Tarhana Yapımı

Merhabalar daha önceki yazılarımı okuduysanız bu sene tarhana yapacağımı yazmıştım.

Sebze  malzemelerimi aldım, yoğurdumu da mayalayıp tarhana için ayırdım. Sıra geldi hazırlık aşamasına. Mayalamada eskiden genelde komşularımızla birlikte hazırladığımız için, birbirimizden önce kim yoğurmuşsa tarhanasını, hamurundan bir parça alırdık, ya da hamurumuzun bir kısmını kurutmayıp dolapta saklar ondan mayalardık.

Hiç maya koymasanızda olur,içindeki yoğurt hamuru kabartıyor. Tarhana yapımı o kadar zor değil, aşamalı olduğu için  uğraşılamayacakmış gibi gelse de, sebzeleri hazırlama aşaması, yoğurma aşaması ve de kurutma aşaması olarak sırayla hazırladıktan sonra zor olmadığını anlayacaksınız.

Yeter ki kurutmak içim müsait yeriniz olsun. Ya da benim önceleri yaptığım gibi mayalandıktan sonra dolaba  kaldırabilirsiniz. Resimde gördüğünüz kurumadan önceki hali, tarhana kuruduktan sonra, tam buğday unundan hazırladığım için  rengi  esmer oldu.

Hamur olarak dolaba koyduğunuz zaman pişirmeden önce 1,2 saat suyun içinde bekletilmeli, kuru tarhana gibi hemen hazırlanmaz ama lezzet açısından emin olun hiç bir farkı olmuyor, hatta benim gibi tarhananızı ekşi seviyorsanız  ekşimsi tadı bol salça koymadan yakalyabiliyorsunuz.

Tarhananızı hazırladınız ve mayaladınız mayalama aşamasında hamurumuz ilk üç gün sabah akşam kabaracağı için tekrar yoğurmalısınız.

Üzerine sulanırsa elinizle biraz un serpebilirsiniz, 3 günden sonra kabarma azalıyor ve hamurun ağır kokusu azalıyor. İlk üç gün içinde hamurunuz ekşi ağır kokuyor diye endişelenmeyin, mayanın aktifleşme aşamasında, ekşi maya kokusu gibi ağır kokuyor, hamur kuruyunca ağır koku kayboluyor, çorbanızı pişirirken mis gibi  muhteşem kokmaya başlıyor, bu tarhananız oldu demektir.

Tarhananızı yoğururken kekik pul biber nane ekleyebilirsiniz. Benim verdiğim un ölçüsü, kullandığım un tam buğday ununa göredir, eğer beyaz un katacak olursanız daha fazla un gerekebilir bu aşamayı yoğururken dikkate alın. Ben kurutma işlemini fırında yaptım, kuruturken mutlaka balkon veya teras gibi yer olması lazım, açık havada daha güzel kuruyor tarhana rengini alıyor, ayak altında olmaması gerekiyor. Mutfağa serdim orada yemek buharından nemlendi, onun için fırında kurutmak zorunda kaldım. Kurutma işlemi de önemlidir hazırlarken dikkate alınız.

Bu hazırladığım tarifi manevi annemdem yılar önce alıp tarif defterime kaydetmiştim. Ölçüsü size fazla geliyorsa yarıya indirip hazırlayabilirsiniz. Manevi anneme de çok teşekkür ediyorum, iyi ki tarifi vermiş kenara kaydetmişim. Biraz hazırlaması zahmetli olsa da çorbanızı yudumlarken emeğinize değiyor doğrusu.

İsterseniz önceki senelerden tarhana varsa yada ekmek hamurundan bir parça ıslatıp mayalanma aşamasını hızlandırmak için kullana bilirsiniz.

Koymasanızda hamur yoğurtla yoğrulduğu için, çok güzel kabarıyor,yoğurtta fermente gıdalardan birisi,yoğurdun yumurta gibi kabatma özelliği vardır,yoğurtla katılan hamur iki katı kabarır.

Eğer süzme yoğurtla hamuru hazırlamak isterseniz bu tarife göz atın derim.Nazilli usulu  tarhana buradan ulaşabilirsiniz.

Gördüğünüz resim bir sonraki sene organik beyaz unla hazırladığım tarhanadır.

Ispanak tarhanası buradan ulaşabilirsiniz.

Kızılcık tarhanası buradan ulaşabilirsiniz.

Mayalama Aşaması

tarhana5

Hamurun bir kısmını sermedim muffin kaplarına koydum dondurdum,dondurucudan çıkarıp,bir pişirimlik kolayca alabilmek için dörde böldüm,ister buzdolabı poşetine koyun,ister dondurucuya giren bir kaba koyun,dondurucuya tekrar kaldırın.dondurucuda bir sene bozulmadan kalabiliyor.Kurutmaya yeri olmayanlar böylede saklayabilirler.İhtiyaç olduğunda bir saat önceden çıkartılıp suda bekletilir, karıştırarak pişirilir üzerine yağ yakılır, kuru tarhanada olduğu gibi.

1. Aşama listemiz:

  • 2 kilo domates (bardak domatesi kullandım)
  • 1 kilo kuru soğan
  • 1 kilo kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı tuz

2. Aşama listesi:

  • 6 kilo tam buğday unu(çok amaçlı beyaz unda olur)
  • 2 kilo yoğurt
  • 1 çay bardağı ev yapımı kefir(şart değil ama,probiyotik değerini artırıyor, tavsiye ederim,lezzetinde fark yaratıyor)
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Tarhanada sevdiğiniz baharat(pul biber kekik,nane, maydanoz gibi)

Kurutma Aşaması

Kuruttuğum tarhana çorbası, benim tarhanam tadı ekşi olmadı zaten ekşi olmmaması için   4 gün içinde  mayalanan hamuru serdim,torunum ekşi çorbaları sevmediği için öyle hazırladım aslında  mayalanmış olarak  7  gün durması gerekiyordu.Ekşi olmasını isterseniz bol salça ilave ederek ekşi tadı elde edilebilir.

Tarif:

İlk Aşama Sebzeleri Pişirme:

  • Soğanı, domatesi, biberi küp şeklinde doğrayalım ocakta hafif suyunu çekene kadar yaklaşık 25 ,30 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim  ılımaya bırakalım.
  • Pişirdiğimiz sebzeleri, ılıyınca kevgirden geçirelim posasını atalım.

İkinci Aşama Hamuru Yoğurma.

  • Pişen malzemeyi büyükçe yoğurma kabımıza dökelim,yoğurdu, baharatları, katalım,unumuzun yarısını ilave edip ortasını çukur yapıp,varsa geçen seneden yaş tarhananız bu aşamada ilave edin.
  • Kalan unu yavaş yavaş ilave ederek katı bir hamur yoğuralım, hamurumuz ekmek hamuru gibi sert olmalı, hamurumuzu örterek kabarmasını bekleyelim.
  • Bu aşamada  büyükçe sininiz varsa onun üzerine oturtun kabınızı.
  • Hamuru evinizin serin köşesinde bekletelim, hamurun üzerini sulanırsa biraz un serpip tekrar yoğurun.
  • Hamur kabardıkça tahta kaşık yardımıyla  tekrar yoğuralım, hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın, hamur kabardıkça ekşi maya gibi ağır kokarsa endişe etmeyin,tarhananın fermente olduğuna işarettir.
  • Ekşi seviyorsanız 9 gün daha az ekşili olmasını  istiyorsanız 7 gün oda ısında evinizin en serin köşesinde bekletin (ben 4 gün beklettim)

Üçüncü Aşama Kurutma İşlemi:

  • Bekletme süresi dolduktan sonra kurutma işlemine geçebilirsiniz,kurutacağınız çarşafı bir gün önceden deterjansız sirkeli suda makinada yıkayın,ütüleyin kumaşı steril etmiş olursunuz .
  • Elimize iki kaşık alalım birini hamura daldırıp kopartalım, diğer kaşıklada ittirerek hamuru örtüye bırakalım, tarhanayı sereceğiniz örtü pamuklu olmalı nemini çekmeli, serin nemli olmayan, güneş almayan balkon veya, teras gibi yerde, kurumaya bırakın, üst yüzeyi kuruyunca hamuru alt üst edin,hamurun iki tarafı kuruyunca kevgirden geçirin, hamurun süzgeçten geçirme zamanını anlamak için,elinize aldığınızda hamur avcunuzda yuvarladığınız  zaman parçalanıyorsa, hamur eleme kıvamına gelmiş demektir.
  • Süzgeçten geçirdiğiniz tarhanayı temiz pamuklu bez üzerine ince tabaka halinde  sererek,arasıra karıştırın  gölge bir yerde  kurumasını sağlayın,üvez sinek konmaması için üzerini tülbent,yada tül örtün, öyle kurumaya bırakın.
  • 5,6 Gün içinde kum gibi takır takır sertleşene kadar taneleri kurutun,tarhanayı iyice kurumadan kaldırırsanız,kışın küflenir emeğiniz ziyan olur.
  • Kuruduğundan iyice emin olunca,bez torbalara yada kapaklı kavonoza koyup,güneş almayan kiler dolabına kaldırın.
  • Fırında kurutma yöntemi
  • Fırınınızın ayarını 150° C getirin hafif ısıtın, tepsiye biraz un serpip hamur parçalarını dizin, 15 dakika fırında  kapağı hafif açık olarak tutup arka yüzünü çevirin, çevirdikten sonra 15 dakika daha aynı şekil de fırında tutup  robottan geçirin.
  • Robottan geçirdiğiniz tarhanayı elekten geçirin, tepsiye serin, sık sık karıştırarak gölge bir yerde kurutun. Açık  hava olmasına özen gösterin balkon gibi havadar bir yerde, üstüne tülbent örterek kurutun.
  • Kurutma süresi bir haftadan kısa olmasın iyice kuruduğuna emin olunca  kavanozlara koyup kaldırın. Fırında kurutma işlemi daha zahmetli, açık havada kurutmaya imkanınız varsa bence fırında kurutma işlemini tercih etmeyin. Taneli olarak kurutması daha uzun zaman alıyor.
  • Serme ufalama işlemiyle uğraşmak istemiyorsanız plastik buzdolabı kaplarına koyup buz dolabınızın soğutucu bölümüne kaldırabilirsiniz.
  • Tarhananızın tadında hiç bir  değişiklik olmuyor sadeca kullanmadan bir kaç saat önce  suya koymanız gerekiyor, pişirme işlemleri aynen kuru tarhana hazırlar gibi hazırlanıyor.

Afiyet şifa olsun.

Bu tarifleri de okumak isterseniz tıklayınız.

Nazilli usulu  tarhana

Siz tarhanızı nasıl içerdiniz?

Yayla Çorbası

Mercimek Çorbası

“Tarhana Yapımı” üzerine 90 yorum

  1. Simdi yaptim tarhanami,unarim kivami olmustur.ben haddimi asarak tarife yarim yamalak uydum.kaynattiktan sonra rondodon gecirip pure yaptim, birde 20 yerine 10 gr.maya kattim.once tarifteki butun malzemeyi yaptim yogurdum, ama legenim kucuk gelince 1/3 unu falan ayirip yogurmaya devam ettim.unun yarisini beyaz yarisini tam bugday kullandim.insallah birseye benzer 🙂

  2. Birsey soracagim,ben tarhanayi mayali hamuru muhafaza eder gibi ortulerle sarmaladim,hata mi yaptim.

  3. Aygül hamuru ekmek mayalar gibi sarmana gerek yok,sadece üzerine kapak gibi örtülürse yerterli oluyor.Örtmekdeki maksat, üzerine saç gibi benzeri şeyler kaışmasın,birde mayalanmayı hızladırsın.Hamur kabarınca örtüye yapışabilir.

  4. Cok tesekkur ederim,gece boyu hep karistirdim zaten,sizinkinin yarisi kadar maya kullanmama ragmen yarim saatte bir kabardi tasti.butun ev mis gibi ekmek kokuyor.henuz pis kokmaya baslamadi.siz doyonce ustune sarmaladiklarimi kaldirdim.bugun kabarmasi azaldi.cok tesekkur ederim yardimlariniz icin

  5. Merhaba
    Bu sene ilk defa tarhana yaptım. Kıvamını ekmek hamuru gibiydi. Bu hamuru 2 gün tencerede ara sıra karıştırarak beklettim sonra yağl kağıt üzerine serdim.
    Sürekli ters yuz ettim ama 3 gun sonra uzerinde beyaz pamukçuk olmaya başladı.
    Dun hepsini robottan geçirdim ve elekte eldim. Şimdi balkonda kuruyor fakat tarhanamdam böyle ağır bi maya kokusu gibi bi koku geliyor hala.
    Sizce bozulmuşmudur?

  6. Önce ellerine sağlık Nalan,soruna gelince ağır kokunu mayalanma aşamasında olması lazımdı ,beşinci günden sonra mis gibi kokuyor olacakdı,sen iki gün bekletmişsin,koku olması normaldir,eger kuruyuncada aynı kokuyu alıyorsan bozulmuş demektir.Ama yine de sanmıyorum daha henüz o mayalama aşamasına yeni gelmiş.Bir de küf olmaması lazım,küflenme nedenide unu az gelmiş olabilir,mayalanırken sulandıysa farketmedin her halde un eklemen gerekirdi biraz, suyunu alması için.

  7. Merhaba Fatma hanım, ne kadar da güzel anlatmışsınız tarhana yapım aşamalarını. Ben de dün heveslenip biraz tarhana hamuru yoğurdum, fakat maya kullanmadım, nohut koydum biraz. Sizin de belirttiğiniz gibi malzemeleri haşlayarak kullandım, fakat nane, maydanoz dere otu eklememiştim belki bir fikir verebilirsiniz diye size sormak istedim, bu saydıklarımı ince ince doğrayıp çiğ olarak dün yoğurmuş olduğum tarhana hamuruna karıştırsam herhangi bir olumsuz etkisi olur mu, riske atmak istemiyorum bir danışmak istedim. Teşekkürler, iyi günler.

  8. Çiğ olarak naneyi, maydanozu bende denemedim Nurdan, sonuç ne olur bilemiyorum,ama kuru nane koyabilirsin, kuru otlar su salmıyacağı için bir sorun olmaz,dere otu, maydanozuda fırını 180 C kızdır,fırını kapat, dere otunu,maydanozu incecik kıyıp kuruta bilirsin.Kuruduğundan emin olunca hamura katabilirsin.Şimdiden ellerine sağlık,kolay gelsin.Pul biber veya toz kırmızı biberde katabilirsin.

  9. merhaba fatma hanim pazartesi yaptim tarhanayi ama dunden beri ustunde az miktarda pamukcuk oldu 1.5 yasinda oglum var sizce bozulmusmudur dokmelimiyim

  10. Nursel Hanım ellerinize sağlık,sorunuza gelince un yetersiz geldiği için,yada arasıra karıştırmadığınız için sulanmıştır, pamukcuk olluşmuştur,üstündeki pamukçuğu alın un ekleyin tekrar yoğurun.Hamuru serene kadar arasıra gün içinde karıştırmayı ihmal etmeyin,üstü nemlenirse biraz un eklemenenizde sakınca yok,kabardıkçe nem azalacaktır.Şimdiden kolay gelsin.

  11. Merhaba ben de cumartesi mayaladım, pazar günü un ekledim, ama unum kalmadı pazartesi un ekleyemedim. Salı baktığımda biraz cıvıklaşmış ve üzeri hafif beyazlamıştı. Bunun çok önemli olmadığını düşünüp, un ekledim. Rengi güzel, kokusu da ekşiyen tarhana gibi. Ama emin olamadım, bir şey olur mu acaba

  12. Ellerine sağlık Nursel,soruna gelince gerekeni yapmışşın bir şey olmaz merak etme,günde bir iki kere arasıra hamuru karıştır,ıslak gibi olursa tekrar un ekleyebilirsin.Şimdiden kolay gelşin afiyetle yeyin tarhananızı.

  13. Merhaba, buzdolabının soğutucu kısmı derken dondurucuyu mu kastettiniz acaba? Teşekkürler

  14. Sebze koyduğumuz yer Pınar.Difrizin,dondurucun varsa orda daha güvenilir saklayabilirsin,bir sene boyunca bozulmadan duruyor.Soğutucu bölümde zamanla kabuk bağlıyor,elastiki özelliğini yitiriyor.

  15. Merhaba ben dün gece yaptım tarhanayi ama baya sert yapmışim sabaha kadar bekledi çok az kabarmış maya koymadim nohut başlayıp koydum ne yapmam gerekiyor tekrar biber ve soğan pişirip eklesem civitsam olur mu

  16. Merhaba ben dün gece tarhana yaptım ama çok sert yapmıştım öyle olmayacakmis sanırım sabaha kadar çok az mayalanmış nohut koymuştum maya yerine ne yapmam lazim

  17. Şengül Hanım ellerinize sağlık,güle güle yersiniz inşAllah.Sorunuza gelince tarhananız çok sert olduysa biraz yoğurt katarak kıvamını yumşatabilirsiniz.
    Tarhana öyle bir gecede mayalanıp kabarmaz,yazımı okuduysanız en az 5,7 gün bekletmelisiniz.endişe etmenize gerek yok bir kaç gün bekleyin.

  18. merhabalar bende tarhanımı yaptım 5 mayalanma aşamasında hamurdan aldım az hafif acımsı gibi bu normalmi acaba bilen varsa bozulmayla ilgilisi yoktur umarım

  19. Acımsı dediğin ekşim tadındaysa normaldir bahar,bir iki gün daha beklet sonra tarifdeki gibi ser,kuruyunca o tatdan eser kalmıyor.Şimdiden kolay gelsin Bahar Hanım.

  20. Fatma hanım iyi günler bende dün yaptım taranamı bebeğim için ama içine maya koymadım yoğurduda market yoğurdu koydum eklemem gerekirmi maya yoksa böylede olurmu beneğim ekşi sevmiyor ekşi olsunda istemiyorum şimdiden teşekkürler

  21. Ellerine sağlık Ece güle güle yersin inşAllah.Soruna gelince maya koymandanda kabarma işlemi olur,yoğurdun kabartma özeliği var.Ekşi olmasını istemiyorsan beş veya yedi gün sonra hamuru serebilirsin.Maya koymadığın için fazla kabarmaz, olmadı benim tarhanam diye endişelenme.Mayasızda gayet lezzetli oluyor.Mayalanırken çok ağır koku yayıyor,tarhanam bozuldumu acaba diye merak etme,tarhana kururken koku kayboluyor. Şimdiden kolay gelsin.

  22. Merhaba verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bende tarhanami ilk defa yaptım eksi sevmediğim için 2 gün mayalandirdim. Baya kabardi bende serdim kokusu biraz asitli gibiydi acaba normalmi? Birde, kapali balkona bu sabah serdim akşam biraz sinek vardi neden olmuştur engellemek için ne yapmalıyım yardimci olursaniz sevinirim. Teşekkürler

  23. Acil bişey sorcam ben tarhanami yaptım ama çok Sert yogurdum bide maya koymadim ne kabardı nede kokuyor biraz tatlandırmam gerekiyor azar azar tekrardan robotan gecirip yogursam bişey olurmu

  24. Elif Hanım koku olur normaldir,kuruyunca koku falan kalmıyor mis gibi kokuyor,lezzetli tarhana için iki gün yetersiz olur Elif Hanım 5 veya7 gün bekletirsen kesinlikle ekşi olmuyor.Kuruyunca mis gibi kokuyor bundan emin olabilirsin.Ellerine sağlık güle güle agız tadıyla tüket tarhananı.

  25. Maya koymadanda olur Gamze Hanım,Ege yöresinde maya koymadan yoğruluyor.bir kaç gün bekletince yumuşar.Bence hiç elleme 7 gün beklet.tatlandırma konusuna gelince kuruduktan sonra pişirirken tadlandırırsın.

  26. Merhaba ben bu sene ilk kez kendim yaptım. Ama ben malzemeleri pişirmedim. Kayınvalidem öyle yapıyordu tarif ondan. 2 kilo k.biber 2kg domates 4 büyük soğan 6-7 diş iri sarmısak kuru nane kekik 2 çorba kaş. kaya tuzu 2 y.kaş. normal tuz. 2 kilo kadar yoğurt 2 ekmek hamuru ve maydonoz kulla dım. Hepsini robottan geçirip (hanur ve yoğurt hariç onları en son malzemeleri karıştırınca koydum ) üzerine 5,5 kg kadar un koydum. İlk başta biraz sulu kaldı. Baya un eklemek zorunda kaldım. Sanırım 2 kilo kadar eklemişimdir. Fakat hala katı bir hamur değil. Bugün 3. Gün. Cıvıkda değil. Ama herhangi bir küf beyazlık v.s de yok çok şükür. Yarın akşam sermeyi düşünüyorum. Size bir sorum olacak. İçine salça ve acı yeşil biber eklemek istiyorum. Biraz beyaz kaldı. Biberi rondodan geçirip salça ile pişirip soğuduktan sonra eklesem olurmu sizce. Bu saatten sonra ekleyebilirmiyim. Mesela eklesem yarın sermeyip 2 gün daha bekletsem olurmu. Bozulurmu. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Herkese sevgiler

  27. Emine Hanım kolay gelsin güle güle afiyetle yiyin inşAllah.Soruna gelince hamur mayalanıp fermantosyon olduğu için malzeme ekleyemezsin,bence ser ve kurutma işlemine geç.renginin beyaz olması tadını değiştirmez,tarhana çorbasını pişirirken içine salça ve biber eklersin.Hamurun çok katı olmamasıda sorun olmaz serebilirsin.Şimdiden kolay gelsin.İki tae ekmek hamuru koymana gerek yoktu,çok olmuş biraz,1 yemek kaşığı dolusu ekmek hamuru kullanman yerterli olurdu,hatta koymasanda mayalanırdı,çünkü içinde yoğurt var,yoğurt mayalama işlemini görüyor.Bir daha yaparken bu yazdıklarımı dikkate al.yorum yazanların yorumlarınıda okursan faydası olur.

  28. 5.gün bugün yogurali biraz denemek icin pisirdim ama eksi .Henüz kurutmadim ama hic hosuma gitmedi eksi olmasi ne yapabilirim. sevgiler….

  29. Ser kurut o zaman Atike Hanım,kuruyunca ekşiliği azalır,pişirirken biraz çay kaşığının ucuyla toz şeker atarsan ekşi tadı hafifler.

  30. Merhaba tarhana yu fırında kurutmak için kaç derece de ısıtmak gerekiyor malum havalar soğudu artık kuruması gecikti cevaplarsanız mutlu olurum

  31. Fırında kurutma yöntemi
    Fırınınızın ayarını 150° C getirin hafif ısıtın, tepsiye biraz un serpip hamur parçalarını dizin, 15 dakika fırında kapağı hafif açık olarak tutup arka yüzünü çevirin, çevirdikten sonra 15 dakika daha aynı şekil de fırında tutup robottan geçirin.Esra tarhana yapımında fırında kurutma diye yazımı oku orada detaylarını görürsün.Kolay gelsin,afiyetle tüket inşAllah.

  32. Nohut da koyabilirsiniz ,birde yağlı kağıda sermek çok pratik oluyor ..ben mayasız yapıyorum, hiç zor değil..

  33. Merhaba hanımlar, umarım banada yardımcı olabilirsiniz uşak tarhanası yaptım 21 günü dökülür kurutmak üzere hiç tadına bakmadan dökmüştüm kurumasına yakın tadına baktığımda çok ekşi olduğunu farkettim hemen geri toparladım , tadını nasıl düzeltebilirim?

  34. Seray Hanım ellerinize sağlık.Kaç gün beklettiniz yazmamışsınız.5,7 gün beklettiyseniz tarhana ekşi olmaz.Yaşken tadı ekşi olabilir kuruyunca ekşiliğini kaybediyor.Merak etmeyin tarhananızı rahatlıkla kurutabilirsiniz.9 Gün beklettiyseniz yapacak birşey yok ekşili olacak tadı.Kuruyunca nispeten ekşiliği azalır.

  35. Mrh tarhanamı yaptım ilk kez nohut koydum 7 gün beklettim kenarları pamukçuk oldu be sermeye karar verdim, 2 gün evin içinde serili kurumasını bekledim. Kurudu robottan ve rendeden geçirdim. 3gündürde serili ama çok ağır bir koku oluştu. Büyün eve sinecek şekilde tövbe estağfurullah da ağır ayak kokusu gibi çok fena bozulduğundan mı neden olur bilemedim küçük bebeğim de var ne yapmam lazım

  36. Seda Hanım nohutlu hiç hazırlamadım ben,üzüldüm şimdi inşAllah emeğiniz zayi olmaz.Nohutlu masıl kokusu olur bilmiyorum.Kuruyunca kötü kokmaması lazım.Küf kokusu gibiyse bozulmuş olabilir,atmanız gerek.Ekşi maya gibi kokusu varsa merak etmeyin..İyice kuruyunca koku gider.Çok az kalsada pişince anlaşılmaz.Etrafınızda bir bilen büyüğünüz yokmu,veya tarhana yapmasını bilen komşunuz bir gösterin isterseniz.Benim buradan görmeden kokusunu duymadan,ezbere tavsiyede bulunmam yanıltıcı olabilir.Ama yinede küf gibi kokusu varsa dökün yemeyin emeğe yazık.
    Onuda koyuyorum bunuda ekliyorum diyenlere bakmayın.Siz bildiğinizden geleneksel tariflerden şaşmayın lütfen.Yazık emeğe zamana.

  37. Merhaba benim tarhanam ekşi oldu ve kizim yemiyor nasil kyrtarabilirim

  38. Kuruttunuzmu yaşmı tarhana belirtmemişsiniz Didem hanım,kurumuşsa yapacak bir şey yok.Kuruyunca ekşiliği azalıyor zaten.
    Fermente yani bekleme süresini tamamladıysa içine artık başka malzeme katılmaz.Pişirirken bir çay kaşığı şeker ekşiliğini almasa için koyabilirsiniz.Çocuklar için pek tavsiye etmem biliyorsunuz uzmanlar şekerin vucuda verdiği zararları her fırsatta belirtiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir