Kızılcık Tarhanası Yapımı

Kiren Tarhanası

Merhabalar gününüz aydın olsun sevdiklerinizle beraber saglıklı huzurlu hafatalar diliyorum tüm okuyucularıma.

Kızılcık tarhanası  nihayet kurudu.Tarhanayı hazırlamadan önce internette epey yazı okudum.Her yörede farklı hazırlanmış,kimisi hamuru yoğurtla yoğurmuş bol sarımsak ilave etmiş,kimi sadece unla hamuru yoğurmuş yoğurt kullanmamış,başka bir yazıdada  yoğurt katmayıp ayranla hamuru yoğurmuşlar.

Kızılcıklar bitmeden, hazır havalar sıcakken,  şifa niyetin azda olsa  evinizde hazırlayıp bulundurabilirsiniz  kızılcık tarhanasını, hazırlaması yapımı çok kolay, mayalanma aşaması diğer tarhanadan daha kısa sürüyor. Kışın soğuk havalarda  soğuk algınlıgını giribi önlediğini internetde yazılan yazılarda  okudum.

Kızılcık tarhanası Kütahya,Çorum yöremize ait.Halk arasında bazı yörelerde bir adıda kiren, şifa tarhanası,ekşi tarhanası diye biliniyor.

Ben biraz bu videodan seyredip  tarifi Hülya Hanımın tarifiyle,biraz kendi tarhana  deneyinlerinden yola çıkarak hamuru hazırladım.İzlediğim videoda yoğururken için bir baş sarımsak ilave ediliyordu.Kızılcığım aramosının sarımsakla baskın olmasını istemediğimden sade olarak sarımsaksız hazırladım.Tarhanayı pişirirken gerekirse sarımsağı ilave edilebilir.

Kızılcığın kokusu ekşi aromasını sevdim,iyiki yoğururken sarımsak ilave etmemişim.İllaki sarımsaksız kızılcık tarhanası olmaz derseniz,  kızılcığı süzgeçden geçirirken bir baş sarımsak ilave edin.Tarif için annemmutfakda.com Hülya Hanıma teşekkür ediyorum.Bir dahaki paylaşımım tarhana tarifinden yola çıkarak hazırladığım ıspanak tarhanası olacak, torunum Zeynep’in ek gıdalara başladığında elimizin altında hazır olmuş olur.Ispanaklısınında  güzel olacağına inanıyorum renkli renkli çok iştah açıcı olabilir hadi bakalım kolay gelsin.

Benim izlediğim tarifte pişirilmeden direk yoğruluyor,bazı tariflerde bir bardak suy pişirerek süzgeçten geçiriliyor,hamur ondan sonra hazırlanıyor,pişirerekte hazırlayabilirsiniz.

Malzeme Listesi:

  • 600 gr kızılcık(özellikle bordo rengi olanını seçin çok renk veriyor)
  • 1 su bardağı yoğurt(240 ml lik bardak)
  • kaya tuzu
  • malzemenin aldığı kadar organik beyaz un(yaklaşık 4, 4,5 su bardağına yakın işlenmiş beyaz un kullanırsanız daha fazla gerekebilir,hamurun katılığına öre ayarlayın)

  • Kızılcığı iyice süzdürdükden sonra üzerine 2 tatlı kaşığı tuz serpip ağzını örttüm,bir gece bekletim.Tuzla bekletmemdeki neden kızılcığın yumuşamasını sağlamak daha kolay süzgeçten geçer.
  • Bir gece bekleyen kızılcığı üzerine yoğurt döküpüp iri delikli süzgece aldım.

  • Süzgece aldığım  kızılcığı yoğurtla birlikde süzdüm çekirdeğinden ayırdım,  sarımsak ilave etmek istiyorsanız bu aşamada ilave edin incecik sarımsağı çentin,yoğurt ve kızılcıkla birlikde süzceçten geçirin .
  • Süzdüğüm kızılcığa azar azar un  katıp yumşak biraz daha sert ele yapışmayan hamur yoğurdum, yoğurduğum  hamurun üzerini örttüm 2 gün bekletim.

  • İki gün dinlenen hamuru elimle 3 serpme un ilave edip tekrar yoğurdum, ikiye böldüm bir kısmını ıslanmayacak sekilde sarıp buzlukda 1 saat beklettim, buzlukdan çırkarıp dilimledim  streç filim aralarına serdim, buzdolabı poşetine yerleştirdim, birer pişirimlik olarak dondurucuya kaldırdım.
  • Kalan hamuru deterjansız sirkeyle yıkanmış,temiz bir çarşafı kızgın ütüyle ütüledim, hava alan direk güneşe maruz kalmayan bir köşeye serdim.
  •   Kalan hamurun diğer yarısını kuruş paralar büyüklüğünde koparıp bezin üzerine paylaştırdım, arkalı önlü kuruttum, tarhana kuruken yaydığı kokuya mest oldum,çok ufak parçaya böldüğüm için havanın sıcaklığıyla bir günde arkalı önlü kurudu.

  • Kuruyan tarhana parçalarını iri delikli süzgece alıp ufaladım,süzgeçden geçirdim.
  • Taneli tarhanayı tekrar bezin üzerine alıp kuruyana kadar arasıra karıştırarak 3 gün beklettim, kuruduğuna emin olunca bez torbaya koyup kaldırdım,bu işlem için kapaklı kavanozda işinizi görür.Tarhananın daha ince taneli olmasını isterseniz,  süzgeç yerine mutfak robotundan geçirin. Hazırlayacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

Kızılcık tarhana çorbanın tarifi için burayı tıklayınız

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Tarhana yapımı

Kışlık domates sosu

Kışlık biber sosu

“Kızılcık Tarhanası Yapımı” üzerine 14 yorum

  1. Bana da her sene bir arkadaşım yapıp verir büyükçe bir kavanoz, lezzetini oradan biliyorum. Fotoğraflarıyla çok güzel bir tarif olmuş, ellerinize sağlık…

  2. Teşekkür ederim Aslı hanımcığım,tadını bende beğendim.Sevgiler.

  3. Tam buğday unuyla yapabilir miyim, lezzeti değişir mi sizce?

  4. Banu hanım daha önce tarhanayı tam buğday unundan yaptım,görüntüsü pek iştah açıcı olmadı,lezzetinde bir fark olmuyor.Bu pembeliği yaakalamnız için beyaz organik un kullanmanızı öneririm.Organik unu İstambulda yaşıyorsanız hal ekmek büfelerinden alabilirsiniz,başka şehirdeyseniz büyük marketlerdede satılıyor doğal organik beyaz un.Tam buğday ununyla renği çamur gibi oluyor.Şimdiden kolay gelsin,ellerinize sağlık.

  5. Merhaba. Tarifte hamuru ikiye bölüp, bir kısmını dilimleyerek dondurucuya koyduğunuzdan bahsetmişsiniz. Daha sonra bu dilimleri nasıl pişiriyorsunuz? Toz olarak yapılandan farkı nedir? Bir de yoğurt için bir yerlerde illaha da süzme olsun diye okumuştum. Fark eder mi? Bu arada son derece iştah kabartır bir görüntü. Malzemeleri tedarik ettim. Yarın bende hazırlamaya başlıyorum. Sevgiler..

  6. Evren Hanım şimdiden kolay gelsin ellerinize sağlık.Hamuru sermeden yaş olarak önce ikiye bölüp birer pişirimlik olarak,şöyle söyliyim,bir pişirimlik mandalinadan biraz küçük olarak dilimledim,poşetelere doldurdum.Dondurucuya kaldırdım.Pişirmesi çok kolay,dondurucudan çıkarın tencereye alın,üzerini geçecek kadar su ilave edin bir saat bekletin.Karıştırarak ocakta pişirin,koyu olursa su ilave edin.Üzerine tereyağı kızdırın,bu tarhanaya fesleğen çok yakışıyor,sevmesseniz nanede olur.Kurusuyla yaş tarhananın tadındahiç bir değişiklik olmuyor,yaş tarhana daha pembe renginde oluyor,kuruyunca pembe rengi hafif kayboluyor.

  7. Tarifiniz hoşuma gitti şimdi ben de yapıyorum. Bir de ısırgan otlu tarhana tarifi sizde var mı, varsa paylaşırsanız sevinirim.

  8. Selam olsun,
    Benim rahmetli annem çok güzel yapardı.
    Kastamonu -inebolluyum bizde çok yapılır.
    Nefis bir tadı ve kokusu olur heleki kış ayında pişirirseniz hasta olmazsınız.

    Tarif ve resimlere bakınca muhteşem olmuş ellerinize emeğinize sağlık.
    Çok teşekkürler paylaşım için.

    Selam saygılarımla,

  9. Teşekkür ederim Nurcan Hanım.Gerçekten muhteşem tarhana çorbası,evde kızılcık tarhanam bitince,bende çok seviyorum,kızılcık mevsimi gelince hemen yenisini yaparım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir