Görele Dondurması

Bismillahirrahmanirrahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.
Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.
Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun.
Sevdiklerinizle beraber sağlıklı hayırlı huzurlu mutlu bir gün diliyorum, tüm sayfa dostlarıma ziyaretçilerime.

Görele dondurması tarifi

Yöresel lezzetlere devam ediyoruz bu seferki tarif kendi memleketimden Görele dondurması,Görele dondurması 200 yılık geçmişi olan günümüze kadar tarifi birebir değişmeden ulaşan yöresel tariftir.

İlk çıktığı yer Görelenin köylerinden bir Arnavut tarafından ismi bilinmiyor yörel köylerde köy dondurması olarak satışa sunulmuş,daha sonra halk tarafından sevilince Görele dondurması olarak ismi yayılmış.

Görele dondurması Türk Patent Endüstürisi tarafından corafi işareti alınmış,patenti tescillenmiş, dünyada tescillenmiş üç dondurmadan birisidir.

Dondurmayı özel kılan sebeplerden birisi meyan köküyle yapılan tek dondurmadır.İkincisi donmadan yumşak olarak yenilen yine tek dondurmadır.Üçüncü özelliğide donmadığı için günlük hazırlanır,o gün içinde tüketilir ertesi günü yeniden yapılan tek dondurmadır.

Yemesi kolay hafif bir dondurmadır,içinde sadece salep,süt,meyan suyu olduğu için sindirimi kolay mideye dokunmayan,boğaz ağrıtmayan dondurmadır,billahsa Görelede kışın daha çok tüketilen dondurmadır..

Sayfamda 2000 den fazla tarif paylaştım hiç biri beni dondurma tarifi kadar heyacanlandırmadı,sebebide yıllar önce rahmetli dedemin Mustafa Çolak rahmetli annemin babası.Görele merkez çarşısında büfesi varda,dondurmayıda kendi hazırlar büfesinde satardı,kışın kar yağınca evinin önündeki kocaman çukura karları basar,yazında buz yapıp dondurmayı buzun üstünde soğuk kalmasını sağlardı,her ikisininde mekanları cennet olsun ruhları şad olsun.

Görelede’de şöyle söyleniyor,kışın kar yağdığında horon eşliğinde kemençeler çalınır,imece usulü her gece karlar çukura basılır,çukurun üzerinde horon tepilir deniyor,yazın karlar buz yapılıyor,dondurma fıçılarda yada bakır kazanlarda buzun içinde soğutularak satılıyor,şimdilerde buz ve tuzla birlikte soğukluğu muhafaza edilerek satılıyor.

Yıllar geçti dedem rahmetli oldu,öldükten sonra aileden kimse dondurmayla uğraşmadı tarif yok oldu.Tarifi tr yiyeceğin serüvenü belgeselinde seyredince çok mutlu oldum,tarifi kaydedip malzemeleri tedarik ettim pişirdim,o kadar mutluyumki dedemin yaptığı dondurmayı sayfamda kalıcı olarak kaydettiğim için,aklımda neler neler vardı anılardan yazacaktım,hepsi heyecanımdan uçtu gitti,artık aklımda kalan kadarıyla buraya kayıtlı kalsın.

Vişneli Maraş dondurmasına buradan ulaşabilirsiniz.

Meyan kökü,diger resim donmuş meyan kökü suyu.

Malzeme Listesi:

  • 1 kilo çiğ süt
  • 1 yemek kaşığı salep(orkide soğanından olan gerçek salep)
  • 207 gr toz şeker(200 ml bardakla 1 su bardağı,şekeri damak tadınıza göre artırabilirsiniz)
  • 50 gr meyan taze kökü(bulamadığım için kuru meyan kökü kullandım)
  • buz kütleleri(servis ederken kullanın)
  • kavrulmuş fındık(isteğe bağlı,servis ederken kullanın)

Tarif:

  1. Önce meyan kökünü tencereye alın,üzerine 500 gr(iki su bardağı kadar su),yarıya inene kadar(bir su kadar) kadar ocakta kaynatın süzün buzlukta dondurun.
  2. Sütü tencereye alın kaynatın,ayrı bir kaşede şekeri salebi karıştırın,kaynayan sütün içine karıştırarak ilave edin,donmuş meyan suyunuda içine atın malzeme bir iki parmak eksilene kadar karıştırın kaynatın,kaynarken başından ayrılmayın hemen taşıyor.
  3. Bu detay önemli dondurmayı salep’in dışında koyulaştırıcı bir madde olmadığı için bu işlemi meyan kökü suyu yapıyor,kıvamı sulu oluyor,normal dondurma yapımından biraz daha fazla kaynaması gerekiyor.
  4. Oda sıcaklığında ara sıra karıştırarak soğuyana kadar bekletin,buzluğa atın 3,4 saat donmasına izin vermeden bekletin soğutun.
  5. Dondurma kabını buz kütleleri içine oturtun servis yapın,dokusunu resimden anlaşıldığı gibi bizim bildiğimiz dondurmalar gibi katı bir dondurma değildir,yumşacık dondurmadır.

Afiyet şifa olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Limonlu parfe

Kavunlu dondurma

Yoğurtlu dondurma

Yoğurtlu Vişne Sorbe

Çilekli dondurma

“Görele Dondurması” üzerine 4 yorum

  1. Heyecanın bize de geçti. Çok güzel ve orijinal bir tarif. Paylaştığın için çok teşekkürler annem. Sevgiler 💚🤗

  2. Ellerine emeğine sağlık abla çok değerli bir tarif👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir