Tarhana Yapımı

Merhabalar daha önceki yazılarımı okuduysanız bu sene tarhana yapacağımı yazmıştım.

Sebze  malzemelerimi aldım, yoğurdumu da mayalayıp tarhana için ayırdım. Sıra geldi hazırlık aşamasına. Mayalamada eskiden genelde komşularımızla birlikte hazırladığımız için, birbirimizden önce kim yoğurmuşsa tarhanasını, hamurundan bir parça alırdık, ya da hamurumuzun bir kısmını kurutmayıp dolapta saklar ondan mayalardık.

Hiç maya koymasanızda olur,içindeki yoğurt hamuru kabartıyor. Tarhana yapımı o kadar zor değil, aşamalı olduğu için  uğraşılamayacakmış gibi gelse de, sebzeleri hazırlama aşaması, yoğurma aşaması ve de kurutma aşaması olarak sırayla hazırladıktan sonra zor olmadığını anlayacaksınız.

Yeter ki kurutmak içim müsait yeriniz olsun. Ya da benim önceleri yaptığım gibi mayalandıktan sonra dolaba  kaldırabilirsiniz. Resimde gördüğünüz kurumadan önceki hali, tarhana kuruduktan sonra, tam buğday unundan hazırladığım için  rengi  esmer oldu.

Hamur olarak dolaba koyduğunuz zaman pişirmeden önce 1,2 saat suyun içinde bekletilmeli, kuru tarhana gibi hemen hazırlanmaz ama lezzet açısından emin olun hiç bir farkı olmuyor, hatta benim gibi tarhananızı ekşi seviyorsanız  ekşimsi tadı bol salça koymadan yakalyabiliyorsunuz.

Tarhananızı hazırladınız ve mayaladınız mayalama aşamasında hamurumuz ilk üç gün sabah akşam kabaracağı için tekrar yoğurmalısınız.

Üzerine sulanırsa elinizle biraz un serpebilirsiniz, 3 günden sonra kabarma azalıyor ve hamurun ağır kokusu azalıyor. İlk üç gün içinde hamurunuz ekşi ağır kokuyor diye endişelenmeyin, mayanın aktifleşme aşamasında, ekşi maya kokusu gibi ağır kokuyor, hamur kuruyunca ağır koku kayboluyor, çorbanızı pişirirken mis gibi  muhteşem kokmaya başlıyor, bu tarhananız oldu demektir.

Tarhananızı yoğururken kekik pul biber nane ekleyebilirsiniz. Benim verdiğim un ölçüsü, kullandığım un tam buğday ununa göredir, eğer beyaz un katacak olursanız daha fazla un gerekebilir bu aşamayı yoğururken dikkate alın. Ben kurutma işlemini fırında yaptım, kuruturken mutlaka balkon veya teras gibi yer olması lazım, açık havada daha güzel kuruyor tarhana rengini alıyor, ayak altında olmaması gerekiyor. Mutfağa serdim orada yemek buharından nemlendi, onun için fırında kurutmak zorunda kaldım. Kurutma işlemi de önemlidir hazırlarken dikkate alınız.

Bu hazırladığım tarifi manevi annemdem yılar önce alıp tarif defterime kaydetmiştim. Ölçüsü size fazla geliyorsa yarıya indirip hazırlayabilirsiniz. Manevi anneme de çok teşekkür ediyorum, iyi ki tarifi vermiş kenara kaydetmişim. Biraz hazırlaması zahmetli olsa da çorbanızı yudumlarken emeğinize değiyor doğrusu.

İsterseniz önceki senelerden tarhana varsa yada ekmek hamurundan bir parça ıslatıp mayalanma aşamasını hızlandırmak için kullana bilirsiniz.

Koymasanızda hamur yoğurtla yoğrulduğu için, çok güzel kabarıyor,yoğurtta fermente gıdalardan birisi,yoğurdun yumurta gibi kabatma özelliği vardır,yoğurtla katılan hamur iki katı kabarır.

Eğer süzme yoğurtla hamuru hazırlamak isterseniz bu tarife göz atın derim.Nazilli usulu  tarhana buradan ulaşabilirsiniz.

Gördüğünüz resim bir sonraki sene organik beyaz unla hazırladığım tarhanadır.

Ispanak tarhanası buradan ulaşabilirsiniz.

Kızılcık tarhanası buradan ulaşabilirsiniz.

Mayalama Aşaması

tarhana5

Hamurun bir kısmını sermedim muffin kaplarına koydum dondurdum,dondurucudan çıkarıp,bir pişirimlik kolayca alabilmek için dörde böldüm,ister buzdolabı poşetine koyun,ister dondurucuya giren bir kaba koyun,dondurucuya tekrar kaldırın.dondurucuda bir sene bozulmadan kalabiliyor.Kurutmaya yeri olmayanlar böylede saklayabilirler.İhtiyaç olduğunda bir saat önceden çıkartılıp suda bekletilir, karıştırarak pişirilir üzerine yağ yakılır, kuru tarhanada olduğu gibi.

1. Aşama listemiz:

  • 2 kilo domates (bardak domatesi kullandım)
  • 1 kilo kuru soğan
  • 1 kilo kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı tuz

2. Aşama listesi:

  • 6 kilo tam buğday unu(çok amaçlı beyaz unda olur)
  • 2 kilo yoğurt
  • 1 çay bardağı ev yapımı kefir(şart değil ama,probiyotik değerini artırıyor, tavsiye ederim,lezzetinde fark yaratıyor)
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Tarhanada sevdiğiniz baharat(pul biber kekik,nane, maydanoz gibi)

Kurutma Aşaması

Kuruttuğum tarhana çorbası, benim tarhanam tadı ekşi olmadı zaten ekşi olmmaması için   4 gün içinde  mayalanan hamuru serdim,torunum ekşi çorbaları sevmediği için öyle hazırladım aslında  mayalanmış olarak  7  gün durması gerekiyordu.Ekşi olmasını isterseniz bol salça ilave ederek ekşi tadı elde edilebilir.

Tarif:

İlk Aşama Sebzeleri Pişirme:

  • Soğanı, domatesi, biberi küp şeklinde doğrayalım ocakta hafif suyunu çekene kadar yaklaşık 25 ,30 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim  ılımaya bırakalım.
  • Pişirdiğimiz sebzeleri, ılıyınca kevgirden geçirelim posasını atalım.

İkinci Aşama Hamuru Yoğurma.

  • Pişen malzemeyi büyükçe yoğurma kabımıza dökelim,yoğurdu, baharatları, katalım,unumuzun yarısını ilave edip ortasını çukur yapıp,varsa geçen seneden yaş tarhananız bu aşamada ilave edin.
  • Kalan unu yavaş yavaş ilave ederek katı bir hamur yoğuralım, hamurumuz ekmek hamuru gibi sert olmalı, hamurumuzu örterek kabarmasını bekleyelim.
  • Bu aşamada  büyükçe sininiz varsa onun üzerine oturtun kabınızı.
  • Hamuru evinizin serin köşesinde bekletelim, hamurun üzerini sulanırsa biraz un serpip tekrar yoğurun.
  • Hamur kabardıkça tahta kaşık yardımıyla  tekrar yoğuralım, hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın, hamur kabardıkça ekşi maya gibi ağır kokarsa endişe etmeyin,tarhananın fermente olduğuna işarettir.
  • Ekşi seviyorsanız 9 gün daha az ekşili olmasını  istiyorsanız 7 gün oda ısında evinizin en serin köşesinde bekletin (ben 4 gün beklettim)

Üçüncü Aşama Kurutma İşlemi:

  • Bekletme süresi dolduktan sonra kurutma işlemine geçebilirsiniz,kurutacağınız çarşafı bir gün önceden deterjansız sirkeli suda makinada yıkayın,ütüleyin kumaşı steril etmiş olursunuz .
  • Elimize iki kaşık alalım birini hamura daldırıp kopartalım, diğer kaşıklada ittirerek hamuru örtüye bırakalım, tarhanayı sereceğiniz örtü pamuklu olmalı nemini çekmeli, serin nemli olmayan, güneş almayan balkon veya, teras gibi yerde, kurumaya bırakın, üst yüzeyi kuruyunca hamuru alt üst edin,hamurun iki tarafı kuruyunca kevgirden geçirin, hamurun süzgeçten geçirme zamanını anlamak için,elinize aldığınızda hamur avcunuzda yuvarladığınız  zaman parçalanıyorsa, hamur eleme kıvamına gelmiş demektir.
  • Süzgeçten geçirdiğiniz tarhanayı temiz pamuklu bez üzerine ince tabaka halinde  sererek,arasıra karıştırın  gölge bir yerde  kurumasını sağlayın,üvez sinek konmaması için üzerini tülbent,yada tül örtün, öyle kurumaya bırakın.
  • 5,6 Gün içinde kum gibi takır takır sertleşene kadar taneleri kurutun,tarhanayı iyice kurumadan kaldırırsanız,kışın küflenir emeğiniz ziyan olur.
  • Kuruduğundan iyice emin olunca,bez torbalara yada kapaklı kavonoza koyup,güneş almayan kiler dolabına kaldırın.
  • Fırında kurutma yöntemi
  • Fırınınızın ayarını 150° C getirin hafif ısıtın, tepsiye biraz un serpip hamur parçalarını dizin, 15 dakika fırında  kapağı hafif açık olarak tutup arka yüzünü çevirin, çevirdikten sonra 15 dakika daha aynı şekil de fırında tutup  robottan geçirin.
  • Robottan geçirdiğiniz tarhanayı elekten geçirin, tepsiye serin, sık sık karıştırarak gölge bir yerde kurutun. Açık  hava olmasına özen gösterin balkon gibi havadar bir yerde, üstüne tülbent örterek kurutun.
  • Kurutma süresi bir haftadan kısa olmasın iyice kuruduğuna emin olunca  kavanozlara koyup kaldırın. Fırında kurutma işlemi daha zahmetli, açık havada kurutmaya imkanınız varsa bence fırında kurutma işlemini tercih etmeyin. Taneli olarak kurutması daha uzun zaman alıyor.
  • Serme ufalama işlemiyle uğraşmak istemiyorsanız plastik buzdolabı kaplarına koyup buz dolabınızın soğutucu bölümüne kaldırabilirsiniz.
  • Tarhananızın tadında hiç bir  değişiklik olmuyor sadeca kullanmadan bir kaç saat önce  suya koymanız gerekiyor, pişirme işlemleri aynen kuru tarhana hazırlar gibi hazırlanıyor.

Afiyet şifa olsun.

Bu tarifleri de okumak isterseniz tıklayınız.

Nazilli usulu  tarhana

Siz tarhanızı nasıl içerdiniz?

Yayla Çorbası

Mercimek Çorbası

“Tarhana Yapımı” üzerine 90 yorum

  1. HARIKASINIZ NASIL GUZEL ANLATMISSINIZ
    SANIRIM ARTIK BENDE DENEYEBILIRIM
    EN COK SEVDIGIM CORBADIR ELLERINE SAGLIK
    SEVGILER

  2. Teşekürler filiz.Denediğiniz zaman mutlaka doğal yolla kurutun.fırında kurutmak çok uğraştırıyor.Şimdiden kolay gelsin.

  3. Merhaba Fatma hanım, önce resimdeki tarhana çok güzel olmuş, eminim sizin ki de aynısı olacak. Ben de aynı sizin tarifiniz gibi yapıyorum (annemden öğrendim, o da öyle yapardı), ama ben maya kullanmıyorum. Sadece yoğurtla mayalanıyor. Bir evvelki sene çok yapmışım daha yeni bitti, önümüzdeki ay ben de yapmayı düşünüyorum… Bu sefer sizin ki gibi maya da kullanacağım, belki tadında bir değişiklik olabilir… Ben de kendi halinde kurutulmasından yanayım. Tarif de çok güzel yazılmış, ilk defa deneyecekler için çok faydalı…
    Ellerinize sağlık, sevgiler..

  4. Aslı hanım teşekkür ederim güzel yorumunuz için.maya kullanınca çok kabarıyor dikkatli olun benimkisi öyle oldu.Ben ce en güzeli yeriniz müsaitse, parça halinde havadar bir yerde kurutup kevgirden geçirin sizinde yaptığınız gibi.kolay gelsin sevgiler.

  5. Merhaba
    Ben İstanbul’da yaşıyorum. Tarhana yapmak istiyorum.Ama İstanbul’da çok nem olduğu için kurumaz diyorlar. Acaba doğru mudur? İlk defa yapacağım. O kadar uğraşıp çöpe atmak istemiyorum.
    Balkon güneş alıyor. Bir de hemen hemen hiç güneş almayan bir oda var. Pencere açık bir şekilde buraya mı sermeliyim. Yoksa balkonun az güneş alan bir yerine mi? Tecrübeye ihtiyacım var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  6. Merhaba özlem dediğn doğru çok nem olduğu için zor kuruyor ama balkonunun güneş almayan yerinde kuruta bilirsin.sana tavsiyem verdiğimiz ölçüleri azza indirip hazırlarsan ilk tebrübende daha az hasara uğramış olursun.Odada olmaz kesinlikle evin içinde daha çok nemleniyor hamur kurumuyor mutlaka hava alan yer olması gerek.Mayaladıktan sonra benim yaptığım gibi bir kısmını dolabın soğutucu bölümünde saklayabilirsin hiç bir şey olmuyor.Bence ilk defa yapacaksan kurutmayı degilde dolapta beklemeyi dene sonucundan memnun olcaksın eminim.Şimdi dolaba kaldırdığım tarhananında resmini çekip siteye koyacağım.Şimdiden kolay gelsin

  7. merhaba özlem umarım yardımcı olmuşumdur.Yaş tarhana resminide ekledim sana tavsiyem tarifi iyice okuyarak hazırla ve de serrersen şayet küçük parçalar halinde ser o zaman daha çabuk kurumasını sağlamış olursun, kurutup kevgirden geçirdikten sonra yine temiz pamuklu bez üzerinde incecik serip tekrar iyica kuruduğunda bez torbaya veya kavanoza kadldırmalısın iyice kurumaktan kastım tarhanayı avuçladığın zaman kuru tarhana taneleri bir birinden ayrışır bıraktığın tek tek bulgur taneleri gibi sert olur.

  8. Yanıtınız için çok teşekkürler. İstanbul’da tarhana yapmak için hangi ay daha uygundur. Şimdi yapsam olur mu? Yoksa sonbaharı mı beklemeliyim.

  9. Merhaba özlem eğer mayalandıktan sonra kurutmayacaksan zamanı farketmez sonbahardada hazırlaya bilirsin.Serip kurutacaksan şimdi hazırlaya bilirsin, hava nemli olsada balkonda havadar olduğu için daha çabuk kurur işini kolaylaştırır.

  10. benim tarhanam mayalanıp kabarmadı içerisine yağururken önceki tarhanadan maya katmıştım fakat 3 gündür mayalanmadı

  11. Merhaba Zehra tarhana hamurundan ceviz büyüklüğünde bir parça alın, kasenin içinde 1 çay bardağı ılık su döküp yumuşatın,içine 20 gr lık bir paket mayanın yarısını,1 yemek kaşığı toz şeker ilave edin karıştırın biraz bekletin,hamurunuza ilave edin tekrar biraz un serperek yoğurun.Hamurunuzun üzerini örtün hava çok sıcak kabarmaması için bir neden yok,içine koyduğunuz hamurun zamanımı geçti acaba.Şimdiden kolay gelsin.

  12. merhabalar fatma hanım. yazınızdan aldığım cesaretle ben de ilk kez tarhana yapmaya karar verdim. 6 kg yakın un çektiyse de biraz ele yapışıyor. acaba cıvık mı oldu. cıvık olmasının ne gibi sakıncası olur. çok güzel kabardı bugün ikinci gününü tamamlıyor. vereceğiniz cevaba şimdiden teşekkürler.

  13. Öncelikle kolay gelsin Gönül hanım güle güle yeyin inşallah tarhananızı.Soruna gelince hamura biraz daha un serpip tekrar yoğurabilirsiniz bir sakıncası olmaz,hamur ekşidikçe ele yapışma özelliğini kabedecektir.Hamurun kıvamı ekmek hamuru kıvamında olması gerek.ekmek hamuru yoğurdunuzmu bilmiyorum ama ne çok sert nede çok cıvık olacak.Kabardıkça tekrar yoğurun göreceksiniz yapışma özelliğini kaybedecek,hatta şöyle söleyebilirim hamuru kabardıkça,yoğururken elinizi una batırırsanız elinize yapışmaz.Yine görüşmek dileğiyle.

  14. mrb ben antalyada yaşıyorum burası çok nemli tarhana kururmu bilemiyorum yaş tarhana yapmak istiyorumhem daha pratik ve zahmetsiz … arkadaşım yapmış ama sebzeleri pişirmeden çiğ olarak katıp hamur yapıp 10 gün bekletip derin dondurucuya atmış böylede olurmu? beni bilgilendirirseniz sewinirim sewgiler..

  15. Olur tabi Talya mayalanırken zaten bir çok fermantasyona uğruyor,serip kurutmayacaksan pişirmemen sorun olmaz.Dikkat etmeniz gereken belkide biliyorsunuzdur buzluktan pişireceğiniz kadarını çözdürüp gerisini tekrar buzluğa atmanız,çözülen malzeme hemen kullanılması gerek.Çözülen malzeme hemen kullanmadıysanız durunca zehirleme yapıyor.Şimdiden kolay gelsin.

  16. Merhabalar Fatma hn.,
    Bende ilk defa tarhana yapacaklardanım. Tarifinizi çok ayrıntılı vermişsiniz süper olmuş:) Bende tam buğday unundan yapmayı planlıyordum ama daha önce tam buğday unundan yapılmış tarhana yemedim. Acaba tadında herhangi bir değişiklik oluyormu? Birde içine nohut ve yeşil mercimek koymayı planlıyorum. Bebeğim için yapacağım biraz çeşitli olsun istedim. Sizce nasıl olur?

  17. Sevgi hanım tarhananın tadında bir değişiklik olmuyor,sadece tam buğday unundan yapıldığı için beyaz unula yapılan gibi kırmızı olmuyor, rengi esmer oluyor tarhananın.Nohutlu ve mercimekli hiç denemedim nasıl olur bilemiyorum.Şimdiden kolay gelsin,hayırlı ramazanlar.

  18. merhabalar..tarhanamı yoğurdum ama maya kullanmadım..ev yoğurdu ekşitir diye.birde tuzunu fazla kaçırmışım bir sakıncası olur mu saygılar..

  19. Hayır Aynur bir sakıncası yok sadece pişirirken çorbanın tuzunu içindeki tuzu dikkate alarak ona göre ayarla.

  20. fatma hanım teşekkür ederim..senelerdir tarhana yapıyorum ve tuzunu ilk defa fazla kaçırmışım..pişirirken dengelerim demiştim ama ne bileyim bozulur mu diye korktum..3 aylık bebeğim var ve ek gıdaya geçince ona yedireceğim..tam buğday unuyla yaptım..uşak tarhanasını seviyorum ve o tarife göre yaptım..ben sebze kabuklarını da içinde bırakıyorum.robottan geçirince pulbiber gibi duruyor.mutlaka kabuğunda da şifa vardır..tariflerinizi beğendim.yemek blogları müdavimi olarak sizi de takibe aldım..ellerinize sağlık…

  21. Ellerine sağlık Aynur hanım eminim güzel olacaktır.Emek verilen ve sevgiyle yapılan her şey mutlaka lezzetli olur.Güle güle yeyin tarhananızı.Teşekkür ederim beğenmene memnun oldum.

  22. vermiş oldugunuz tarhana tarifi için tşk ederim fatma hanım.ben yıllar önce bir yapmıştım ev tarhanasını bugünlerde aklımda kaldıgı kadar yapmaya çalıştım.ben sebzeleri çiğ koydum.mayalanmasıda güzel oldu ama 4. günde bozulmuş gibi bir koku geldi. bende serdim.bozulmuş olabilirmi sizce..beni bilgilendirirseniz sevinirim..

  23. Ellerinize sağlık Demet hanım,ben pişirerek yapıyorum malzemeyi,hiç çiğ denemedim ama kızılcık tarhanasını çiğ olarak yoğurdum oldu,sanırım normal tarhanada olur herhalde sonuçda mayalanırken fermantasyona uğruyor içindeki malzemeler. Mayalanırken ağır koku oluyor endişe etmeyin 6 günden sonra azalıyor kötü koku tarhana gibi kokmaya başlıyor.

  24. fatma hanım, şunu da söylemeden geçmiyeyim. sayfanıza hayran kaldım ve sık kullanılanlara ekledim.yeni tariflerinizi bekliyorum..sevgiyle kalın..

  25. merhaba bende bu gün tarhana cıkardım ama gecen yıllardan ekşi olmuş hamuru sanki tarhanam kuruyunca ekşiligi gider mi önceki yıllardan farkı ekmek hamuru da kattım yogururken komşular demişti .

  26. Teşekkür ederim Demet hanım güzel dilekleriniz için.Dualarınız oldukça devam ederim inşallah.

  27. Köksal bey kaç gün mayalandırdığınızı belirtmemişsin.Tarhananızın ekşiiği kaç gün beklettiğinize bağlı 4 gün içinde kuruttuysanız ekşi olmamamıştır.7 ila 9 arasında tutulursa ekşi olur.Kuruyunca ekşilik azalmaz.Mayalanırken ilk 5 gün agır koku yayar sonlara doğru azalır ağır koku tarhana gibi kokmaya başlar.Ağır kokması ekşi olduğunu göstermez.Güle güle yeyin tarhananızı,ellerinize sağlık.

  28. fatma hanım tarifiniz için çok teşekkürler gayet açıklayıcı yazmışsınız ellerinize dilinize sağlık. ben ilk defa tarhana yapacağım ve çok kişiye sordum netten çok yere baktım herkesin ki birbirinden farklı kafam çok karıştı yapmayı çok istiyorum fakat nasıl yapacağımı bilemiyorum. genel olarak ortak nokta ya sebzeleri tamamen çiğden koyup bir ekmek hamuru ve unla hazırlama yada sizin yaptığınız gibi bir kısmını pişirip yaşmaya yardımıyla unla hazırlama hangisi daha lezzetli olur tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum. kurutarak hafif ekşili toz tarhana yapmak istiyorum.yardımınız için şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin..

  29. Zeynep hanım pişirmekdeki maksat sadece suyunu kullanıp posasını atmakdır, tarhananın içinde suyu unla homejen olması daha kolaydır.Bu tarhanayı ben hiç çiğden yapmadım, içine koyduğum sebzeleri hep pişirdim,kızılcık tarhanasını çiğden kullandım ama onun içine başka malzeme koymadım.Annelerimizin yaptığı klasik tarhanada bir kaç tane malzeme kullandığımız için hep sinin aynı kıvamda olması gerek.Çiğden yapılan bu tarhananın lezzetini bilmiyorum,hep pişirerek hazırladım.Ekşime konusuna gelince, tarhanayı ne kadar uzun süre mayalarsanız o kadar ekşi olur, bu tuttuğunuz süreye bağlı,örneğin2 ve 4 gün tutarsanız tatlı olur, 5,7 gün arası az ekşili olur 8,9 gün mesela dahada ekşir.Bir de belirteyim ekşirken tarhana kötü kokar, tarhanam bozuldu diye endişe etmeyin 5 günden sonra azalır kötü kokusu, kuruyunca hiç kalmıyor mis gibi tarhana kokuyor.İlk defa yapacaksanız bunu belirmek istedim.Şimdiden kolay gelsin,keyifli çalışmalar.

  30. keşke sizi 3 gün önce bulsaydım. bende ilk defa tarhana yaptım. 3 gün oldu çok az kabardı ve biraz cıvık gibi. maya koymamıştım, yoğurtla mayalamıştım. Kabarması için ne yapmalıyım. gerçi yukarıdaki yazıları okudum ama cesaret edemedim. şimdiden çok teşekkür ederim

  31. İlkay endişe etmene gerek yok yoğurtlada mayalasan olur,çok kabarmaması olmadığı anlamına gelmez keskin kokuyorsa oluyor demekdir.Cıvıklığına gelince, biraz daha un serp tekrar yoğur, ekşi olmasını istiyorsan 7 gün beklet,tatlı olmasını istiyorsan 5 günde kurutmaya başlayabilirsin.Her gün kontrol ettiğinde cıvık geliyorsa dediğim gibi un ilavasi yapabilirsin.Şimdiden kolay gelsin.

  32. Çok teşekkür ederim. sizinde ellerinize yüreğinize sağlık. sevgiler

  33. merhaba fatma hanım benim anlamadığım birşey var bende ekşi çorba sevmem tarhana mayalanmak zorundamı yani hamuru mayasız yoğursak sonra serip kurutup kaldırsak olmaz mı illaki ekşitmek zorundamıyız veya mayalasak bile 2 gün serip kurutsak olur mu

  34. İçindeki malzemnin besin değerinin yükselmesi için, mayalanmayla birlikde, fermantasyona ugraması gerekiyor,fermantasyon işlemi ancak mayalanmayla olur.
    Eğer fazla ekşimesini istmiyorsanız, mayalanma süresini ancak kısa tutabilisiniz.
    Tarhana kuruyunca ekşiliği kalmıyor lezzetleniyor.Çok mayalanmasını istemiyorsanız,içine maya koymadan direk sebze ve yoğurtla mayalayın, maksimum 2,3 gün bekletin.Ondan sonra serin kurutun.Fakat ne kadar bekletme süresini uzun tutarsanız dahada lezzetleniyor bunuda göz ardı etmeyin bence.Çok ekşi olmaması için dört gün yeterli.Mayalanmadanda olur tabi, ne kadar besleyici olur, orasını bilemem, onu uzmanlar ancak inceleyip anlayabilir.Umarım açıklayıcı olmuştur İknur hanım.Hayırlı bayramlar,sana kolay gelsin.

  35. benim tarhanamda kabarmadı üzerinde beyaz pamukçuklar oluştu ne yapmalıyım

  36. Küflendimi acaba Meral hanım,küflenmemesi lazım, havalar nemli ondan acaba oldu.
    Üstünün küflenen kısmını iyice sıyır.Bir tatlı kaşığı yaş mayayı, çay bardağında, az suyla biraz şeker katıp, ılık suyla kabart,hamura ekle, hamurun biraz cıvıklaşacaktır, biraz un serpip hamur kıvamına getir, beklet bakalım,hamurun düzelirse sonucu bildirirsen sevinirim.

  37. Teşekkürler hamurum kabardı inşallah kuruturken sorun yaşamam

  38. küflenen kısımları iyiye sıyırdım ama huzursuzum hamuru hepsini dökmelimiydim diye sürekli kendime soru soruyorum

  39. İçiniz rahatt değilse ,küflendiğine eminseniz yapacak bir şey olmaz,hamurunuz ziyan olmuştur Meral hanım.Küflenen unlu gıdalar kullanılması gerekir, zehirleme yapabilir.

  40. tarhanayı kullanmayı düşünmüyorum.Kurutma konusunda tecrübem olsun diye hamurumu kuruttum. Gayet güzel kurudu aklım iyice karıştı küflenmiş olsaydı kuruma esnasında küf olayı iyice artmazmıydı.Sizi yoruyorsam şimdiden özür dilerim bilgi verirseniz sevinirim.

  41. Beni yormuyorsun Meral hanım ,geri dönüş yaptığın için memnun oldum,endişe etmiştim, küf konusunda kızımın anlattıklarından sonra, yanlış bilgilendirdiğim için, gıda konusunda çok hassasım,küflü gıdalar yendiği karaciğeri, böbrekleri tahrip ediyormuş.Soruna gelince bencede kururkende olması gerekirdi,tamamını sıyırmış olmalısın küfün, yinede tüketmeni önermem,insan sağlığı her şerden önemli.Tarhananın küflü kısmını görmediğim için tereddütteyim.İlk yorum yazdığında aklıma gelmedi ,küflü resmini çek maille gönder,resmini gördükden sonra yönlendirmem daha farklı olurdu.Benim bu zamana kadar hazırladıklarımda hiç küf olmadı,sen yazdıkdan sonra internette araştırdım, tarhanası küflenenler olmuş,kimisi havanın rutubetli olmasından olduğunu yazmış,başka biri serdikden sonra küflenmiş,güneşde kurutulmadığı için olduğunu yazmış.Tarhana için en doğru zaman Temmuz ayının sonu,Ağustos ayının başlangıcı,birde içine koyduğun malzemelerde önemli.Kullandığın otlar ve baharatlar küfsüz temiz olmalı.Hamuru mayaladıkdan sonra, hergün kontrol edip hafif sulandıysa veya cıvıklaştıysa un ekleyip ,yoğurmalı eski haline getirilmeli .Üzgünüm bir daki denemende inşallah böyle sorunla karşılasmassın.Arkadaşlardanda rice ediyorum bu konuda bilgisi olan varsa bize yorum yazsın bilgilendirsin.

  42. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Haklısınız hamurum cıvıklaşmıştı ve ben un eklememiştim.sizin önerinizden sonra un ekledim.Zamanında un eklemiş olsaydım belkide küflenme olmayacaktı ama benim için tecrübe oldu.inanıyorum ki yaza yapacağım tarhana güzel olcaktır

  43. Eminim Meral bir daki sefere daha güzel olacak.Hepimiz zaman zaman deneyerek yanılarak

    en doğrunun başarıyoruz.Sevgiler.

  44. Merhaba,tarif icin tesekkurler.mayalanma evin en serin yerinde olmali demissiniz,kapali odada mi olacak.ben ilk defa yapacagim bilmiyorum.sanki 4 gun balkonda mayalandirilacak gibi anlamistim. Birde kuruturkende mi golgede tutacagiz,guneste kurumayacak mi, ben simdi dwnwme amacli yapacagim,istanbulda,insallah olur.teskkur ederim

  45. Merhaba Aygül,evin içinde, mutfağın musaitse serin bir köşesinde mayalandıra bilirsin,balkon diye yazmadım ama kapalı camekanlı balkonun varsa oradada olabilir.
    Aynen dediğin gibi kururkkende havadar güneş almayan, gölge yerde kurutacaksın.Şimdiden sana kolay gelsin.

  46. Cok tesekkur ederim,balkon diye ben hayal kurdum biraz,hep oyle saniyordum.bugun yapacagim olur insallah.

  47. Kolay gelsin Aygül, kurutma işlemini balkonda yapabilirsin, eğer balkonun güneş almıyorsa, daha çabuk kurur hamur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir