Mayalı Hamur Hazırlamak!

Kabarıp Mayalanmış Hamur

Merhaba, bu sabah annem pizza yapımıyla ilgili gelen bir yorumdan bahsetti. Murat Bey adlı bir okuyucumuz, hamur konusunda yaşadığı sıkıntıyı anlatmış. Bu bana ilk hamur mayladığım zamanı hatırlattı. Sanırım liseye yeni başlamıştım. Mutfakta değişik denemeler yapıyordum ara sıra. Annemin kalesi olan mutfakta birşeyler yapmak çok zordu o zamanlar, gerçi hala zor! Malum annelerin en titiz olduğu ve egemenliklerini ilan ettikleri yer mutfak :). Neyse, annemden gizli ilk hamurumu denemiştim. Sonuç fiyasko! Yaş maya paketlerinde herhangi bir talimat, kullanım klavuzu yoktu ve ben, geçmiş gün, ne yaptığımı bile hatırlamıyorum o zamanlar. O olaydan sonra uzunca bir süre de hamur maylamayı denemedim. Taa ki evlenene kadar. Ve kendi mutfağımda, özgürce ilk denememi yapıp başarılı olduğumda dünyalar benim olmuştu. O gün bugündür hamur mayalamak bir eğlence halini aldı benim için.

Murat Beyin yorumu üzerine yaş ve kuru mayalarla hamur kabartma üzerine bir yazı yazmaya karar verdim. Bu işi ilk kez yapacaklara bir klavuz olur umarım. Ayrıca evde ekşitme yoluyla hazırlanan ekşi ve tatlı mayalar var. Bunlar tamamen doğal yollarla hazırlanıyor. Ama bunu bir başka yazıya konu edelim. Şimdilik ilk deneyenleri yüreklendirelim. İşte yeni başlayanlar için hamur mayalama klavuzumuz!

Başarılı hamur mayalamanın sırrı markette başlar. Aldığınız mayaların üretim tarihlerinin yakın olmasına ve mayanın uygun koşullarda saklanmış ve bozulmamış olmasına dikkat edin.

  1. Yaş maya alırken soğutucuda saklandığından, tarihinin yeni olduğundan ve mayayı elinize aldığınızda paketin şişkin olmadığından emin olun! Yaş maya sıcak gördüğünde aktifleşir ve kabarmaya başlar. Bu da küp değil de dışa doğru genişlemiş bir paketten kolayca anlaşılabilir. Kokusuna da bakın çok keskin ve ekşi kokmamalı.
  2. Kuru maya ise daha kolay uygulanan ve bozulma ihtimali daha düşük olan bir ürün. Kuru (toz haldeki/instant) mayalar küçük tek kullanımlık paketlerde de, büyük paketlerde de kolayca bulunabiliyor. Yeni başlayanlara ölçüyü tutturmaları için tek kullanımlık paketleri öneririm.

İşin en zor kısmı bitti. Mayayı doğru aldıktan sonra gerisi çok daha kolay!

Mayalama işi için temelde lazım olan şey kuru maya için de yaş maya için de aynıdır: ılık su, maya ve şeker. Ilık su bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlar; şeker onları besler. Ama bu ılık su çok görece bir tabir nasıl ılık, şeker ne kadar derseniz, yaş maya için örnek bir mayalama tarifi yazalım.

ÖRNEK YAŞ MAYALI HAMUR HAZIRLIĞI

  • 1 paket yaş maya (42 gr. küp paket)
  • 1 bardak ılık su (ılık tabiri aşağıda anlatılacak)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker (miktarı aşağıda anlatılıyor)
  • 1 kilo un
  • ılık su (yoğururken kullancağız)
  • tuz

Mayayı Aktifleştirme

Derin bir kaseye ya da su bardağına mayayı ufalayın. 1 kaşık şekeri ekleyin.

(Not: Şeker miktarı hazırladığınız hamura ve tarife göre değişim gösterir. Örneğin açma mayalarken 2 ya da daha fazla tepeleme yemek kaşığı şeker kullanırken, normal bir ekmek tarifinde 1 silme yemek kaşığı şeker kullanırız. Hamurumuzun ne kadar tatlı olmasını istediğimiz bu miktarı etkiler. Hatta kimimiz tarife göre mayayı şeker yerine bal ya da pekmez gibi malzemelerle bile aktifleştirebilir. Standart bir hamur için bir dolu yemek kaşığı şeker yeterlidir.)

Ilıttığız suyu maya ve şekerin üzerine ekleyin.

(Not: Su ne kadar ılık olmalı? İşte temel soru. Suyunuz, serçe parmağınızı batırdığınızda 10’a kadar sayıp parmağınızı yakmayacak kadar ılık olmalı. Daha sıcak olursa mayanızı muhtemelen bozacak ve kabartmayacaktır. Daha soğuk olursa da, mayanızın aktifleşmesi daha uzun zaman alacaktır. Su yerine tarife göre süt ya da başka sıvı karışımları kullanılabilir. Örneğin süt ve su, süt ve sıvı yağ, süt ve erimiş tereyağı, vs. Standart bir mayalı hamur için sadece su yeterlidir. Ama süt ve diğer malzemelerden eklerseniz elbette hamurunuzun lezzeti ve besleyiciliği artacaktır.)

Maya aktifkeştirmek için gereken yalnızca su, şeker ve mayadır!

Bundan sonrası zevkli kısmı! Parmaklarınızla şekeri ve mayayı suda eritene kadar mıncıklayın! Ve beklemeye başlayın.. Bu arada maya kabarıp taşacağı için bardağınızı ya da kasenizi daha geniş bir kaba oturtmanızı öneririm. Bu hamuru yoğuracağımız kap olur genelde. Ancak kaseniz yeterince büyükse buna gerek kalmayabilir. Kabarma işi çok uzun sürmez. Maya köpük köpük kabarır ve koyduğunuz kabı doldurur. Çok uzun süre beklerseniz maya ekşimeye ve sönmeye başlar. Hamur mayalarken tek işinizin bu olmasına ve mayayı uzun süre aktifleştirmemeye dikkat edin. Köpürüp taşan mayayı hemen un ve suyla yoğurmaya başlayın. ( Köpürme yaklaşık 10 dakikada gerçekleşir. Su ve oda sıcaklığına göre 15/20 dakika da olabilir. Daha uzun sürer ya da köpürmezse maya bozuk demektir.)

(Not: İki tür mayalama yöntemi vardır. Birincisi bizim de anlattığımız gibi bir kabın içinde mayayı aktifleştirip ondan sonra yoğurmak. İkincisi ise tarifte kullanılan unu yoğurma kabına alıp ortasına çukur açıp, mayayı bu çukurda aktifleştirmek. İkinci yöntemi hamur mayalama konusunda tecrübeniz arttığında kullanmanızı öneririm. Maya tutmaz ya da bir şeyler ters giderse ununuzu kurtarırsınız ve canınız daha az sıkılır. Ama inanıyorum ki bu klavuza harfiyen uyup, bir mayalama gerçekleştirirseniz başarılı olursunuz.)

Yoğrulup Mayalanmayı Bekleyen Hamur

Hamuru Yoğurma

Aktifleşen mayayı yoğururken unu da ılık suyu da azar azar ekleyin. Bir paket yaş maya 1 kilodan 2 kiloya kadar unu mayalamaya yetiyor. Yoğururken kullandığınız ılık suyun ne kadar ılık olduğu bu aşamada çok önemli değil. Su kaynar olmadığı sürece hamuru bozmayacaktır. Soğuğa dönük ılık bir su da işinizi görür. Hamurun kıvamına gelince. Mayalı hamur yumuşak tutulan bir hamur türüdür. Kabartma tozlu hamurlar gibi sert olmaz. Çoğu tarif cıvığa dönük hamur hazırlatır. Burada dikkat edeceğiniz, standart bir mayalı hamurda hamur yumuşak az da olsa ele yapışan bir kıvamda olmalıdır. Suyu buna göre ayarlayın. Elinize yapışması çok rahatsız ediyorsa, yoğurma esnasında sıvı yağ ile ellerinizi yağlayın. Hamuru top şekline getirip yoğurma kabına bıraktığınızda yavaşça yayılıyor olmalı. Hamurunuza koyduğunuz tuz miktarı tamamen zevkinize ve tarifinize bağlı bir parametredir. Biz böyle bir hamur için 1 tatlı kaşığı tuz kullanırız. Tuzu ılık su ekleme aşamalarından birinde eklemeye dikkat edin ki kolayca çözünsün ve hamurun içinde homojen dağılsın. Mayalı hamuru uzun uzun yoğurabilirseniz, pişen hamur çok daha lezzetli olacaktır. Buna gücüm yetmiyor diyorsanız dertlenmeyin! Mutfak robotunuz varsa, robotun yoğurma aparatıyla uzun uzun yoğurup son kıvamı elinizle verebilirsiniz. O da yoksa hamuru cıvık tutup iyice yoğurun ve mayalanmaya bırakmadan önce az daha un ekleyerek kıvamını verin.

Mayalama

Yoğurduğunuz hamuru kabınızın üzerine nemli temiz bir mutfak bezi serip (nemli bez kullanmak istemiyorsanız kuru bir bez de olur), en dışını da yoğurt mayalar gibi sararak evinizde ılık bir köşeye koyun. Burada yapılan temel hata hamuru ısı kaynaklarının tam üstüne oturtmak olur genelde. Sıcak bir fırının ya da kalorifer peteğinin üstüne konur hamur. Ama bu yanlış bir uygulamadır. Sıcağa maruz kalan alt kısım çabuk mayalanır ve pişmeye bile başlayabilir. Üst kısım geriden gelir. Hamur çok ekşi ya da içinde parça parça pişmiş sert kısımlar olan bir hale gelir. Bunun yerine hamur ısı kaynağına yakın konulacaksa belli bir mesafe uzağına koymak daha mantıklı. Soğuk havalarda bile ılık oda sıcaklığı mayalanma için yeterlidir. Sadece sabırla beklemek gerekir. Mayalanma işi 45dakika veya 1 saat sürebilir. Bu durum tarife göre değişim gösterir. Siz standart hamurunuzun mayalandığını açıp bakarak görebilirsiniz. Hamur başlangıç büyüklüğünün iki katı kadar kabardığında mayalanmış demektir.

Pişmeye Hazır Somuncuklar

Şekillendirme ve Pişme

Mayalanan hamurunuzu biraz yoğurup, yapmak istediğiniz şeye göre şekillendirin. Mesela bu hamurla küçük ekmek somuncukları yapacak olalım. Avucunuzu dolduracak büyüklükte parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Tüm hamuru şekillendirdikten sonra sönmüş olan hamurun tekrar kabarması için 15 dakika daha bekleyin. Daha uzun süre olursa hamur ekşimeye başlar. Bu sürenin sonunda hamuru önceden ısıttığınız (ekmek için) 200°C fırında 25 dakika kadar pişirin. (Fırınınızın ısı ayarına göre bu süre değişebilir. Ekmeklerinizin üzeri kızarana kadar pişirin.)

Pişen ekmeklerinizi tepsiden alıp bir beze sarıp ılıyana kadar beklerseniz yumuşacık ve lezztli olacaktırlar. Unutmayın mayalı hamur çok sıcak tüketilmez. Servis yapmadan önce mutlaka biraz ılımasını bekleyin. Afiyet olsun.

(Not: Kuru mayayı paketin üzerinde yazan talimata göre hazırlarsanız yine başarılı bir sonuç elde edersiniz. Kuru maya aktif maya olduğu için yaş maya gibi kullanmasanız da olur. Ama bu tarifi kuru mayaya uygulasanız da garantili bir sonuç elde edersizin. Unutmayın kuru maya yaş maya gibi çok kabarmaz ve daha az un kaldırır!)

Bu yazılarıda okuamk isterseniz tıklayınız.

Pratik Kahvaltı Ekmeği

Kuru Domatesli Ekmek

Soğanlı Ekmek

Buğday Ezmeli Ekmek

“Mayalı Hamur Hazırlamak!” üzerine 120 yorum

  1. merhabalar fatma hanım .bu konudaki hasasiyetiniz ,anlatım şekilleriniz ve hiç usanmadan size yazan takipçilerinize cevap vermek için dönmeniz beni size hayran bıraktı : )
    Bende deniyeceğim tarifinizi zaten bu hamur mayalama işi çok basit gibi görünsede aslında tutturması zordur .cesaret edemeyiz bi türlü,fakat sizin sayenizde tüm cesaretimi toplayıp bu işi yapmaya karar verdim.herşey için teşekkürler ,başka denenmiş ve güzel tariflerinizi bekliyorum…emeğinize sağlık.

  2. Teşekkür ederim Sevgi içten yüreklendirici sözlerin için.Şimdiden kolay gelsin,umarım pişirdikden sonra bizlerle paylaşırsın.

  3. merhaba fatma hanım ben hamuru gözleme yapımında kullanacagım ama hamur kabardıktan sonra ne kadar süre bu hamuru kullanabilirim 1 gün 2 gün olurmu

  4. Buzlukda bir ay kadar durabilir,buzdolabının soğutucu bölümünde bir hafta saklayabilirsiniz.Önemli olan hamuru hazırlamadan önce,buzlukdaysa bir saat, soğuyucu bölümündeyse yarım saat oda sıcaklığına bekletmeniz gerekiyor, ondan sonra hamuru hazırlayıp, on dakika bekletip pişirmelisiniz .Şimdiden kolay gelsin Fikri bey. .

  5. Merhabalar,

    Hamuru hazırladık, mayalanmasını beklemeden direkt buzdolabına koysak ve sabah 1 saat bekletsek yeterli olacaktır değil mi? (poğaça yapımı için ) yoksa 1-1,5 saat mayalayıp mı buzdolabına mı koymamız gerekecektir.?

    Teşekkürler..

  6. Her iki türlüde olur Güneş.Mayalanmasını beklemek istemiyorsan hamuru yoğurup dola kaldırabilirsin.Dolapdan çıkarıp, hamuru oda sıcaklığında sarın,1,1,5 saat kadar mayalama işlemini uygulayabilirsin, bu zaman zarfında daha kısa sürede hamur iki katı olursa olmuş demektir,hamuru gözlemleyip bunu anlayabilirsin.Hamur iki katı olduysa mayalanma tamamlanmıştır. Hamur iki katı olunca tekrar yoğurun, malzemeye şekilverin, tepside bekleme aşamasına geçip fırına verin.Şimdiden kolay gelsin .

  7. bilgilendirdigimiz icin tesekkurler.. gercerkten cok aciklayici bir tarif olmus..umarim yarin uyguladigimda bende guzel bir sonuc alabilirim..:)

  8. Püf noktasını dikkatle uyguladıkdan sonra, mutlaka güzel sonuç çıkacaktır ortaya.imdiden sana kolay gelsin, güzel yorumun için ben tşekkür ederim Dilek.

  9. O kadar güzel, her seyi en ince ayrintisina kadar anlatmissiniz ki, tam da böyle bir sey ariyordum! Emeginize saglik, Allah razi olsun. Yorumlari tek tek özenle cevaplamaniz da ne güzel..Sevgiler.

  10. Teşekkür ederim Feyza.Memnun kalmana sevindim,geri dönüp yorum bırakman ayrıca incelik,sendende Allah razı olsun.

  11. merhaba.yaş maya da kuru maya da kullanırım.ilk denemeye başladığımdan beri hiç sorun yaşamadan gayet rahat bi şekilde pastaneden çıkmış gibi pişirebiliyodum.fırın aynı fırın,usül aynı usül,mayanın tarihine de bakıyorum daha yeni..son 4 denemedir çöpe gidiyo hamurlar.mayalanıyo gayet güzel kabarıyo. ama pişerken bişey oluyo sönüyo.taş gibi oluyo.

    iki gün üst üste denedim. aynı maya aynı ölçü(bu aralar instant büyük paketten kaşıkla ölçüp kullanıyorum) birinci gün yemeye doyamazsın öyle güzel oldu.ikinci gün dişimi kıracaktım nerdeyse. sorun nerde anlayamadım.

    güzel olanı mayalarken sıcak fırının üstüne oturtmuştum.orda sıcakta kabardı. soğuk fırına koydum mis gibi oldu.

    kötü olanı da yoğurt mayalar gibi sardım. öylece bıraktım sabaha kadar durdu. sabah 5.5- 6 gibi açtım baktım güzel kabarmış taşmış. ( geçen bi yerde yatıya kalmıştım.ordaki kadın da sabaha kadar bekletmişti çok güzel olmuştu.taşmıştı aynı benimki gibi.ama gayet başarılıydı.o yüzden cesarete sabaha kadar bıraktım) fırına koydum ne güzel kabardı diye sevinirken son 10 dk da bi çöktü söndü n,mete öyle denmez ama yiyecekten başka herşeye benzedi.

    unum sütüm ziyan oldu. o kadar cesaretim kırıldı ki artık hayatım boyunca mayalı yapıp yiyemeyeceğimi düşünüyorum.

    ben ne hamurlar mayaladım,bu kesin kabarmaz dediğim bir çok hamurum harika lezzetli olmuştu. o kadar özeniyorum kelimesi kelimesine tariflere uyuyorum yokkkk…çıldıracam burda yazana göre tekrar denemek istiyorum ama korkumu yenip geçemiyorum başına. gidip yaş maya mı alsam acaba.ya da kuru mayayı hamurun içine direkt koysam da mı denesem. değişiklik olur cesaretim gelir belki. ağlayacam nerdeyse ya. misafire rezil olmayayım diye bi gün önceden deniyorum. o bitiyo. ertesi gün aynı şekil yapıyorum olmuyo.yine rezil oluyorum yine rezil oluyorum. hayır bu zamana kadar beceremiyo olsam neyse…:(((

  12. Hatice sorun yaşamana üzüldüm,harfi harfiyen her noktayı ulyguluyorsan, sorun fırından kaynaklana bilir.Mayalı hamurları genelde kızgın fırına atarım, sizin fırının kızgınlık derecesini bilemiyorum.Çok kızgın harlı ısıtıyorsa kurutuyor olabilir.Biraz ısıyı düşürün belki sorun çözülür.Pişirme süresini kısa tutabilirsiniz.
    Poğaça,açma türü hamur mayalarken malzeme ölçülerine bir uy,hamuru yumuşak tut, örneğin eline hamur yapışıyorsa un eklemek yerine elini yağlaki gereğinden fazla un eklememiş olursun,fırının ayarından kaynaklanıyor gibi görünüyor, kaç derecede pişirdiğini belirtmemişsin,eğer yüksek ısıdaysa derecesini biraz düşür.
    Yazdığın yorumdan anladığım kadarıyla, bir gün sonra sertleşiyor diyorsun.
    Yada içine koyduğunuz yağ oranını artırın,daha yumuşak ve kısa sürede pişebilirsiniz.Örneğin, poğaça hazırlıyorsanız, hamura hem sıvı yağ kullanın, hem tereyağı, süt veya yoğurt mutlaka kullanın.Kuru maya yerine yaş maya kullan.Daha pofidik poğaçalar elde edersiniz.Aklıma gelenler bunlar, umarım sorunu çözülür
    Verdiğim poğaça linklerini tıklayıp bilgi alabilirsin.
    Dere Otlu Kaşarlı Sandviç Poğaça
    Patatesli Top Poğaça
    Dere Otlu Kaşarlı Sandviç Poğaça

  13. bana da ısı ayarı ve pişirme süresindenmiş gibi geldi cevabınızı okuyunca.

    bir gün sonra falan değil fırından sepsert çıkıyo zaten.
    bi de dediğim gibi normalde aynı tarifle nasıl yapsam da olan şey bi gün olup bi gün olmayınca kafayı yiyecek gibi oluyorum doğal olarak. ama düşündüm de fırını sık kullanıyorum. ısıyı takip edememiş olabilirm. yani güzel piştiği gün başka şeyler pişirmişimdir muhtemelen ve ayarını oynatmışımdır. sonra da yanlış ayarı doğru sanmışımdır. 30-35 dk kalıyo galiba fırında.ama üstü kızarmadığı için bekletmek zorunda kalıyorum. altına yağlı kağıt seriyorum altı pişmez diye alt rafa koyuyorum. galiba ondan oluyo. eskiden yağlı kağıt kullanmıyodum çünkü. dereec de 170 200 oluyo. midi fırın ve iyi ısıtıyor. hızlı pişiriyor. kaça getireyim?

  14. Kuruyan hamur işlerinizi hangi derecede pişirdiyseniz, ondan yirmi derece daha düşük ısıda pişirin bence. Yani 200 derecede pişenler kuruduysa, 180 derecede tekrar deneyin. Fırınların sıcaklık ayarları çoğunlukla göstergelerinde gösterilen ısıyla aynı olmuyor. Örneğin benim büyük turbo fırınımda 160 derecede bile pişirsem, kek bir türlü iyi pişmiyor. Çünkü çok fazla sıcaklık üretiyor. Oysa yemek ve böreklerim o fırında harika oluyor. Ben de kek için mini fırınımı kullanıyorum. Sizin de benzer bir probleminiz olduğunu düşünüyorum. Her pişirme öncesi fırınınızın ayarlarını kontrol edin. İnşallah bu sorununuza çözüm olur.

    Tariflerin linklerini yükleyememişim. Şimdi tekrar yüklüyorum:
    Dereotlu Kaşarlı Sandviç Poğaça
    Patatesli Top Poğaça
    Sürpriz Poğaça

  15. teşekkür ediyorum.sürpriz poğaçaya çok heves ettim.inşallah en kısa zamanda deneyecem.tepsi mayası çok önemli midir?onun yerine soğuk fırına koysak olmuyor mu?
    (kayın validem hiç mayalandırmadan yapar.yoğurur,bekleyelim diye oturur ama dayanamaz. kalkar yapar. soğuk fırına sürer ne güzel olur:) hamaratlık böyle bişey herhalde:) ben yapsam çöpe gider.

    bi de kuru mayalı tarif verseniz. çünkü eminim yakında zamanda hırsa gelip kuru mayayla da enfes poğaçalar yapmayı başarmaya çalışacam.ama bunun için yardımınıza ihtiyacım var

  16. Ben hiç soğuk fırında pişirmedim Hatice,denemek lazım, mayalı hamurlar genelikle kızgın fırında pişer ve bekletilerek yapılır benim bildiğim.
    İkinci soruna gelince, verdiğimiz linkleri kuru mayaylada hazırlayabilirsin bir sorun olmaz.Şimdiden kolay gelsin.
    Birde yeşil elma proğramında Oktay usta genellikle kuru mayayla hazırlar hamur işlerini, bir kaç kez hamurları hazırlarken seyredersen, püf noktasıları öğrenerek sorunlarını halledebilirsin.Şimdiden kolay gelsin.
    Kuru mayaylada hazırlarsan,yaşmaya gibi ılık suda, veya koyacağın ılık sütün içinde 5 dakika mutlaka beklet,ondan sonra diğer malzemelerini ilave et, göreceksin hamurun daha çabuk kabarıp istediğin sonucu elde edeceksin.
    Elin mayala işlemine alıştıkdan sonra, zamanla zaten kendiliğinden direk, mayayı bekletmeden, hamuru yoğurmaya başlayacaksın.

  17. yaptım yaptım oldu be sefer:) çok teşekkür ederim cesarete geldim sayenizde ve sorun tespiti yapmamı sağladınız. fazla mayalanınca ekşidiğini bilmiyordum mesela. demek ki ondan olmuş son ziyan olan poğaça.
    bi de hızlı ateş sertleştiriyor demek ki. tamam kaptım inşallah ben bu işi:) bundan sonra ziyan etmek yok Allahın izniyle:)

  18. uzun bir aradan sonra yapabildiğim pofidik poğaçalar için size çok teşekkür ediyorum 🙂

  19. Ellerine sağlık Nergis,beğenmene memnun oldum.Sizlere afiyet olsun.

  20. Çok teşekkürler bende mayalı hamur yapma konusunda ki 1-2 başarısız deneyimimden sonra uzun yıllardır küskünlük içerisinde idim. Sizin anlatımınız çok net ve cesaret verici harfiyen uydum sonuç harika… güzel yumuşacık cantıklar oldu. Mutluyum. Artık yapmaya korkmadan devam edebilir pizzalar da yapabilirim.

  21. Başarmana sevindim Belgin,ellerine sağlık.Hadi bakalım şimdiden kolay gelsin,sıra pizza yapına, güzel haberlerini bekliyorum.

  22. ben uzakdogu ulkelerinden malezyada yasiyorum tavuk doner satiyorum burda satilan lavaslari begenmedigimden (ekmek demeye bin sahit ister lezzet sifir kagit gibi kuru) ben lavasi kendim yapmaya karar verdim ilk deneme husran oldu lavas kupkuru ve lezzeti yok 2. de lezzeti yakaladim ama 4 saat sonra nerede saklarsam saklayayim kupkuru oldu. 3. de tuz katmayi unuttum tuzsuz oldu simdi 4. olarak sizin tarifinizi deneyecegim elinizi kolunuza saglik cok detayli bir sekilde anlatmissiniz.

    burda ekmek kulturu yok birde burda dr oatker in hamuru yumusak tutan bi toz seklinde urunleri var ekmek yapan bi turk arkadas var o onerdi 24 saat yumusak tutuyor diyor birde onu deneyecegim lezzet tutturdum yumusak ama plastik saklama kadinda sakliyorum 4 saat sonra kupkuru oluyor . protein orani % 9 olan un kullandim sanirim 3. sinif un yuzeyi kupkuru oluyor 1. sinif un olan % 17 protein un kullandim oda cok gevrek yarinda 12 % protein iceren orta kalite un aldim onunla deneme yapicam eger tutturursam buradan size yazarim

    kafaya koydum kendi lavasimi kendim yapacagim 🙂

  23. Kolay gelsin Arif bey inşallah başarırsın.Hamuru yoğururken içine bir yemek kaşığı teryağı veya zeytinyağı eklersen,yada her ikisini kullan.Daha yumuşak kuru olmayan lavaşlar elde edersin.Bir kaç gün dolapta saklayıp hafif ısıtarakda tüketebilirsin.Başarılar.

  24. bugun rahatsizdim cok sicak burasi tropikal bir ulke ok deneyecegim tereyagi ve zeytinyagini beraber kullanacagim gunde 100 veya 200 lavas tuketiyorum artik ona gore tereyagi ve zeytinyagi kullanacagim

    bu arada yazdiklarinizi yazdirdim printer den kagida ihtiyacim oldugunda artik devamli yardimci olur bana tesekkur ederim iyi gunler

  25. Merhaba
    Gunlerdr ekmek tarifi ariyorum,mayali,yasmayali…derken sizin yazilari okuyunca detayli tarifleri gorunce bayildim:-) ekmek makinem var onda ekmek yapmak cok zevkli,simdi burda okudugum bilgilerle makineye uydurmaya calisicam 🙂

  26. Beğenmene sevindim İrem,şimdiden ellerine sağlık,kolay gelsin.

  27. Çok teşekkürler. Ne kadar güzel bir yazı. Ellerinize ve paylaşıma açık kalbinize sağlık..

  28. Ben teşekkür ederim Sibel, beğenmene memnun oldum.Faydalı olduysa ne mutlu bize.

  29. Fatma Hanım Merhabalar,
    Öncelikle sizi tebrik ediyor ve çok teşekkür ediyorum.
    mayalı hamur ile ilgili google’da yaptığım arama sonucu sitenize geldim.ne kadar güzel yazmışsınız.tüm bilgilendirmeleri yapmışsınız.aklımdaki tüm soruların cevabını yazınızda bulmuş olmak beni mutlu etti.
    emeğinize, yüreğinize sağlık.
    sağlıcakla kalın,
    sevgiler

  30. Yazının sizi bilgilendirdiğine, işinize yaradığına sevindim, güzel sözleriniz ve dilekleriniz için kızım adına ben teşekkür edrim Elçin Hanım.Ne mutlu bize.Birilerine faydalı olmak beni mutlu ediyor.Sevgiler

  31. İyi geceler Fatma Hanım;
    Ben mayalı pastaları çok severim fakat bu zamana kadar cesaret edip yapamamıştım. Yarın misafirlerim gelecek ve inşallah verdiğiniz müthiş açıklayıcı tarif sayesinde ben de mayalı bir pasta yapabileceğim. Size nasıl teşekkür etsem az… Allah razı olsun sizden 🙂

  32. Ben teşekkür ederim Beyza,ne güzel dilekler bunlar,utandırdın beni.İşine yarıyacaksa ne mutlu bize.Şimdiden kolay gelsin.

  33. Tarificin tekrar tesekkur etmek istedim. Bu yasima kadar hamur mayalayamamistim.
    Sayenizde bu korkuyu yendim. Pastayi yaptim ve cok guzel mayalanmisti. Artik gonlumce hamur isleri yapabilecegim 🙂

  34. MaşAllah Beyza çok sevindim. Ellerine sağlık,sizlere afiyet olsun,böyle güzel yorum alınca birileri faydalı olmak beni ziyadesiyle mutlu ediyor.Geri dönüş yapıp bize yorum bıraktığın için ben teşekkür ederim.

  35. Salaam Aleykum Fatma Hanim,

    Yaziniz harika Mashallah, gercekden hep sormak istedigim sorularin cevaplari bir arada..harikasiniz, Allah razi olsun.

    Pisirme esnasinda biraz zorlaniyorum, firinimda bir kac farkli ayar var, Fan’li ayarina Turbo diyorsunuz galiba, birde alt ust, veya sadece alt vede sadece ust ayar var…mayali hamurlarda siz hangisini tercih ediyorsunuz? Mayali hamuru pisirirken kisa ayarda uzun zamanli pisirilmesi lazim diye biryerde okumusdum, ama kisa ayar ve uzun pisdiginde kururmu acaba?

    Tekrar cooook tesekurler bu faydali yazi icin xx

  36. Aleyküm Selam Elif,önce güzel yürekten ettiğin dua için çok teşekkür ederim.
    Soruna gelince mayalı hamur pişirirken fırınının ayarını 200 C getirp on dakika önceden mutlaka ısıtmalısın,bu işlem mayalı hamuru kısa sürede pişirip içinin yumuşak dış kabuğunun kızarmasını sağlar.turbo fırın kullanmadım benimki fanlı,fırının arkasında dönen ısıyı her yere eşit şekilde yayan pervanesi var,birde mayalı hamurlar alt ve üstü pişiren fırınlarda daha güzel pişiyor.Benim fırınmda öyle,hem alttan sıcaklı geliyor hem üstten.Fırının fanlı olmasada,turbo olmasada sorun değil pişirirken alt ve üsttün kızması önemli.Mayalı hamurların uzun zamanda pişirilmesi yaptığın malzemeye bağlı,mesela diyelim poğaça pişireceksin uzun sürede kızgın fırında pişirirsen poğaçan kurur kakırdak olur,istediğin sonucu elde edemezsin,poğaçanın veya poğaça türü hamurların fırının kızgınlığına göre en fazla 15,20 ,25 dakikada pişmesi lazım,yoksa poğaça kurur.Ama ekmek yapıyorsan bu süre 5,10 dakika daha uzayabilir,ekmeğin küçük poğaça gibiyse yine poğaça pişirme süresinde pişirmelisin ,daha büyükse kalın kabuk bağlayana kadar pişirmelisin.birazda senin fırınının ayarına bağlı.Bir iki sefer gözlemleyerek ne kadar sürede pişirdiğini sen kendin ayarlayacak.Poğaça hamurun ayarladığın sürede kuru oluyor, ısıyı düşürüp süreyi azaltacaksın.Veya dışı pişti içi hamur oldu.O zaman fırının ayarını biraz düşürüp,süreyi 5,10 dakika uzatacaksın.Biraz yazım uzun oldu inşAllah istediğin açıklamayı verebilmişimdir.Pişirme işi birazda tecrübeye bağlı,her pişirdiğin malzemeden bir şeyler katacaksın kendine.Şİmdiden kolay gelsin,tekrar teşekkür ediyorum güzel dileklerin için.
    Poğaça için buraya bir iki link bırakıyorum,resimli ve açıklamalı, bunlardan pişirip deneyimlrini artırabilirsin.
    http://www.mutfakpenceresi.com/2014/11/gul-pogaca/#more-9607
    http://www.mutfakpenceresi.com/2013/02/jumbo-boy-hamburger/#more-7892
    http://www.mutfakpenceresi.com/2012/06/mahlepli-acma/#more-7098
    Yine sitenin yan tarafında buluna poğaçalar açmalar katağörisini tıklayıp istediğin tarife ulaşabilirsin.Allaha emanet ol.
    Birde yazmayı unuttum fırının piştikden sonra bakarsın altı pişmemişse üst ısısının ayarını kapatıp tepsiyi alta alırsın alt kısmı pişene kadar pişirirsin,pişirirken üstü fazla pişmesindiye başka tepsiyle kapatmayı unutma,eğer üstü pişmemişse yine alt pişiriciyi kapatıp üstünü pişirme imkanın olur buda sonradan aklıma geldi.

  37. Merhaba ben instant maya ile tam buğday unundan hamur yoğurmuştum kalanını buzluğa kaldırmıştım ve unutmuşum 1 yıla yakın oldu. Bugün çıkardım çözüldü yoğurdum az dağıldı toplandı ve nişasta ile açtım ortasına yumurta ıspanak peynir koyup pişirdim. Görüntü çok güzel ama ekşi kokuyordu ve tadında da hafif ekşilik vardı. Korkudan yiyemedim internetten araştırma yaparken sitenize denk geldim. Şimdi bu pidemsi hamuru biz yemeli miyiz? 🙂 yarın bu tarifinizi yarım ölçü deneyeceğim inşallah. Fakat bu sefer hemen kullanacağım buzluğa atmaya korkarım 🙂 bana bir akıl verirseniz çok sevinirim zehirleniriz diye endişelendim.

  38. Bozulmuş olabilir çok ekşi kokuyorsa ıslatın kuşlara verin.
    Buzluğa koyduğunuz mayalı hamuru 1 ay maksimum 2 aydan fazla bekletmeyin kullanın.
    Şimdiden ellerine sağlık Eslem,sonucu bie yazarsan çok sevinirim.kolay gelsin.

  39. Merhaba.

    Ben ekmek yapımı için evde yapılan maya kullanmak istiyorum 1kg un için kaç gr. maya kullanalıyım?
    Teşekkür ederim.

  40. Bir kilo un için kuru instast toz maya olarak 10 gr kullanmanız gerekiyor,bir yemek kaşığına tekabul ediyor,matketlerde satılık tek pişirimlik toz maya olarak satılıyor.
    Yaş maya olarak kullanırsanız yine bir pişirimlik kalıp paket halinde marketlerde satılıyor 42 gr dır.bir kilo un kadar malzeme içindir.Şimdiden kolay gelsin Serday bey pişirdikten sonra sonucunu bizimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir