Mayalı Hamur Hazırlamak!

Kabarıp Mayalanmış Hamur

Merhaba, bu sabah annem pizza yapımıyla ilgili gelen bir yorumdan bahsetti. Murat Bey adlı bir okuyucumuz, hamur konusunda yaşadığı sıkıntıyı anlatmış. Bu bana ilk hamur mayladığım zamanı hatırlattı. Sanırım liseye yeni başlamıştım. Mutfakta değişik denemeler yapıyordum ara sıra. Annemin kalesi olan mutfakta birşeyler yapmak çok zordu o zamanlar, gerçi hala zor! Malum annelerin en titiz olduğu ve egemenliklerini ilan ettikleri yer mutfak :). Neyse, annemden gizli ilk hamurumu denemiştim. Sonuç fiyasko! Yaş maya paketlerinde herhangi bir talimat, kullanım klavuzu yoktu ve ben, geçmiş gün, ne yaptığımı bile hatırlamıyorum o zamanlar. O olaydan sonra uzunca bir süre de hamur maylamayı denemedim. Taa ki evlenene kadar. Ve kendi mutfağımda, özgürce ilk denememi yapıp başarılı olduğumda dünyalar benim olmuştu. O gün bugündür hamur mayalamak bir eğlence halini aldı benim için.

Murat Beyin yorumu üzerine yaş ve kuru mayalarla hamur kabartma üzerine bir yazı yazmaya karar verdim. Bu işi ilk kez yapacaklara bir klavuz olur umarım. Ayrıca evde ekşitme yoluyla hazırlanan ekşi ve tatlı mayalar var. Bunlar tamamen doğal yollarla hazırlanıyor. Ama bunu bir başka yazıya konu edelim. Şimdilik ilk deneyenleri yüreklendirelim. İşte yeni başlayanlar için hamur mayalama klavuzumuz!

Başarılı hamur mayalamanın sırrı markette başlar. Aldığınız mayaların üretim tarihlerinin yakın olmasına ve mayanın uygun koşullarda saklanmış ve bozulmamış olmasına dikkat edin.

  1. Yaş maya alırken soğutucuda saklandığından, tarihinin yeni olduğundan ve mayayı elinize aldığınızda paketin şişkin olmadığından emin olun! Yaş maya sıcak gördüğünde aktifleşir ve kabarmaya başlar. Bu da küp değil de dışa doğru genişlemiş bir paketten kolayca anlaşılabilir. Kokusuna da bakın çok keskin ve ekşi kokmamalı.
  2. Kuru maya ise daha kolay uygulanan ve bozulma ihtimali daha düşük olan bir ürün. Kuru (toz haldeki/instant) mayalar küçük tek kullanımlık paketlerde de, büyük paketlerde de kolayca bulunabiliyor. Yeni başlayanlara ölçüyü tutturmaları için tek kullanımlık paketleri öneririm.

İşin en zor kısmı bitti. Mayayı doğru aldıktan sonra gerisi çok daha kolay!

Mayalama işi için temelde lazım olan şey kuru maya için de yaş maya için de aynıdır: ılık su, maya ve şeker. Ilık su bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlar; şeker onları besler. Ama bu ılık su çok görece bir tabir nasıl ılık, şeker ne kadar derseniz, yaş maya için örnek bir mayalama tarifi yazalım.

ÖRNEK YAŞ MAYALI HAMUR HAZIRLIĞI

  • 1 paket yaş maya (42 gr. küp paket)
  • 1 bardak ılık su (ılık tabiri aşağıda anlatılacak)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker (miktarı aşağıda anlatılıyor)
  • 1 kilo un
  • ılık su (yoğururken kullancağız)
  • tuz

Mayayı Aktifleştirme

Derin bir kaseye ya da su bardağına mayayı ufalayın. 1 kaşık şekeri ekleyin.

(Not: Şeker miktarı hazırladığınız hamura ve tarife göre değişim gösterir. Örneğin açma mayalarken 2 ya da daha fazla tepeleme yemek kaşığı şeker kullanırken, normal bir ekmek tarifinde 1 silme yemek kaşığı şeker kullanırız. Hamurumuzun ne kadar tatlı olmasını istediğimiz bu miktarı etkiler. Hatta kimimiz tarife göre mayayı şeker yerine bal ya da pekmez gibi malzemelerle bile aktifleştirebilir. Standart bir hamur için bir dolu yemek kaşığı şeker yeterlidir.)

Ilıttığız suyu maya ve şekerin üzerine ekleyin.

(Not: Su ne kadar ılık olmalı? İşte temel soru. Suyunuz, serçe parmağınızı batırdığınızda 10’a kadar sayıp parmağınızı yakmayacak kadar ılık olmalı. Daha sıcak olursa mayanızı muhtemelen bozacak ve kabartmayacaktır. Daha soğuk olursa da, mayanızın aktifleşmesi daha uzun zaman alacaktır. Su yerine tarife göre süt ya da başka sıvı karışımları kullanılabilir. Örneğin süt ve su, süt ve sıvı yağ, süt ve erimiş tereyağı, vs. Standart bir mayalı hamur için sadece su yeterlidir. Ama süt ve diğer malzemelerden eklerseniz elbette hamurunuzun lezzeti ve besleyiciliği artacaktır.)

Maya aktifkeştirmek için gereken yalnızca su, şeker ve mayadır!

Bundan sonrası zevkli kısmı! Parmaklarınızla şekeri ve mayayı suda eritene kadar mıncıklayın! Ve beklemeye başlayın.. Bu arada maya kabarıp taşacağı için bardağınızı ya da kasenizi daha geniş bir kaba oturtmanızı öneririm. Bu hamuru yoğuracağımız kap olur genelde. Ancak kaseniz yeterince büyükse buna gerek kalmayabilir. Kabarma işi çok uzun sürmez. Maya köpük köpük kabarır ve koyduğunuz kabı doldurur. Çok uzun süre beklerseniz maya ekşimeye ve sönmeye başlar. Hamur mayalarken tek işinizin bu olmasına ve mayayı uzun süre aktifleştirmemeye dikkat edin. Köpürüp taşan mayayı hemen un ve suyla yoğurmaya başlayın. ( Köpürme yaklaşık 10 dakikada gerçekleşir. Su ve oda sıcaklığına göre 15/20 dakika da olabilir. Daha uzun sürer ya da köpürmezse maya bozuk demektir.)

(Not: İki tür mayalama yöntemi vardır. Birincisi bizim de anlattığımız gibi bir kabın içinde mayayı aktifleştirip ondan sonra yoğurmak. İkincisi ise tarifte kullanılan unu yoğurma kabına alıp ortasına çukur açıp, mayayı bu çukurda aktifleştirmek. İkinci yöntemi hamur mayalama konusunda tecrübeniz arttığında kullanmanızı öneririm. Maya tutmaz ya da bir şeyler ters giderse ununuzu kurtarırsınız ve canınız daha az sıkılır. Ama inanıyorum ki bu klavuza harfiyen uyup, bir mayalama gerçekleştirirseniz başarılı olursunuz.)

Yoğrulup Mayalanmayı Bekleyen Hamur

Hamuru Yoğurma

Aktifleşen mayayı yoğururken unu da ılık suyu da azar azar ekleyin. Bir paket yaş maya 1 kilodan 2 kiloya kadar unu mayalamaya yetiyor. Yoğururken kullandığınız ılık suyun ne kadar ılık olduğu bu aşamada çok önemli değil. Su kaynar olmadığı sürece hamuru bozmayacaktır. Soğuğa dönük ılık bir su da işinizi görür. Hamurun kıvamına gelince. Mayalı hamur yumuşak tutulan bir hamur türüdür. Kabartma tozlu hamurlar gibi sert olmaz. Çoğu tarif cıvığa dönük hamur hazırlatır. Burada dikkat edeceğiniz, standart bir mayalı hamurda hamur yumuşak az da olsa ele yapışan bir kıvamda olmalıdır. Suyu buna göre ayarlayın. Elinize yapışması çok rahatsız ediyorsa, yoğurma esnasında sıvı yağ ile ellerinizi yağlayın. Hamuru top şekline getirip yoğurma kabına bıraktığınızda yavaşça yayılıyor olmalı. Hamurunuza koyduğunuz tuz miktarı tamamen zevkinize ve tarifinize bağlı bir parametredir. Biz böyle bir hamur için 1 tatlı kaşığı tuz kullanırız. Tuzu ılık su ekleme aşamalarından birinde eklemeye dikkat edin ki kolayca çözünsün ve hamurun içinde homojen dağılsın. Mayalı hamuru uzun uzun yoğurabilirseniz, pişen hamur çok daha lezzetli olacaktır. Buna gücüm yetmiyor diyorsanız dertlenmeyin! Mutfak robotunuz varsa, robotun yoğurma aparatıyla uzun uzun yoğurup son kıvamı elinizle verebilirsiniz. O da yoksa hamuru cıvık tutup iyice yoğurun ve mayalanmaya bırakmadan önce az daha un ekleyerek kıvamını verin.

Mayalama

Yoğurduğunuz hamuru kabınızın üzerine nemli temiz bir mutfak bezi serip (nemli bez kullanmak istemiyorsanız kuru bir bez de olur), en dışını da yoğurt mayalar gibi sararak evinizde ılık bir köşeye koyun. Burada yapılan temel hata hamuru ısı kaynaklarının tam üstüne oturtmak olur genelde. Sıcak bir fırının ya da kalorifer peteğinin üstüne konur hamur. Ama bu yanlış bir uygulamadır. Sıcağa maruz kalan alt kısım çabuk mayalanır ve pişmeye bile başlayabilir. Üst kısım geriden gelir. Hamur çok ekşi ya da içinde parça parça pişmiş sert kısımlar olan bir hale gelir. Bunun yerine hamur ısı kaynağına yakın konulacaksa belli bir mesafe uzağına koymak daha mantıklı. Soğuk havalarda bile ılık oda sıcaklığı mayalanma için yeterlidir. Sadece sabırla beklemek gerekir. Mayalanma işi 45dakika veya 1 saat sürebilir. Bu durum tarife göre değişim gösterir. Siz standart hamurunuzun mayalandığını açıp bakarak görebilirsiniz. Hamur başlangıç büyüklüğünün iki katı kadar kabardığında mayalanmış demektir.

Pişmeye Hazır Somuncuklar

Şekillendirme ve Pişme

Mayalanan hamurunuzu biraz yoğurup, yapmak istediğiniz şeye göre şekillendirin. Mesela bu hamurla küçük ekmek somuncukları yapacak olalım. Avucunuzu dolduracak büyüklükte parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Tüm hamuru şekillendirdikten sonra sönmüş olan hamurun tekrar kabarması için 15 dakika daha bekleyin. Daha uzun süre olursa hamur ekşimeye başlar. Bu sürenin sonunda hamuru önceden ısıttığınız (ekmek için) 200°C fırında 25 dakika kadar pişirin. (Fırınınızın ısı ayarına göre bu süre değişebilir. Ekmeklerinizin üzeri kızarana kadar pişirin.)

Pişen ekmeklerinizi tepsiden alıp bir beze sarıp ılıyana kadar beklerseniz yumuşacık ve lezztli olacaktırlar. Unutmayın mayalı hamur çok sıcak tüketilmez. Servis yapmadan önce mutlaka biraz ılımasını bekleyin. Afiyet olsun.

(Not: Kuru mayayı paketin üzerinde yazan talimata göre hazırlarsanız yine başarılı bir sonuç elde edersiniz. Kuru maya aktif maya olduğu için yaş maya gibi kullanmasanız da olur. Ama bu tarifi kuru mayaya uygulasanız da garantili bir sonuç elde edersizin. Unutmayın kuru maya yaş maya gibi çok kabarmaz ve daha az un kaldırır!)

Bu yazılarıda okuamk isterseniz tıklayınız.

Pratik Kahvaltı Ekmeği

Kuru Domatesli Ekmek

Soğanlı Ekmek

Buğday Ezmeli Ekmek

“Mayalı Hamur Hazırlamak!” üzerine 120 yorum

  1. hamuru yaptım da bekliyorum, keşke önce sizi okusaydım diyorum içimden, herhalde olmayacak çocuklara yine hazır ekmek yedireceğim:(

  2. Doğanay soyadlı okuyucuya hemen pes etmeyin tekrar deneyin ilki olmassa ikincisi mutlaka güzel olur.haydi şimdiden kolay gelsin.Hayırlı ramazanlar.

  3. Zühal hanım teşekkür ederiz güzel yorumunuz için

  4. yemek yapmğa çalışırken rahatladığımı hissediyorum. çoğu zaman istediğm lezzeti yakalayamıyorum, malesef.
    hamur işlerini denerken, sizin dikkat çektiğiniz bilgilerin işime ÇOK yarayacağını düşünüyorum. gayretinizi ve özenli ifade tarzınızı çok sevdim. emeğinize sağlık…

  5. Yaptım şu an mayalanmasını bekliyorum ama hiç tuz koymadım bilerek bütün verdiğiniz ölçüleride yarım kullandımki hani şaşar beşer diye piştikten sonra gene yorum yazarım.

  6. bizde hamuru hazırladık bekliyoruz acaba kaç saat beklicez bilen varsa cevap yazsın..

  7. merhaba alara kusura bakma mailini yeni gördüm gündüz dışardaydım. Belki şu anda pişirmişindir ekmeğini sorunla ilgili cevabı mayalı hamur hazırlama yazısında detaylı yazıyordu gözünden kaçtı her halde.Ben yinede cevabını vereyim.Hamuru yoğurduktan sonra sarıp, 1saat bekleteceksin hamur iki katı olunca tekrar yoğurup şekil verip yağlı kağıt serili tepsiye alacaksınız, 15 dakika bekletip kızgın fırında pişireceksiniz.Yazıyı dikkatlice incelerek okuyun.Kolay gelsin.

  8. Tarife göre yapmaya çalıştım, Şu anda ilk bekleme safhasında, bakalım sonu nasıl bitecek,

  9. Merhabalar erol eminim güzel olacaktır ellerinize sağlık.

  10. çok nefis oldu, yanımdaki fırından aldığım yaş mayayı ufalayarak direk unun içine karıştırarak yaptım. Tam buğday unu kullandım. Bu hamurdan biraz mayalık ayırdım bir dahaki sefere Köy ekmeği olarak Çavdar ve kepekle karışık olarak deneyeceğim

  11. valla bende bunun gibi bir hamur mayaladim ama bir turlu kabarmiyor ne yapmaliyim

  12. Merhabalar hanife niçin kabarmıyor acaba tarifdeki yazılanları uyguluyorsanız kabarmaması için hiç bir neden yok.Acaba mayanızın son kullanma tarihini okudunuzmu eğer son kullanma tarihi geçmişse hamurunuz kabarmaz.Hamuru yoğurduğunuz suyunuz veya sütünüz mü soğuk acaba hamurunuzu sarıyormusunuz yoğurduktan sonra açıkda bekleyincede kabarmaz yoğurduktan sonra hamuru sarmanız gerekir, aklıma bunlar geliyor.Mayanın son kullamma tarihi çok önemli.Eğer mayalama işlemini ilk defa yapıyorsanız bardağa şekeri koyun, yaş mayayı içine ufalayın kaşık yardımıyla şekerle harmanlayın , sonra ılık suyunuzu ekleyin kaşıkla yine karıştırın.10 dakika bardağın içinde mayayı bekletin.Göreceksinizki maya ayran gibi köpürecek, eğer köpürmüyorsa mayanız bozuk veya günü geçmiştir bunun dışında maya mutlaka aktifenir yani kabarır.Daha sonra ununuzu ve malzemenizi yoğurma kabınıza alınız, kabaran mayayla yoğurunuz, yoğurduğunuz hamuru 1 saat bekletip sonra pişirme aşamasına geçiniz.Yılmayınız birisinde olmazsa ikincisinde olur, hamur mayalama yazısını gözünüzden kaçan bir şey olup olmadığını kontroledip dikkatlice okuyunuz. Kolay gelsin.

  13. Ya çok teşekkürler, hamur mayalamayı en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız. Bu konuda hep başarısız oldum, şimdi harfiyyen uygulayıp yeniden deneyeceğim.

  14. Kolay gelsin selin deneyiminin sonucunu paylaşırsan sevinirim

  15. ben ekmeğin yogurma ve mayalama safhalarını hepsini sorunsuz yapıyorum çok güzel kabarıyor fırına kap içinde suda koyuyorum 200 derece de pişiriyorum kabuk oluyor ama fırına girdikten sonra kabarmıyor içi hamur kalıyor bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

  16. Merhaba Günseli pişirma aşamanızda sorun yaşamanız fırınızdan kaynaklanıyor olabilir.Fırın kızgın olup birden pişirmesi lazım 25, 35 dakikada ekmeğiniz pişmiş olması lazım.veya şöyle deneyin ekmeğin ebatını küçültün hamurunuzu 2 veya 3 bölün ekmeğinizi bir de öyle deneyin başkada bir şey gelmiyor aklıma,maya tari geçmiş olsa hamur mayalanmaz,mayalama işlemi tamamlanıyor diyorsunuz.Acaba mayalandıktan sonra şekil verip tepside yarım saat bekleme aşamasını yapıyormusunuz,yoksa şekil verip hemenmi fırına atıyorsunuz ondan kaynaklana bilirmi kabarmaması,çünkü şekil verdikten sonrada tepsidede bekletilmesi gerekiyor.eğer hepsini harfiyen uyguluyorsanız mutlaka fırınınız pişirmesinden kaynaklanıyor olabilir.birde başka fırında pişirmeyi deneyin o zaman anlaşılır sorun fırındansa.Benim pişirdiklerim de bir sorun olmadı şimdiye kadar.İnşallah sorunu çözebilirsin şimdiden kolay gelsin.
    Kızımada sordum ekmek yaparken yaşadığınız sorunu oda fırının pişirmesinden kaynaklanıyordur mutlaka ,öneriside ekmeklerin ebatını küçütsün 200 derece de değilde 180 derece daha düşük ayarda yavaş pişirilirse belki daha iyi sonuç alır .Çünkü birden pişirdiği için kabuk bağlıyor içi çiğ kalıyordur dedi,bende ekmek yapmayı kızımdan öğrendim o pişirmeden önce hiç denememiştim ekmek yapmayı ,onun fikride böyle.İnşallah sonucu güzel olur Günseli.

  17. fatma hanım çok teşekkürler benim fırınım gerçekten çok harlı yanıyormuş 180 derecede çok güzel oldu kızınıza ve size sevgiler teşekkürler hoşça kalın

  18. Günseli sorunun çözüldüğüne sevindim.Ellerine sağlık yiyenlerede afiyet olsun.

  19. fatma hanım merhaba ben sizin sayenizde fırında ekmek yapıyorum ama benim fırınım küçük ekmekleri tam buğday ve normal un karıştırıp yapıyorum çok lezzetli oluyor çabuk bitiyor ekmek makinası almamı önerirmisiniz veya hangi marka etrafınızda kullananlar varmı bana bir tavsiyede bulunurmusunuz kızınıza ve size sevgiler hoşça kalın

  20. Merhaba Günseli benim ekmek makinam yok ama kızımın moulinekx(mulineks) marka makinası var.Pişirmesinden pek memnun değil,arada bir makinada pişirsekte genelde elimizle yoğurup fırında pişiriyoruz,tavsiye edermisiniz sorunuza gelince neden olmasın şimdilerde herşey otamatik.Etrafımda kız kardeşimin ekmek makinası var simbo marka,kızkardeşim çok memnun ekmek makinasından.Biz gittiğimiz zaman bizede pişiriyor gayet güzel ekmeğinide yedim biliyorum.Benim söyleyebiliceğim bu kadar siz kendiniz de internetten araştırabilirsiniz,aklınızda her hangi bir marka varsa kullanıcıların gönderdiği yorumları okuyup,ne kadarı memnun kalmış,kullandığı ürünün nesinden memnun olmamış değerlendirip ona göre alabilirsiniz ekmek makinanızı.

  21. fatma hanım ekmek makinası ile ilgili yorumları okuyorum fakat o yorumu yapan kişilerin bu konudaki bilgisi çok önemli bu konuda yetkin sizin gibi bilgili birinden öğrenmek istedim. çok çeşitli yorumlar var aynı makineye bu konuda hiçbirşey bilmedikleri için yapamıyorum kötü diyorlar kimileride çok beğeniyorlar.bende simbo yu çok duyuyorum onunda kalitesi tartışmalı hoşça kalın

  22. Ben de simbo ekmek makinasını kullanan bir kaç kişiden memnun olduklarını duydum.Artık tercih sizin ev aletleri biraz da şans işi en iyi markayı alıp bir hayli para ödüyorsun iki sonra sorun çıkarıyor.Ucuz hiç duymadığım markadan iki gün sonra bozulur diye tahmin ediyorsun,umduğun gibi olmuyor uzun süre kullanabiliyorsun.yakınlarımdan böyle sorunlar yaşayan çok oldu.Sevgiler.

  23. Fatma hanım,anlatım tarzınız çok güzel olmuş. Yeni evliyim ve en sonunda mayalı hamurla bişeyler yapmayı becerdim. Ben daha önce kuru mayayla ekmek yapmayı denedim,hatta hazır satılan ekmek yapma tariflerinden de aldım ama hep ekmek yerine kaya yaptım:)) Eşimle bile denedik hamur mayalamayı olmadı,ama bugün harika poğaçalar yaptım ve eşimin eve gelmesini iple çekiyorum şu an. Sizin tarifinizle poğaça tarifini karıştırdım. 4 yemek kaşığı şeker,1 bardak su ve 1,5 bardak sütle yaptım. Ama tabi önce dediğiniz gibi mayayı ufaladım,şekeri attım ve su ile sütü hafif ısıttım,sonra karıştırdım ve aldığı kadar da un attım. Sonra 1 su bardağı sıvıyağ ve 1 tatlı kaşığı da tuz attım. Mayalama işini de ılık fırında yaptım,işlem daha hızlı oldu. 2 tepsi hamur oldu,inanılmazdı!! En son olarak da küçük parçalar yapıp içlerine zeytin ezmesi,peynirli maydanoz ve patatesli karışım yapıp 3 ayrı lezzette poğaçalar yapıp biraz daha beklettim. En son da yumurta sarısı,susam ve çörek otu attım,pişirdim,offf nefis oldu..Bana yol gösterdiğiniz içiin size teşekkür ederim..

  24. Elerinize sağlık Canan hanım,eşinize size afiyet olsun.Deneyip başardığına sevindim,dikkatlice uyguladıktan sonra olmaması hamurun mümkün değil illaki olur.Helede geri dönüp yorum bırakmanıza çok memnun oldum,ben teşekküer edrim.

  25. mayalı hamurları pek beceremiyorum çok güzeil anlaşılır şekilde yazılmış harfiyen uygulamaya gidiyorum inş bu sefer olur sonucu bildirmek için daha sonra tekrar yazacagım:)

  26. Kolay gelsin Seda,eğer yazılan şekilde uygularsan mutlaka başarırsın.Şimdiden elelerine sağlık.

  27. fatma hanım Bende canan hanım gibi resmen kaya yapıyorum 🙂 geçenlerde lahmacun yapmayı denedim ama sonuç resmen odun du 🙁 hamur konusunda iyi değilim 🙁 gözleme yapıyorum yumurta ve sütle yoğurup yumuşak hamur elde ediyorum tabi bu uyqulama her tarif için qeçerli olmuyor… tarifinizi deneyip tekrar dönmek istiyorum. umarım artık becerikli bir hanım olurum 🙂

  28. Bu arada bende sinbo ekmek makinası kullanıyorum. Kesinlikle diğerlerine qöre çok iyi bir makina baton bir ekmek elde ediyorum ayrıca qüzel pişmiş oluyor.. Kesinlikle tavsiyemdir! pişman olmazsınız Günseli hanım..

  29. Elerine sağlık Meryem hanım,evde yapılan ekmek gibisi yok,pişerken ev mis gibi kokar,kardeşimde simbo ekmek makinası kullanıyor sonuçtan çok memnun.Lahmacun hamuruna gelince yoğururken içine biraz zeyinyağı ve tereyağı ekleyin,fırından çıkarttığınızda hafif tereyağı sürerseniz daha yumuşakolur.kuru olmasının nede bizim fırınlarımızdan kaynaklanıyor.Odun ateşinin kızğınlıgında lahmacunu fırına attıklarında,fırın kızgın olduğu için hemen 5 dakikada lahmacun kurumadan pişmiş oluyor.sizde evde hazırladığınız zaman mutlaka fırını iyice kızdırın,maksimum 10,15 dakikada fırından çıkarın hamurun kenarlarını yağlayın, yoğururken hamura yağ takviyesiyle yumuşatın,eminim daha başarılı sonuç edersiniz.Şimdiden kolay gelsin.

  30. Merhabalar Fatma Hanım! Vermiş olduğunuz bilgiler için tşk ederim… Benim merak ettiğim birkaç şey var… Kuru maya ile yaş maya arasındaki fark nedir? Bazı tariflerde kuru maya bazı tariflerde yaş maya kullanılması söyleniyor. Hatta kuru maya bile kendi arasında (instant ve aktif) ayrılıyor… Örneğin ekmek makinasıyla ekmek yapımında kullanım kılavuzunda kuru maya kullanılması ve kuru mayanın su ile temas etmemesi gerektiği söyleniyor. Oysa o kuru maya paketinin üzerinde de suda eritilmesi söyleniyor… Bu tür ikilemler de insanı sadece tariflere bağlı kalmasına sürüklüyor… Örneğin herhangi bir tarif uygulamasına geçtiğimiz zaman malzemeleri heba etmeme adına sizin yukarıda vermiş olduğunuz bilgileri o tarif için rafa kaldırmış durumunda kalmak zorunda kalacağız. Sonuç olarak bütün tarifleri uygularken hamurun mayalanması vs gibi konularda nereye kadar ortak hareket etmek gerekir… Bu konuda gerçekten acemiyim ve bilgi almak için yazıyorum… Tşk ederim…

  31. Merhaba Frekans, instant mayayla aktif maya arasındaki farklar;
    İnstant maya kuru granül halde kullanıma hazır satılıyor (tıpkı kahve gibi). Raf ömrü de kuru olduğu için oldukça uzun (yanılmıyorsam 1 yıl saklanabiliyor).
    Yaş maya (aktif maya da denir) 40 gr’lık tek pişirimlik paketler halinde satılıyor. Aktif maya içerdiğinden ve yaş olduğundan raf ömrü oldukça kısadır (yanılmıyorsam 2 ya da 3 hafta).

    İnstan (yani kuru) mayanın, ekmek makinalarında kullanılmasının sebebi; makinada kabarma işlemi uzun sürdüğü için daha uygun olması. Makinada yaş maya kullanılırsa maya hemen aktifleşip kabarır ve makinadan taşabilir. Üstelik yaş maya hamuru makinada istemediğimiz kadar ekşitebilir. Yaş maya aktif olduğu için çok kısa sürede kabarır (hamurun miktarına göre 30 dakika ya da en uzun 1 saat).

    Ben her ikisini de kullanırken mutlaka önden ılk suda beş on dakika bekletirim. Hem işlemi hızlandırmak için, hem de hamurun kabarmama riskini ortadan kaldırmak için. Hamur kabarmazsa malzemeyi at çöpe o zaman. İnstant mayayı genelde doğrudan hamura katın diye yazıyor tariflerde, tecrübelerime dayanarak belirtmeliyim ki, hamur bu şekilde çok uzun sürede kabarıyor (2,3 saat gibi). Hele de işim aceleyse tercih etmiyorum. Garanti olsun diye mutlaka ılık suyla önceden biraz bekletirim. Sonuçta pişince lezzetinde ve pişmesinde bir fark olmuyor, yapacağınız hamur işi tarifdeki sürede pişer, lezzetinde de bir fark olmaz. Benim bilgilerim bu kadar inşallah size faydalı olmuştur. İnstant mayanın suyla temasında bir sakınca yok, tariflerde unla birlikte yoğurun diye yazar, ben yıllardır kullanırım bir sakıncasını görmedim, şimdiden size kolay gelsin.

  32. Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. İnsanların ağzından lafı kerpetenle aldığımız bir dönemde sizden hem uzun hem de detaylı bilgiler almak gerçekten çok sevindirdi beni…

    Konuya dönmem gerekirse, kuru ve yaş maya arasındaki farkı, yazınızı okuduktan ve kafamda beni ikileme sürükleyen soru işaretlerini bir araya getirdikten sonra öğrenmiş bulunmaktayım.

    Ekmek makinasındaki mayalanma süresinin neden bu kadar uzun olduğunu da bu vesileyle anlamış oldum.

    Paylaşımlarınız için tekrar teşekkür ederim…

  33. Be de hamuru hazirladim bekliyorum umarim bu sefer yumusacik pogcalarim olur

  34. mrb bende sizin gibi mayalama işlemi uyguluyorum ama pohçalarım fırından çıktıktan 10dk sonra içleri sertlesiyor sebebı nedır acaba?

  35. Merhaba Hatice içine kullandığın yağı az kullanıyorsundur,miktarından biraz daha fazla kullan.Daha da yumuşak olmasını arzu edersen hem sıvı yağı,hemde tereyağını aynı anda kullan bir de süt veya yoğurt mutlaka eklemelisin.Billahsa süt su yerine kullanırsan dahada yumuşak olur.Deneyip sonucunu yine bildir Allaha emanet olun,şimdiden kolay gelsin.

  36. merhaba fatma hanım pogaca yaparken bana söyledıklerınızı aynen yaptım sayenızde hepsi bir
    harıka oldu hem iş arkadaslarım hem eşim çok begendı çok teşekkür ederım……………

  37. Ellerine sağlık Hatice hanım,beğenmene sevindim,elin alıştıkça her hazırlayışında ne kadar kolay olduğunu farketeceksin,önemli olan püf noktalarına uymak.Allaha emanet olun.Sevgiler.

  38. Merhaba, vermiş olduğunuz bilgiler ışığıda hamuru yuğurdum.Gerçekten çok güzel puhaça yaptım.Sürekli aynı şekilde yapıyorum ve aynı güzellikte ve tadında puhaçalar yapmaya devam ediyorum.Çok teşekkürler…

  39. Memenun olmanıza sevindim kardelen,geri dönüş yapıp yorum bıraktığınız için ben teşekkür ederim.Ellerinize sağlık.

  40. iyi gunler, ben polonyadan yaziyorum, burada restourantim war.ekmekci isi biraktiktan sonra soyle adam gibi ekmek yapan bulamadim. Simdi sizin tarifinizle cok guzel istedigim boyut we sekillerde ekmej yapiyorum.su anda doner ekmegi , lavas , corba yani icin kucuk ekmekler yapiyorum,tesekurler

  41. Ellerinize sağlık Tacettin bey ne güzel,tariflerimizin beğenilmesine çok sevimdim. Rabbim hayırlı bol kazanç nasip etsin inşallah.

  42. acaba bu hamuru çörek yapımında da kullanamılıyormuyuz yoksa ev ekmegı ıcın mı kullanırız.tesekkurler emegınıze saglı.

  43. Tabi kullanabilirsin Bircan,eğer çöreği fında pişireceksen biraz sıvıyağ ve teryağı ekle, hamuru küçük parçalar alıp kızgın yağda kızartacaksan bişi çöreği gibi,yağ eklemene gerek yok direk mayalayıp ufak parçalar halinde elinle hafif aç kızart.Kolay gelsin.

  44. Fatma hanim,
    harikasiniz, ilerlemis yasima ragmen, cok sik hamur isi yapmadigimdan olabilir, hamur mayalamayi bir türlü bilmiyordum. Ama sizin anlatisinizla ben bile(?) basarili oldum galiba. Anlatim tarzinizdan da cok sevecen, sabirli, sahane yazili anlatimi olan biri olarak sizi niteliyorum. Yüreginize saglik.

  45. Teşekkür ederim gece yorumlu okuyucumuz güzel sözleriniz için, faydalı olduysam ne mutlu bana, yazılarımızın okunup faydalı olması, sizlerin işine yaraması kızım ve benide çok mutlu ediyor.Başka tariflerde buluşmak dileğiyle Allaha emanet olun.

  46. merhaba fatma hanım.1 seneden fazla yorum yapılmamış merak ettim.ayrıca bir sorum olacak size sabah erken sıcacık poğaçalar yemek için hamuru geceden mayalasak sabah yapsak olurmu acaba.mayalandıktan sonra buzdolabına koysak.herhangi bir zehirlenme konusu olurmu.kısaca sorayım uzun süre bekleyen hamur bozulup zehirlermi

  47. Olur tabi Ayşe hanım.Akşamdan mayalarsan dikkat etmen gereken nokta, buz dolabından bir saat önceden çıkarman gerekir, oda sıcaklığına gelip hamurun aktifleşip, kabarma kıvamına gelsin.Şimdiden kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir