Tuzlu Ekşi Yoğurt

Bismillahirrahmanirrahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.

Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.

Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun.

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı hayırlı huzurlu mutlu bir gün diliyorum, tüm sayfa dostlarıma ziyaretçilerime.

Tuzlu ekşi yoğurt tarifi.

Hatay Antakya yöremizde kışın billahsa pişirilip,kahvaltıda ekmek üstüne sürülüyor,yumurtalı pişiriliyor,et yemeklerinde,çorbalarda kulanıyorlar,yoğurdun özelliği keçi sütünden olması,google’dan araştırdım inek sütünden yapıp satan marketler var.

Yoğurdun tuzlu tadı alışık olmadığımdan olsa gerek pek hoşuma gitmedi,bir daha denediğimde tuz atmadan pişiricem.

Tuzlu yoğurdun yapımı aşamalı olarak uzun olsada,çok kolay hazırlanıyor,evlerimizdede kolaylıkla hazırlanabilir.

Ev yapımı yoğurda buradan ulaşabilirsiniz.

Süzme yoğurt yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Nohuttan doğal yoğurt yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Malzeme Listesi:

  • 1 kilo çiğ keçi sütü(yada çiğ inek sütü)
  • 1 çay kaşığı taya tuzu

Tarif:

  1. İlk aşama sütü kaynatın,oda ısısında 45 C gelene kadar bekletin,bu ısı serçe parmağınızı süte daldırın,ona kadar sayın,parmağınız yanmıyorsa mayalanma derecesne gelmiş demektir.
  2. Bir kaşık mayayı ılık sütten biraz alarak kasede karıştırın,karışımı süten dökün tekrar karıştırın,kapağını kabatın,üzerini örtün mayalanmaya bırakın,maksimum 5 saat minumum 8 sat sonra yoğurdunuz hazır,buz dolabının soğutucu bölümüne kaldırın bir gece dinlendirin.
  3. İkinci aşama yoğurdu çok ince delikli süzgeç yada tülbenten süzerek tencereye aktarın karıştırın,ocağın altını yakın önce harlı ateşte tahta kaşıkla karıştırarak pişirmeye başlayın.
  4. Kaynayınca ocağın altını orta ateşe getirin,tuzunu serpin,karıştırırak bir saat yoğurdun üçte biri gidene kadar pişirin,kıvamı krema kıvamına gelince, puf puf göbek atmaya başlıyor kıvamı olmuş demektir,benim sütüm az olduğu için 25 dakikada kıvam aldı,sütünüz fazlaysa ateşinizin ısısına göre süre daha uzun olur,tv.belselde bir,bir buçuk saat pişirdiler.
  5. Kavanozlara boşaltıp,üzerine temiz kağıt havlu serin,kapağını kapatın,oda ısısına gelince,kağıdı üzerinden alın, buz dolabının soğutucu bölümünde muhafaza edin.

Not:Püf noktası yoğurdun başından ayrılmayın,koyu kıvam alana yoğurdun kesilmemesi,dibine tutmaması için sürekli karıştırmaktır.

Afiyet şifa olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ev yapımı elma sirkesi

Soğanlı Ezme

Nohuttan Doğal Yoğurt Mayası

Kış Hazırlıkları: Domates Sosu

Patlıcan Biber Domates Sosu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir