Ev Yapımı Doğal Yoğurt!

Torunum doğduktan sonra birkaç aylık olunca evde doğal yoğurt yapmak için kolları sıvadım. Eskiden çocuklarım küçükken yoğurdumu annemden,babannemden  öğrendiğim gibi kendim yapıyordum. O zamanlar sağılmış süt bulmak daha kolaydı. İstanbul’un her tarafı şimdiki gibi apartman değildi. Ortam inek beslemeğe daha müsaitti. Tanıdığımız sütçüye sipariş ediyorduk, sütü kapımıza getiriyordu.


Basit kolay gelenekse annelerimizden ögrenerek bu güne kadar gelen, yoğurt mayalama tarifini sizlerle paylaşacağım.
Anne uslü yoğur nasıl mayalanır?Genelde çoğu kişinin uyguladığı basit yöntemi.Annemden rahmetli babannemin yaptığı gibi çoğu kimsenin bilmediği püf noktasıyla buraya kaydetmek istiyorum..
Yoğurt mayalarken ilk önce bir şekilde çiğ süt temin etmek lazım.Çiğ süt bulamasasınızda marketlerde satılan günlük çiğ süttende mayalanıyor.Mayanız mutlaka ev yoğurdu olmalı.Hazır yoğurtlardan mayalanırsa yoğurt sümükleniyor.Lastik gibi uzuyor,tadıda tuhaf oluyor.Sütü ocağa alın,kaynama noktasına gelince üzerinde boluncuklar oluşmaya başlar.İçine kepçe atın,kepçeyle savurarak 4,5 saniye kaynatın.90 ºC süt kaynama noktasına gelir.100 ºC kaynamaya başlar.4,5 saniyeden fazla kaynatırsanız.Sütün içindeki faydalı vitaminleri öldürürsünüz.100 ºC Sonra vitaminleri öldürmemek için,sepçeyle savurarak karıştırılan süt,hava akımıyla ısının aynı derecede kalmasını sağlanır.

Babannem rahmetli bakır bakraçlarda yada gülek dediğimiz ahşap kaplarda yoğurdunu mayalardı.

Ocak başında(köy şöminesi)sütü kaynatırken onu hayranlıkla seyrederdim ruhu şad olsun,mekanı cennet olsun.

Malzeme Listesi:

  • 3 kilo sağılmış çiğ süt(yada günlük sise sütü)
  • en az 1,5 kaşık maksimum 3 yemek kaşığı ev yoğurdu
  • mayalamak için tencere,cam kavanoz yada toprak kap

Tarif:

Geleneksel yöntem.

  • Çiğ süt kullanıyorsak,sütü kaynatalım, kaynayınca altını kısalım taşmasın,süt kaynama noktasına geldimi,kepçe yardımıyla 2,3 saniye savurarak sütü havalandıralım.
  • Suyunu çekmesi için iki üç saniye  tıkırdayıp kaynaması yeterli.
  • Sütü mayalamadan önce ılımaya bırakalım.
  • Eğer şişe günlük sütle mayalıyorsanız,sütü ısıtmanız kaynama noktasına getirmeniz yeterli.
  • Mayalama zamanının geldiğini anlamak için, ben geleneksel anne yöntemini kullanırım her zaman şaşmaz yöntem,süte serçe parmağımızı daldırıp, ona kadar sayın. Serçe parmağımız sütün sıcaklığına dayanabiliyorsa süt mayalanmaya hazır demektir.
  • Kasede mayalık için, ayırdığımız yoğurdun içine, ılık sütten birkaç kaşık alalım  karıştıralım.Karıştırdığımız mayayı, süte  katalım, karıştıralım, kabımızın kapağını kapatalım. Üstünü kalın örtüyle saralım. 4 saat sonra yoğurdumuz mayalanmış olur, örtüyü açıp buz dolabının soğutucu bölümüne  kaldıralım. Dört  saat yoğurdun mayalanma için yeterli olacaktır, daha fazla kalırsa yoğurt ekşi oluyor, çocuklar ekşi tadı sevmiyor.
  • Ekşi yoğurt seviyorsanız, mayalama süresini, bir iki saat daha uzun tutabilirsiniz.Acil çocuğa yedimeniz gerekirse. İki saat dolapta durursa yenmeye hazır hale geliyor.
  • Esasen bir gün sonra yoğurdu bozmalısınız,yoğurdun kokusu ve aromasını yoğun hissediliyor, iyice katılaşması için bir gün beklemek gerek.
  • (İki saatte yoğurt hafif ılık oluyor.) Akşamdan mayalayıp ertesi günü yenirse daha da katı oluyor. Haydi çocuklu hanımlar evde doğal yoğurt yapmaya. Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Süzme yoğurt yapımı

Süzme yoğurtlu acuka

Ev Yapımı Krem Şanti:Doğal Krem Şanti

Baharatlı Tereyağı

“Ev Yapımı Doğal Yoğurt!” üzerine 25 yorum

  1. Merhaba, canım annemin yoğurdunu yedikten sonra bende evde denedim tek kelimeyle harika oldu özellikle kendi bebişim doğduktan sonra asla hazır yoğurt yedirmeyeceğimi söyleyebilirim.

  2. Biz de bebişini dört gözle bekliyoruz, ayrıca seni çok öpüyor aldığın kararı tebrik ediyorum canım kızım.

  3. merhaba
    arkadaşlar yukarıdaki abinin anlattığı şekilde 3 kg süte 6 yemek kaşığı maya kayasanız.yoğurt suya keser bir diğer adıyla ekşir.o nedenle 3 kg süte 3 kaşık maya koymanız daha sağlıklı

  4. slm lar bende yapmaya calısdım bıraz sulu oldu ve dolaba koymama ramen 2 gun sonra koktu neden acaba bır seyı eksık yaptım ama ne

  5. Sayın Soner bey, yoğurdun sulu olması, sütünüzün su katkısı olmasından kaynaklanabilir ya da kullandığınız sütten olabilir. Kullandığınız sütü belirtmemişiniz hazır sütlerde ister kutu ister günlük şişe sütü olsun mayalanınca sulu oluyor, yazımda belirtmişdim. Eğer hazır süt kullanacaksanız pişerken 1 yemek kaşığı buğday nişastasıyla karıştırarak kaynatın mayalanacak kadar ılıyınca mayalayın diye belirtmiştim. O zaman hazır sütün yoğurdu daha katı oluyor. Birdahaki sefere nişastalı mayaladığınız yoğurtan ayırarak mayalayın. Yanlız mayaladığınız yoğurdun satın aldığınız hazır yoğurtlar gibi kaskatı olmasını beklemeyin çünkü onlarda katkı maddesi olduğu için o kadar yoğun ve katılar. Ama kaşığı daldırdığınız zaman daldırdığınız yerde boşluk kalacak katılıkta oluyor evde yapılan yoğurt. Mandıradan alınma, inekten sağılmış sütün yoğurdu ise nispeten daha koyu, katı oluyor. İkinci sorunuza gelince dediğim gibi mayalandıktan sonra dışarda fazla mı beklettiniz acaba, koku olmaması gerekir. Dışarda bıraksanız bile ekşi tadı olur, koku olmaz. Sütünüz ekşimiş olabilir mi mayalamadan önce? Ancak aklıma bu geliyor. Bence yılmayın yazımı dikkatlice okuyarak tekrar deneyin. Velevki hazırladığınız yoğurdunuz ekşi oldu dışardan aldığınız sütlerden daha sağlıklı, evde ne koydunuzu içine biliyorsunuz en azından. Bir de size önerebileceğim ilk mayaladığınız yoğurdu danone doğal yoğurduyla mayalayın, onların küçük 200 gr lık kaseleri de var, bir seferlik alıp mayalayın sonra kendi yoğurdunuzdan mutlaka her seferinde bir kenara mayalayacak kadar ayırın. Hazır yoğurtla mayalanan yoğurt yapışkan, uzayanbir kıvam alabiliyor. Ancak bu durum her yeni mayalanan yoğurtta biraz daha düzeliyor ve birkaç mayalama sonunda normal hale geliyor. Tükettiğiniz yoğurttan mutlaka mayalık ayırmayı unutmayın. Benim önerebileceğim bunlardan ibaret yılmak yok, şimdiden kolay gelsin. Bir dahaki seferde başarılı olursanız bildirirseniz memnun olurum.

  6. abla cım tarıfını harfıyen uyguladım mukemmel bır yogurt yaptım sen olmasan hazır yogurt lara devam etmek zorunda kalıcaktık saol var ol ıyıkı varsın

  7. Ellerine saglık Soner evladım.Afiyetle yeyin insallah.Seninde gördüğün gibi püf noktasına dikkat ettikten sonra gayet kolay yapımı zor degil devamı gelir inşallah ev yoğurduna alıştıktan sonra satılan yoğurtları yiyemeyeceksin tadı hoşuna gitmeyecek zamanla hep kendin hazırlamaya çalışacaksın.Afiyet olsun.

  8. Ablacim tarifinizi bugun deneyecegim. Ancak sanirim bu benim icin biraz cok! 3 litre sut 6 yemek kasigi yogurt yerine, 1 litre sut 2 yemek kasigi yogurt ile yapsam lezzette herhangibir degisme olur mu? Tesekkurler

  9. Sayın Baykal tadında bir değişik olmaz istediğiniz ölçüde süt kullanabilirsiniz.Hadi bakalım kolay gelsin sonucunu bildirirsen sevinirim.

  10. Uzun süredir ben de kendi yoğurdumu kendim yapıyorum. UHT süt kullanmamak dediğiniz gibi çok önemli… Ancak ben hiç nişasta katmıyorum koyulaştırmak için… Azıcık süt tozu ekleyip, toprak bir kapta mayalarsanız yine koyu kıvamlı olduğunu göreceksiniz. Ancak, yoğurdun suyunun yoğurttan daha kıymetli olduğunu hatırlatmak isterim. Tıpkı peyniraltı suyu gibi bu su da içilmeli… 🙂

  11. Teyzecim dün tarifine bakarak yoğurt yaptım ve melis bayıldı,,, tarifin için teşekkürler,,,

  12. Elerine sağlık Deryacığım.Melisime afiyet bal şeker olsun yediği yoğurt, öpüyorum sizleri.

  13. Tarifiniz icin tesekkurler,ancak merak ettigim bir sey var. Yogurdu 4 saat mayaladiktan sonra, dolaba kaldirirken kabin kapagini acikmi yoksa kapalimi tutacagiz? Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.

  14. Kapağı kapalı olarak dolaba konulacak.Hayırlı ramazanlar Rabia.

  15. merhaba benimde bebeğim var hergün ona yoğurt yediriyorum.akşamdan yapıyorum bir çay bardağı keçi sütünden yapıyorum çay kaşığı kadarda yoğurt koyuyorum ama sulu oluyoo ve dışarda bekletiyorum yiyeceği saate kadar ondanmı acaba.oranları yanlışmı yapıyorum akıl verirmisiniz

  16. Merhaba Sevgi ben keçi sütünden hiç yoğurt mayalamadım,tahminim sulu olmasının nedeni hayvanın süt yapısından kaynaklanıyor olabilir,inek sitü daha yoğun katı kıvamlı olduğu için haliyle yoğurtta katı oluyor,keçi sütünün özelliği daha sulu olmasıdır belki ondan kaynaklanabilir.Süte koydunuz yoğurt bir çaybardağına 1 çay kaşığı yeterli.Tam anlayamadım orasısnı mayalaladıktan sonra hiç mi dolaba kaldırmıyorsun, mayaladıktan sonra 1 gün dolapta bekletip,çocuğunuza yedireceğiniz zaman yarım saat önceden dolaptan çıkarın,belki biraz daha kıvamlı olabilir.Ama önemli olan çocuğunuzun doğal yoğurt yemesi,sulu olsada vitamininden bir şey eksilmez,şimdiden kolay gelsin umarım biraz sorularına cevap bulabilmişsindir.Şu yazıyıda okursan sana biraz fikir verebiliri. http://www.anneysen.com/anneysenbloglari/anneler/annelikokulum/march-2011/keci-sutu.aspx

  17. merhaba fatma hanım 2 gündür eksik yaptığım bişeyi yapıyorum yoğurdum tutuyor.gene aynı ölçüleri kullanıyorum.fakat tek kat sarıyordum öle dinlendiriyordum ama 2 gündür çift kat sarıp orta derecede yanan kaloriferin üstüne koyuyorum ve tutuyor. ben dolaba hiç koymuyorum geceden yapıyorum öğlen bazende akşam yemeğine kadar bekletiyorum.yanlışmı yapıyorum acaba.bozulmaz dimi.gerçi her seferinde tadına kokusuna bakıyorum bir tuhaflık hissetmedim.bi öneriniz varmı bu konuda?

  18. Sevgi eğer yaptığın yoğurt bozulmamışsa sorun yok, ama yinede sana önerim 24 saat yoğurdu bekletmendir, o zaman kıvamının daha katı,lezzetininde daha yoğun ortaya çıktığını göreceksin,oda sıcaklığında bekletirsen o kıvamı elde edemesin,yoğurdun belirli bir soguk ortamda dinlenmesi gerek,hem kokusunun,hem de kıvamının oturması açısından.Şöyle yapabilirsin yoğurdun bitmeden,ayrı kapta tekrar mayalayıp dolaba kaldırabilirsin,mayaladığın yoğurt dinlenirken,önceki mayaladığını kullanırsın.örneğin bir çay bardağı değilde bir su bardağı veya küçük kavanoza mayalarsın hem iki gün içinde tükenmeden başka mayaladığın yoğurt dinlenmiş olur.Yoğurt mayalandıktan 7 gün içinde vitaminlerini kaybetmez,hele de evde mayalanan yoğurtsa,aynı tazelikte kullanabilirsin.Veya illada günlük olmasını istiyorsan,iki kap birden mayalarsın her mayalayışında,biri kullanırken öbürünü dinlendirirsin.Benim bildiklerim bu kadar umarım aydalı olmuştur.Bebişine hayırlı ,sağlıklı ömürler dilerim.

  19. merhabalar benim 6 aylık bebeğim var ve bebeğime 3 aylık olduğundan beri hergün bir küçük kase yoğurt yapıyorum… yukarıdaki tarife ilaveten mayaladığınız yoğurdun altına kaynar su koyunuz çok daha kıvamlı oluyor.. tadında hiçbir fark yok mis gibide oluyor hiiiç sünmüyor.. mudurnu yoğurdu tavsiye ederim mayalamak için… benimde babaannem den öğrendiğim bu…

  20. Teşekür ederim Güler uyguladığın yöntemi bizimle paylaştığın için.Bebeğini Allah bağışlasın,sağlıklı uzun ömürler dilerim.

  21. selamlar. tarifi bugün deneyeceğim ama evyapımı yoğurt olmadığı için maya olarak hazır yoğurt kullansam olur mu.. veya evde süzme yoğurt var ondan maya olarak kullansam ne kadar kullanmam gerekiyor? teşekkür ederim.

  22. Süzme yoğurt kullanabilirsin Yılmaz,1 kilo süt için bir kaseye,1 veya 2 yemek kaşığı kadar süzme yoğurt al ılık sütten 2 yemek kaşığı ilave et,ayran kıvamına gelene kadar karıştır,mayalayacağın sütün içine dök kaşıkla karıştır sütü sar 4,5 saat sonra dolaba kaldır mayalanan yoğurdu.Şimdiden kolay gelsin,hazır yoğurtda olur,hazır yoğurt mayalnadıktan sonra sümüklenip uzuyor.yoğurt tutmadı zanetme kullandığın mayadan kaynaklanıyor.

  23. İnşallah araştırmalarımız devam ediyor kızım şirden bulabilirse deneyecek,bakalım ne zaman kısmet olursa,hazırlarsak mutlaka herkesle paylaşacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir