Kış Hazırlıkları: Domates Sosu

Yaşasın! Nihayet geleneksel kış hazırlıkları başlıyor. Ev yapımı kategorisine kış hazırlıkları ile ilgili yazmayı planladığım çok şey var. Çok yoğun bir dönem yaşıyor olmama rağmen bugün marketten bardak domateslerimi gidip aldım. Yaklaşık 20 kilo kadar. Aman ne çok demeyin, inanın bana bu kadarı yetmeyecektir. Sadece bir başlangıç yapmak ve devamını yaptıkça almak istiyorum. Kışa hazırlık için domates kavanozlamak isteyenlere tavsiyem, şu an bardak domatesin tam zamanı. Daha da gecikirseniz küçük ve bol eziklilere kalabilirsiniz. Ağustos ayının sonu bu iş için en uygun zaman. Üstelik fiyatlar da çok makul düzeye inmiş durumda.

Akşam annemin (ve belki de yorgun olmazsa eşimin) de yardımıyla, domatesleri hazırlayacağız. Her aşamasını fotoğraflayıp sizinle paylaşacağım. Evde bunu kendi yapmak isteyenlere yardımcı olur umarım. Hazırlık yapacaklara konserve kavanozu ve kapağı, bol bardak domates, zeytinyağı (isteyen çiçek yağı da kullanabilir) ve tuz (mümkünse kalın tuz) temin etmelerini öneririm. Yazımızı siteye girmem biraz zaman alabilir. Benim gibi sabırsızlananlara duyurulur. Ben şimdiden sabırsızlanıyorum!

Tekrar merhaba! Ara biraz uzun olsa da size bizim güzelleri takdim ediyorum. Son yazdığımda domateslerden bahsetmiştim. Ardından biber ve bamya da hazırladık. Haydi nasıl hazırlandıklarını anlatmaya geçelim.

Belki de diyorsunuzdur ki “hiç işin yok mu bunlarla uğraşıyorsun?”. Aslında işimiz başımızdan aşkın. Ama herşeyin suni olduğu bu devirde kışın domates almak canımı sıkıyor. Hormonlar, kalıntı bırakan kimyasal gübreler… Ailemi (itiraf edeyim, kendi damak zevkimi de!) düşündüğümden domates kavanozlamaya evliliğimin ilk yılında başladım. Yani geleneksel dediğim öyle 10 yıllık gelenek değil! Şimdi ailemize minik bir delikanlı daha katıldığı için, kışlık sebze hazırlığı daha da önemli bir hal aldı. Annelik duygusunu ilk kez tattım, gerçek şu ki insan kendi için istemediği şeyleri bile çocuğu için ister hale geliyor. Ve işte kışlık sebzelerin çıkış noktası da bizim küçük oğlumuz oldu. Oğluşun çorba ve mamalarını evde hazırlıyoruz. Kış aylarında da sebze ve mama sıkıntısı çekmeyelim, kış sebzelerinin yanı sıra alıştığı yaz sebzelerini de tüketsin diye kolları sıvadık. Anneannemizle çok da vaktimizi almayan bu hazırlığı, özellikle bütün bebekli ailelere öneririm.

Evvela domates dediğimiz için kışlık domatesimizi nazıl hazırladığımızı anlatayım. Bardak domates diye tabir edilen tarla domatesinden 20 kilo kadar almıştım. Biz kavanozlayana kadar bu domatesin bir kısmı (yaklaşık 2 kilo) kahvaltılık olarak yendi bu arada. Bizim domateslerden 13 kavanoz sos çıktı. Nasıl mı kavanozlandılar? İşte buyrun…

Malzeme Listesi:

  • domates (ne kadar uygun görürseniz)
  • kalın tuz (Bunların iyotlusu da marketlerde var, daha güzeli doğal kaya tuzu olurdu tabii bulabilirsek!)
  • zeytinyağı (18 kilo domatese 3 bardak kullandık)
  • yeteri kadar kavanoz ve kapak

Tarif:

Domateslerimizi yıkadıktan sonra kabuklarını soyup iri küpler halinde doğruyoruz. Derin, geniş bir tencereye doldurup kalın tuzu (biz 18 kiloya 4 avuç dolusu kullandık) üzerine serpiyoruz. Zeytinyağını üzerinde gezdirip, ocağın altını yakıyoruz. Domatesler bir taşım kaynayınca sıcak sıcak kavanozlara doldurmaya başlıyoruz. Kavanozların ağzı yağ olabilir bu yüzden kuru bir bezle yağını silip, kabaklarını sıkıca kapatıyoruz. Bir tepsi üzerine kapaklar yere gelecek şekilde diziyoruz. (Bu işlemi sızıntı olup olmadığını görmek için yapıyoruz.) Kavanozlar soğuyana dek bu halde duruyorlar. Soğuduktan sonra sızıntı olup olmadığını kontrol ederek, ışık almayan bir mutfak dolabına dizip saklayabilirsiniz. Zamanı gelince çıkarıp afiyetle yiyin.

Kavanoz Kapağı Sıkma Aleti

Not: 1- Sızıntı olmasa da kavanoz hava alabilir. Bu halde o kavanozu hemen tüketin. Hava alıp almadığını da içinde hava karbarcıkları oluşmasından anlayabilirsiniz. 2- Boşalan kavanozları cam kumbarasına göndermeyin. Kapakları değiştirip tekrar tekrar kullanabilirsiniz.Yılar önce  büyük marketlerin birinde görmüştüm konserve yaparken kolaylık olur diye almıştım.Kavanoz kapağı sıkacağı aklıma yeni geldi siteye yazmak istedim belki sizler de  faydası olur eğer hazırlayacak olursanız büyük marketlerden böyle bir alet temin edebilirsiniz.Çok rahat sıkılıyor.Önce elimle  kavanozun kapağını kapatıyorum.Sonra aşşağıda gördüğünüz aletle sıkıyorum daha garantili oluyor kapak tutmamışsa  zaten atıyor.Hemen yenisiyle değiştirip tekrar sıkıyorum.Kapak alırken mutlaka fazla fazla alırım tutmama olasılığı oluyor bazen.Bu eklemeyi yazmak  gereği  sonradan aklıma geldi biraz geç oldu ama  okuyanlardan özür dilerim inşallah   belki  bir daha ki hazırlamanızda yardımcı olur.

Bu domateslerle ne mi yapılır? Bütün kış yemeklere konulur bu bir, harika domates çorbası yapılır, soslarda kullanılır… Yani domatesi her ne için kullanıyorsanız bunu da kullanabilirsiniz. Tadı kesinlikle değişmiyor. Bardak domates etli bir domates olduğundan çok da lezzetli oluyor. Yalnız kullanırken, içine koyduğunuz tuz miktarını göz önünde bulundurarak yemeğe tuz ekleyin derim. Diğer hazırlıkları da başka bir yazıda yazarım. Sevgiler…

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Kış hazırlıkları-domates biber sosu

Kış hazırlıkları- közlenmiş patlıcan

“Kış Hazırlıkları: Domates Sosu” üzerine 24 yorum

  1. bir taşım kaynatmak derken?bi kez kabarcak mı?yoksa biraz ezilip koyulaşması gerekiyor mu?
    benm de bebiş var da , yapayım bunlardan,tarifler için teşekkürler.

  2. Şule Demir mail in için teşekkür ederim bir taşım kaynamaktan kastımız karışımın fokurduyarak kaynamaya başlamasıdır kaynamaya başladıktan hemen sonra ocağı söndürmeden kavanozlamaya başlayabiliriz domatesler ezilmeyecek iri ,iri kalacak simdiden size kolay gelsin.

  3. güzel tarifler için teşekkürler.bu sosu komşularım içine hiç yağ koymadan yapıyorlar.ayrıca bir de küçük küçük doğramanın yanında rendeliyorlar da.acaba hiç yağ koymasak da saklamada sıkıntı yaratır mı?

  4. Esra hanım yağ koymadanda olur ben denemedim ama neden olmasın.Yanlız tuzunu mutlaka koymalısınız.Önce birkaç kavanoz deneyin bakalım dayanacakmı eyer olmassada zararınız az olmuş olur.Tahminim olur çünkü önemli olan tuzu ve kaynar olarak kapağının sıkıca kapatılması.Yağını lezzet versin diye katıyoruz deneyip hazırlarsanız sonucu bildirirseniz memnun olurum.Şimdiden kolay gelsin ellerinize sağlık.

  5. merhaba.tarifiniz için teşekkürler.yalnız birşey merak ettim.acaba kullanılmış kapaklar tekrar kullanılamazmı?mutlaka yeni kapakmı olması gerekiyor?bir de a kavanozlar ters çevrilmiş olarakmı saklanacak,yoksa havası alındıktan sonra düz çevrilebilirmi?

  6. Fatma hanım kavanoz kapakları mutlaka yenisi olması lazım çünkü eski kapak kullanılırsa kavonoz iyice sıkışmayabilir hava alır emeğiniz boşa giderbilir yenilenmesi önemlidir.Kavonozunuzu çatlamadıktan kavonozun ağzı çentik atmadıktan sonra her defasında kullanabilirsini. İkinci sorunuza gelince kavanozlar ters olarak ertesi gününe kadar kalabilir kavonozun ters çevrilmesinde maksat 1 sızıntı varmı onu anlamak için 2. kavanozun sıcaklığıyla kapaktaki lastiğinin iyice sıkışması hava almasını önlemesidir ters olarak ertesi gününe kadar kalması yeterli .Ertesi günü normal şekline çevirip güneş almayan mutfak dolaplarına kaldırıp saklayabilirsiniz.Şimdiden kolay gelsin hayırlı ramazanlar

  7. Ben de yaptım fakat tuz koymayı unuttum sanırım tam hatırlamıyorum. Tuzsuz dayanır mı ya da açıp tekrar kaynatıp tuz eklesem kavanozlasam olur mu? Teşekkürler……………

  8. ceylan hanım tussuz hazırladığınız malzeme bozulabilir. Tekrar tuz atıp kaynatın, fakat kullandığınız kapağı tekrar yenilemeniz gerekiyor.

  9. Merhaba paylaşımlarınız için çok teşekkür ederiz.Benim merak ettiğim domatesler kavonoza kapakla arasında boşluk bırakmıyacak şekilde mi doldurulacak.resimde gördüğüm kadarı ile bayağı bir boşluk var.

  10. merhaba Sevim hanım kavanozları halkasının başlangıcına kadar dolduruyoruz ters düz edip kavavoz soğuyunca kapak arasında yaklaşık 2,1,5 santim kadar boşluk kalıyor.Kolay gelsin hayırlı ramazanlar.

  11. harikasınız.bende domatesleri kavanozladıktan sonra tekrar kaynatmaya gerek var mı merak ediyordum teşekkürederim.Bi de domates veince kıyılmıış biber i küçük su petlerine sirke de konuluyor sanırım koyuyorlar biliyorsanız bunun da nasıl yapıldığını yazabilir misiniz lütfen…

  12. Fatma hanım sorunuza cevaben eskiden ben petşişelere yapardım ama sirke koymazdım bol tuz koyup içine eczanede satılan koruyucu ilçlardan alırdım ağzını birkaçgün kapatmazdım kabarsın havası çıksındiye sonra sıkıca kapatıp kaldırıdım güneş görmeyen yere.Sirkeli olanını bilmiyorum vede hiç duymadım zaten anlattığım yöntemi şu an sağlıklı bulmuyorum vede yapmıyorum katkı madesi olduğu için en sağlıklısı kavanovlamak yada küçük küçük doğrayıp dondurucuya kaldırmak.Birde eskiden aspirinle hazırlardık şişelere doldurup 1 kilo domatese 1 aspirin katardık yine tuzlayıp bir kaçgün ağzını kapatmayıp kabarcıklarını çıkmasını beklerdim sonra sıkıca kapatıp kulanacağım zamana kadar güneş almayan yerde saklardım.Dediğim gibi artık bu yöntenleri denemiyorum en sağlıklı bulduğum sıcak olarak kavonozlamak.Benim bilgim bukadar internetten dediğiniz yöntemi araştırabilirsiniz.Şimdiden kolay gelsin.

  13. butun tarıfler için tşklr bende patlıcan tarıfınızı yaptıom inşallah sonuçtan memnun kalırım dıger ytarıflerınızı de kullanacam sagolun
    bısorum var bende pılastık bıdonlara koydum 1 er kıloluk bozulurmu hıç denedınızmı tşklr.

  14. Plastik bidonda hiç denemedim Ayfer,bizim yaptığımız gibi hazırladıysanız,tüketeceğiniz zamana kadar hava almaması gerek ben ce bozulabilir plastik bidonda,üzerinee bol zeytinyağı döküp buz dolabında saklayın siz her ihtamale karşı.Şimdiden kolay gelsin.

  15. merhaba elinize sağlık bende hemen deneyeceğim yalnız merak ettiğim evim çok serin değil özellikle kışın evin içi iyice ısınmaya başlayınca da yine buz dolabına kaldırmadan saklayabilirmiyiz teşekkür ederim

  16. Kavanazun kapağını açmadıktan sonra hava teması olmadığı için saklanabilir Arzu, ama kullanmak için açınca kulanacağın kavanozu buz dola kaldırman gerekir.Bizim evde kışın hazırladığımız soslar, mutfakta kiler dolabında duruyor.Şimdiden kolay gelsin.

  17. Ben de sitenizden sos tarifini aldım, henüz yapmadım ama bütün sorulara verdiğiniz ayrıntılı ve samimi cevaplarınız için size teşekkür etmek istedim. Sitenizde başarılar dilerim

  18. Ben teşekkür ederim Ebru,sanada şimdiden kolay gelsin,başka tariflerdede buluşmak dileğiyle..

  19. bu yıl ilk defa denıyorum ama ben icine sarımsakta koydum simdide menemenlık yapmak arzusundayım ama nasıl yapacagımı tam olarak bılemıyorum biber ve sarımsak hatta mumkunse soganlı olarak yapabılırmıyım acab sizin fikriniz varmı ?? yardımcı olursanız cok sevınırım.. tarifler ve ayrıntıları cok guzel olarak anlatmıssınız… sıtenız cok guzel basarılarınızın devamını dilerim…

  20. Teşekkür ederim Berna menemenlik so için ev yapımı katagorisini tıkla oradan menemenlik sosa ulaşırsın,hattat sol alt köşede reklamların altında arama kutucuğu var,kış hazırlıkları 9:köz biber sosu diye yaz tıkla soğanlı sarımsaklı sos tarifine ulaşırsın.Şimdiden kolay gelsin.http://www.mutfakpenceresi.com/2008/09/ev-yapimi-kis-hazirliklari-bolum-2/
    http://www.mutfakpenceresi.com/2011/09/kis-hazirliklari-9-konserve-koz-biber-sosu/.Ben sana kolaylık olsun diye buraya kopyaladım renkli yazıları tıklarsan aradığın şeye ulaşırsın.

  21. ben de dün gece hazırladım çok güzel görünüyorlardı ama sabah kontrol ettiğimde kapaklarının tutmadığını gördüm.ne yapabilirim acil yardım lütfen

  22. Kapakların tutmadığına üzüldüm Leyla,iyi sıkılmadı demekki.
    tekrar malzemeyi tencereye boşalt ,kaynat ,kapaklarını yenile, tekrar doldur ve iyice sık.
    eğer tekrar uraşmak istemessen, buzdolabı poşetlerine birer kiloluk doldur, dondurucuya ata.İnşallah bir daha sorun çıkmaz,şimdiden kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir