Ev Yapımı Elma Sirkesi

Elma Sirkesi

Bismillahirrahmanirrahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.

Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.

Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun.

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı,hayırlı,huzurlu  bereketli bir hafta diliyorum,tüm okuyucularıma takipçilerime sevenlerime.

Ev yapımı elma sirkesi tarifi.

Geçen sene tv yemek proğramında seyrettiğim sirke yapımının ne kadar basit olduğunu,olduğunu,sadece bekleme süresinin biraz sabır gerektirdiğini öğrendim, benim bibi herkesin evinde sirke yapabileceğini fark ettim.

Merakımdam internette sirke hakında bir kaç yazı okudum,Kemal Kükrer’in sirke kitabından en dikkatimi çeken kısmını sizlerle paylaşmak istedim.


Vişne Sirkesi

Sirkenin tarihçesi uzun  yıllarına kadar dayanıyor.Sirke diyince aklımıza üzüm sirkesi gelsede,elma,şeftali armut,limon meyvelerdende kuruluyor,pirinç yulaf arpa gibi tahılların,mayalanmış ekşimiş suyundan sirke elde ediliyor.

Milattan yaklaşık 400 yıl önce tıbbın babası Hipokrat’ın hastalarına sirkeyi ilaç olarak tavsiye ettiği biliniyor. Sonraları doktorlar sirkeyi nefes açıcı olarak akciğer rahatsızlıklarında, cilt hastalıklarında, incinme ve burkulmalarda, ateş düşürmede ve iç kanamaların tedavilerinde yaygın olarak kullanmışlardır.

1300’lü yıllarda geçen  hikayeyi okuduğum kaynaktan bende size aktarayım, o yılarda veba salgını vardır,anlatıldığına göre Marsilya bölgesinde dört Marsilyalı hırsız vebadan kırılan komşu köylerdeki evleri,dükkanları soyuyormuş.Dört hırsız vebadan mucizevi şekilde etkilenmiyorlarmış.

Sonradan  anlaşılmış ki, bu  hırsızlar işe başlamadan önce sihirli karışımla ağızlarını çalkalıyor,ellerini yüzlerini karışımla yıkıyorlarmış.

Dezenfekte ilaçların olmadığı zaman,dezenfekte olarak kullanılan karışım  şöyle sıralanıyor.

40 gr acı pelin otu,40 gr pelin otu,40 gr karabiberli nane,40 gr biberiye,40 gr sedef otu,40 gr ada çayı,40 gr lavanta,30 gr küçük hindistan cevizi,30 gr eğir,30 gr tarçın,30 gr tane karanfil,30 gr sarımsak,2,5 lt elma sirkesi(sirke yerine beyaz şarapta oluyor)

Sirkeyi bu malzemeler en az on gün veya daha fazla bekletilir.

10 gr kafuru asetik asit içinde eritip,süzmeden önce  karışıma katılıyormuş.Bir kaç saat karışımla bekletilir.

Sonra süzülür şişelere doldurulur,ağzı hava almayacak şekilde saklanıyormuş.

Doğal dezenfekte elde edilir.Kaynak Kemal Kükrer sirke kitabında okudum.

Fransız araştırmacı-yazar Marie-France Müllerin Gençlik ve Sağlık İksiri Sirke” kitabından alınma hikaye.

Anlaşılacağı gibi çok uzun yıllar önce ev yapımı sirkenin faydalarını keşfetmişler,günümüze kadar gelmiş, bizlerde  bir çok yerde kullanıyoruz sirkeyi.

Geçen sene portakal sirkesi,nar sirkesi,elma sirkesi kurdum,resimdeki sirkeler geçen seneden,bu sene tekrar kurmaya başladım.

Verdiğim tarifle her meyvenin sirkesini kurabilirsiniz,bizim ülkemizde genelde elma,üzüm,sirkesi sıkça kullanılıyor.

Kızımın arkadaşının eşide  vişne sirkesi kuruyordu,bizede getirmişti,vişne sirkesinide çok seviyorum,salatalara özel bir lezzet aroma katıyor.

Nar sirkesinide salatalarda,poğaça ,kurabiye yapınmında kullandım.

Portakal sirkesini bulaşık makinasında parlatıcı gözünde kullandım,bılaşıklar yıkandıktan sonra mis gibi portakal koktu.

Ev yapımı sirke piyasada satılan sirkeler gibi berak değil,kurduğunuz zaman sizi yanıltmasın,olmadı zanetmeyin, kurunca sizlerde farkedecsiniz, kokusu ve tadı aynı satın alınlar gibi keskin.

Sirke kurumuyla ilgili video’yu buradan tıklayarak izleyebilirsiniz.

Fermente vişne sirkesine buradan ulaşabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma Sirkesi

Elma Sirkesi Malzemesi:

Bu malzemeden 2 kilo  sirke çıkıyor.

  • 3 kilo elma(yeşil elma ve kırmızı elma kullandım)
  • 1 çay bardağı elma sirkesi
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 10 tane nohut
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 5 kiloluk kavanoz
  • içme suyu

Nar sirkesi Malzemesi:

Bu malzemeden yaklaşık 600 gr,700 gr sirke çıkıyor

  • 2 kilo nar
  • 1,5 kiloluk kavanoz
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 yarım çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sirke
  • 10 tane nohut
  • içme suyu

Tarif:

  1. Elmaları yıkadıktan sonra kabuğuyla çekirdeğiyle beraber dörde bölün,isterseniz sadece yediğiniz elmanın kabuğuylada kurabilirsiniz.
  2. Birinci aşaması kavanozu kaynayan suyla dezenfekte edin, dibine nohutu atın,elmaları gelişi güzel yerleştirin,üzerine sirkeyi dökün,şekeri,tuzu serpin,kavanozun ağzını üç parmak boş kalacak şekilde suyla doldurun,üzerine çift katlı tülbentle örtün,bezin kaymaması için kavanoza sıkı olacak şekilde lastik geçirin,mutfağın kuytu güneş almayan yerinde beklemeye bırakın,on gün içinde tekrar elma ekleyebilirsiniz.
  3. Kavanozun üzerine kurduğunuz tarihi belirten not edin,sonra süzdüğünüz tarihi nota yazınki ilerki günlerde ben bunu ne zaman kurmuştum acaba süresi oldumu gibi sorun yaşamayın.
  4. Önce on beş gün içinde üzeri köpük köpük kabaracak güzel koku yayılacak,bu arada sirekenizi arada sırada temiz kaşıkla gün içinde karıştırın.
  5. Bir bir buçuk ay içinde sirke gibi ağır,kötü kokmaya başlıyacak bu koku sizi yanıltmasın,sirkeniz olmaya başladı demektir.
  6. Üzeri deniz anası gibi mantar olmaya başlayacak,bu aşamadan sonra artık kesinlikle sirkesi karıştırmıyoruz kendi haline olmaya bırakıyoruz.
  7. Aldığım tarifde kavanozun üzerinde hafif üvezler oluşacak diyordu,benimkinde üvez oluşmadı,sirke olması süreci iki ay,iki ay  sonra tamamen mis gibi sirke kokacak,üzerinde deniz anası görümünde kocaman mantar beraklaşacak.
  8. İkinci aşama 2 ay sonra mantarı üzerinden başka kavanoza alın, ince tülbetten iki kere,hatta üç defada olur süzün,temiz kavanoza boşaltın buz dolabına soğutucu bölümüne kaldırın,mis gibi ev yapımı doğal sirkeniz kullanmaya hazırdır.
  9. 3. aşama sirkeniz olmuştur fakat keskin sirke tadının dahada artması için 2 ay daha beklemesi gerek,bu süreyi buz dolabının soğutucu bölümünde tamamlayın,bu sürede sirkenizi kullana bilirsiniz.
  10. Bir sene boyunca dolapta bozulmadan duruyor,resimde gördüğünüz sirkeler geçen sene kurduğum sirkedir,bu sene kurduğum henüz daha olmadı,iyice süzmezseniz üzerinde aylar geçince beyaz köpük oluşuyor,dolaptan çıkarın tekrar tekrar yeniden süzün.
  11. Nar tanelerini kabuğundan,beyazından ayırın aynı şekilde kurun,beklemeye bırakın,sirke oluşunca iki ay sonra süzün.
  12. Yazın vişneler çıkınca aynı şekilde kurabilirsiniz,sirkeye tuz atmaktaki amaç sirkenin içindeki şeker zamanla şaraba dönüşür,tuz bu aşamayı engelliyor.
  13. Üzerinde oluşan mantar en değerli kısmı,onunla bir dahaki serfer sirke kurumunda kullanabilirsiniz.
  14. Nasıl muhafaza edilir,mantarı kavanoza alın,üzerini geçecek kadar sirkeyle doldurun,buz dolabının soğutucu bölümünde saklayın,zamanla sirkesi azalıyor,azaldıkça üzerine sirke ekleyin.
  15. Eklemesseniz mantar çürümeye başlıyor,nitekim ben geçen seneki sirke mantarının sirkesi azalmış, farketmedim çürüdü atmak zorunda kaldım.
  16. Elmayı elma sirkesiyle kurmak gerekiyor,vişneyi vişne sirkesiyle.
  17. Elinizde o anda yoksa,normal sirkeylede kurabilirsiniz,sirke oluşmaya başlayınca, malzeme neyse o kokusunu,aromasını alıyor sorun değil.
  18. Bazen üzerinde mantar oluşmuyor,sirkeniz olmadı zanetmeyin,küf olmadığı sürece  köpük görünümündeyse sirkeniz olmuş demektir.

Afiyet şifa olsun.

Not: Kavanozun etrafına sıkı olacak şekilde lastik geçirmesseniz,sirkeniz oluşurken bazen sinek oluşuyor,sinek oluştuğunda kavanozun içine girip yumurtalarını bırakabilir,sirkeniz oluşussa bile sirkeyi dökmek zorunda kalırsınız,onun için mutlaka kavazonuzu bezle örtüldüğünde ağzı sıkıca lastikle kapatılmalı.

Bu yazılarıda okumak isterseniz renkli yazıları tıklayınız.

Soğanlı Ezme

Kış Hazırlıkları: Domates Sosu

Patlıcan Biber Domates Sosu

Nohuttan Doğal Yoğurt Mayası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir