Fermente Sirkesiz Turşu

Bismillahirrahmanirrahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.

Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.

Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun.

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı,huzurlu,bereketli  bir hafta  diliyorum tüm takipçilerime.

Fermente sirkesiz turşu tarifi.

Probiyotik doğal turşu tarifi.

Fermente turşu kurmak Karadeniz yöresine özgü, eskiden beri uygulana yöntem.

Tek farkı içine baharatlar eklemeden sarımsak,tuz ve sebzeyle kurulmuş olması,fermanteyi zenginleştirecek ekistra malzeme kulanınmaması,eski turşu deneyimlerinden faydalanarak turşuya baharatta ekledim.


Uzmanların dediğine göre probiyetik açısından zengileştirmek için, yoğurt suyu veya peynir altı suyunu ilave etmek gerekir.

Annem rahmetli babannem (ruhu şad) olsun,turşu kurarken seyretmeye bayılırdım,annem fasulye turşusunun dışında,daha çok İstanbul usulu rengarenk sebzelerle hazırlardı,babannem sadece Karedenize özgü olan fasulye turşusu kurardı.

İtanayla sebzeler hazırlanır,suyunu üzerine turşu taşını koyar,suyunu dökerdi.

Daha olmasını beklemeden bir kaç gün sonra ucundan ucundan yemeye başlardık,mis gibi sarımak kokusu çıtır çıtır lezzeti yemeye doyulmazdı.

Artık eskisi kadar turşu kurmuyorum,tansiyon problemimden dolayı.

Bu turşunun tuzu az, az miktardada olsa yiyebiliyorum elhamdülillah..

Probiyotik bakteriler vucudumuzda bağırsağımızda bulunan faydalı bakteriler.Uzmanlara göre ne kadar doğal ürünler tüketirsek,bağırsaklarımız mutlu oluyor.Katkılı ürünler tüketikçe sağlığımız için faydalı olan bakteriler azalıyor.Bağırsağımız ikinci beynimiz olarak adlandırılıyor.

Fermante turşular,ev yapımı ( ekşi mayamız)  yiyecekler,ekmekler bizler için bulunmaz bir nimet.

Sanayi üretimi katkılı gıdaların insanlar üzerindeki zararları anlaşıldıkça, eskilerin annanelerimizin babannelerimizin hazırladıkları yiyeceklere yavaş yavaş geri dönmeye başladık.

Laf nerden nereye geldi,bu konu çoook geniş, içine daldıkça uzar gider biz geçelim tarifimize.

Malzeme Listesi:

Bu malzemeden 3 kiloluk ve bir kiloluk iki kavanoz turşu çıkıyor.

  • 500 gr  taze fasulye
  • 300 gr sivri biber
  • 2 tane turşuluk kavun(kelek)
  • 2 tane havuç
  • 2 baş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • kavanozların üstünü geçecek kadar içme suyu(salçanın suyunu kullandım)
  • yarım çay bardağı turşu suyu veya süzülmüş kefir suyu,yoğurt suyu
  • dut yaprağı(asma,kiraz yaprağıda olur)
  • 5,6 tane nohut
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber(isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kişniş tohumu(isteğe bağlı)
  • 2 tane kırmızı pancar
  • 2 tane defne yaprağı(kereviz yaprağıda olur)
  • 2 tane acur(ben kullanmadım)
  • 4,5 tane yeşil domates(kullanmadım)
  • 4,5 tene kapari(isteğe bağlı)

Tarif:

  1. Sebzeleri yıkadıktan sonra suyunu süzdürün,fasulye hariç diğerlerini bir kaç yerinden delin.
  2. Fasulyelerin kılçığını ayıklayın,diğer sebzelerin saplarını kesin,kavunun ortasını temizleyin.
  3. İçme suyunu ocağa koyun kaynatın(ben bu sene yaptığım domates biber salçasınından süzüdüğüm suyu kullandım) sebzeleri 4,5 saniye kaynayan suya daldırın,soğuk suyun içine atın çıkartın soğumaya bırakın.
  4. Kavanozun dibine üzüm,nohut serpiştirin,üzümü koymamızdaki sebep faydalı bakterilerin üzümün şekerinden beslenip çoğalması için,nohutta sirke kullanılmayan turşularda, turşunun asit oranını dengelemek için kullanılıyor.
  5. Sarımsağı üst kabuğunu atın,tane kabuğu kalsın,büyüklerimiz kabuğuyla kurardı turşuyu,kabuğuyla birlikte hafif parçalamadan sert bir cisimle ezin.
  6. Bir sıra sebze,birkaç sarımsak üzerine tuz serpiştirin,sebzeler bitene kadar,kavanozun ağzı dört parmak boşluk kalacak şekilde bu işlemi yapın.
  7. Üzerine baharatları serpiştirin,dut yaprağını yerleştirin,temizlenmiş turşu taşını yerleştin.
  8. Sebzeleri geçecek kadar soğuyan  suyunu,yarım çay bardağı turşu suyu,veya süzülmüş kefir yoğurt suyunu dökün,sebzeler açıkta kalmamalı su üstüne çıkmalı küflenme olmasın,kavanozun altına mutfak leğeninden koyun,kapağını aralık bırakın,2,3 böyle bekletin,gaz salıp taşarsa üzerine tekrar su ekleyin.
  9. Bir kaç gün sonra kapağını kapatabilirsiniz,bir hafta sonra turşunuz hazır olur yemeye başlayabilirsiniz.
  10. Turşunuz oluca buz dolabının soğutucu bölümünde muhafaza edin,fermante turşu sirkesiz olduğu için çabuk bozulabilir,kışın hava soğuk olduğu için balkonda güneş almayan köşesinde saklayabilirsiniz.

Afiyet şifa olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Fasulye turşusu kavurması

Pratik salatalık turşusu

Brokoli Karnabahar Turşusu

Pancar Turşusu

Kaynar sulu pratik turşu

Taze fasulye turşusu

“Fermente Sirkesiz Turşu” üzerine 4 yorum

  1. Harika bir turşu tarifi. Bilgilerime kuru üzümü eklemiş oldum sayenizde. Benim sıkıntım turşunun üzerinde oluşan beyaz tabaka, (buna çiçeklenme diyenler var). Bu beni çok rahatsız ediyor. Ne önerirsiniz 😊 Gülsüm Özbek

  2. Gülsüm Hanım verdiğim bilgilerin işinize yaramasına sevindim.Turşunun üzerindeki beyaz köpükler klorulu çeşme suyla turşuyu hazırladıysanız oluşur.Klorsuz içme suyu kullanırsanız köpük olmaması lazım.İçme suyuyla hazırladınız yinede köpük oluşuyorsa turşuyu muhavaza ettiğiniz yer çok sıcaktır,sıcaktan gereğinden fazla asitlenme oluşuyordur.Bir önerimde turşuyu çabuk tüketeceğiniz büyüklükte kaplarda hazırlayın,1,1,2 kiloluk cam kavanozlar gibi,kapağını açtığınız zaman bir hafta içinde tüketebilesiniz.turşunuzu çok sıcak yerde mutfak gibi tutmayın, daha serin yerde muhafaza edin güneş almayan kuytu balkonun köşesi,yada buz dolabında muhafaza edin.turşunun suyu sebzelerin üzerini 2 parmak geçsin,suyu zamanla baktınızki azaldı,üzerine tuz ve su ilave edin.benim yaptığım gibi sebzelerin suyun üzerine çıkması için temiz bir ağırlık koyun,bu nada dikkat ederseniz köpük oluşmaması lazım.

  3. Gülsüm Hanım mail yoluyla cevabınınzın gönderilmesinimi istiyorsunuz,posta adresinizi vermişsiniz.Ben henüz mail atmayı bir türlü beceremedim,o işlemleri kızıma yaptırıyorum.O da şu anda yanımda değil.Bizim sitemiz çok eski proğramlı olduğu için,posta yoluyla gönderme wordpress yazılımında yok,üzgünüm.
    sorularınızı bilgim dahilinde cevapladım,umarım yardımcı olmuşumdur.Şimdiden kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir