Taze Fasulye Turşusu Kavurması

Fasulye Turşusu Kavurması

Memleketten çocuklarını ziyarete gelen büyük ablama, benimle birlikte Avrupa yakasında oturan küçük ablamla birlikte misafirliğe gittik. Anadolu yakasında oturan kardeşlerimle de biraraya geldik. Eski anıları yadettik. Ablam sağolsun bize memleket yemekleri ziyafeti hazırlamış, sofrada neler yoktu ki; su böreğı, turşu kavurması, fırında tavuk, lahana sarması, yeni öğrediği ve bize yaptığı şark tatlısı… Tatlının tarifini aldım, yapacaklarım listesine ekledim, sırası gelince yapıp siteye ekleyeceyim. Doya doya turşu kavurması yedim. Ne zamandır yememiştim, özlemişim. Turşu kavurmasını görünce gözüm birşey görmedi. Ellerine sağlık ablacığım, bunu siteye yazmadan geçemedim. Esas su böreğini çekmiştim, onu yazacaktım fakat resimler güzel çıkmamış, ışığı iyi ayarlayamamışım. Yapacak listesine su böreğinide yazdım, fırsat bulunca yapıp siteye yazacağım. Tabii ki memlekette bahçeden toplayıp kurdukları turşunun lezzeti daha bir başka oluyor. Hala tadı damağımdan gitmedi. Bizim oralarda günlerde de yapılıp yeniyor turşu kavurması. taze fasulye turşusu kurumunada buradan ulaşabilirsiniz.

Malzeme Listesi:

  • istediğimiz miktarda fasulye turşusu
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • istediğimiz miktarda kuru soğan (bolca olursa daha lezzetli oluyor)
  • yarım çay bardağı turşu suyu

Tarif:

Soğanları piyaz şeklinde doğrayalım, yağını ekleyip soğaları pembeleşinceye kadar kavuralım. Fasulyeleri iki veya üçe bölüp tencereye katalım, soğanlarla birlikte biraz daha kavuralım turşu suyunu ekleyip bir taşım kaynatıp ocağı kapatalım. Sıcak veya soğuk servis yapalım. Afiyet olsun.

“Taze Fasulye Turşusu Kavurması” üzerine 4 yorum

  1. benim asıl aradığım bu turşunun kurulumu!
    bakıyorum her yerde yemeği var o çok basit onu yapabilirim fakat bu turşu nasıl kuruluyor?
    içindeki tanelerini çıkarıpmı kuracağız.
    sirke gerekiyormu?
    mazur görün hiç bir bilgim yok.
    geçtiğimiz yıllarda karadenizli bir arkadaşımın evinde yemiştim ve hoşuma gitmişti şimdi arkadaşım taşındı ve soracak kimsem yok 🙁
    lütfen kurumunudA yazın bize…
    sağlıcakla..

  2. İnci Hanım,
    Fasulye turşusu kurarken alacağınız fasulye türü sırık fasulyesi denilen ince uzun ve çekirdeksiz olanınla turşu kurulur bizim oralarda öyle yaparlar.Veya seker fasulyesi dediğimiz fasulyedende olur.Turşu kurarken fasulyenin tanelerini çıkarmanız gerekmiyor.Fasuyelerin kılçığını ayıklayın tencerede su kaynatın kaynayan suya fasulyeleri 1,2 saniye daldırın çıkartın ayrı bir kaba normal soğuk su koyun.Sıcak sudan çıkrdığınız fasulyeleri soğuk suya daldırın soğumaya bırakın. 3,4 baş sarımsağı ayıklayın hazırlayın.Turşuyu kuracağınız kaba önce biraz fasulye üstüne 1 kaç diş sarımsak döşeyin avcunuza biraz kalın tuz(kaya tuzu dediğimiz iri tuzdan)serpin.Bu işlemleri fasulyeler bitene kadar devam edin.Üstünü örtecek kadar su koyup kabınızı kapatın.Arada bir kontrol edin taşıp etrafı batırmasın.Taşarsa kapağını açık bırakırsınız bir kaç gün sonra kapatırsız 15, 20 gün sonra turşunuz olmuş demektir. Püf noktası tuzunu yeterince ayarlamak gerekir az tuz koyarsanız turşunuz erir bolca tuzlu olmalı.İkinci sorunuza gelince fasulye turşusuna sirke konmuyor.Bizim oralarda koymazlar ben bilmiyorum.Daha detaylı anlatımı seyahatten dönünce en kısa zamanda siteye hazırlar yazarın şimdilik bu kadar size kolay gelsin.Öneriniz içinde teşekkürler.Sağlıcakla kalın hayırlı, bereketli, feyizli ramazanlar.

  3. merhaba,
    ben tarifinize uygun fasulye tursusu kurdum, tabii sarimsagi sevdigimden bol koydum, simdi kavurmasini yapacagim, tursu icindeki sarimsaklari ayiracakmiyiz? birde tuzu bol kullanmisim herhalde cok tuzlu oldu tursu? yaklasik ne kadar suda bekletmek gerek.yanitiniz icin tesekkürler,
    güzel günler

  4. Elerine sağlık kiraz.Sorunun cevabı ise 5,6 saat yeterli olur sanırım,bol suda bekletirsen daha iyi sonuç alırsın,ara sırada suyunu değiştir,suyunu değiştirirken tadına bakarsın tuzu azalmışsa süreyi kısaltabilirsin.Sarımsaklarını içinden ayırmana gerek yok beraber soğanla birlikte kavurabilirsin,kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir