Brokoli Karnabahar Turşusu

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber sağlıklı huzurlu bir hafta sonu tatili dilerim  sayfamızı  ziyaret eden tüm misafirlerimize.Hayırlı cumalar.

Bu sene turşu kurmak niyetimde yoktu, evde turşuyu sevmemize rağmen daha çok yeşil salatayı tüketmeyi tercih ediyoruz. Turşunun tuzlu olması nedeniyle tansiyonumu dengelemek amacıyla turşu yerine salata olması benim için daha faydalı. Çarşamba günleri bizim semtin marketini indirim günü, yürüyüş amacıyla hem  meyve almak niyetiyle markete gittim, son baharın son ürünleri artık bundan sonra seralar çıkmaya başlar.Sebze tezgahının  önündeki kalabalığı görünce,  daha meyve tezgahına gitmeden ayağım oraya sürüklendi.

Markette yeni taze çıkmış ürünlerde yok değil beyaz lahana brokoli karnabahar tap teze hanımlar başına üşüşmüş karnabahar seçiyorlar, dikkatimi çekti bir kaç tane alıyorlar bende merak edip sordum ne yapacaksınız bu kadar çok karnabaharı? hanım bana turşu  kuracağım, çok lezzetli turşusu oluyor dedi; Nasıl kuruluyor? diye sordum  bildiğimiz turşu gibi sarımsak sirkeyle cevabını alınca, benim gözüm brokoliye takıldı ,  daha önce okuduğum dokuzuncubulut.com Aslı hanımın turşu tarifi aklıma geldi.

Ben yüksek  sesle gayri ihtiyari   ikisinden de almalıyım düşündüğümü dile getirince , bana cevap veren hanımdan  a öyle ikisi  birden kurulmaz yanıtı  geldi,  bir an tereddüt ettim, okuduğum yazıyı gözümde canlandırıp iki renkliydi galiba diyerek  karnabaharla birlikde brokolyide  aldım, kırmızı kapya biberle, köy biberinin indirimli fiyatı  görünce, yazın bile bu kadar fiyatında indirim olmamıştı  onlardanda aldım. Sadece meyve almak için gittiğim markete sebzeyle eve döndüm.O gün kısmette turşu kurmak varmış  neye niyet neye kısmet.

Eve gelince  doğruluğundan emin olmak için tekrar tarifi okudum ve turşuyu kurdum, biberleride burdaki köz biber sosundan hazırladım, bu sosla yakında pizza tarifi gelecek kısmet olursa inşallah.Tabi turşunun tadınıda merak ediyorum, bakalım benim haşlayarak yaptığım karnabahar, brokoli salatası, bir nevi turşu tadında oluyor, onun gibi lezzetli olacakmı.Tarife buradan ulaşabilirsiniz.Aslı hanıma teşekkür ediyorum bizimle paylaştığı bilgiler için.

Brokoli ve karnabaharı karbonatlı suda 10 dakika beklettim, taze yapraklarını atmadım onlarıda kullandım.

Malzeme Listesi:

  • 1 göbek karnabahar
  • 1 göbek brokoli
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • 10,15 tane  tane karabiber
  • 3 tane kırmızı kapya biber
  • 2 tane havuç
  • kaynak su
  • kaya tuzu
  • üzüm sirkesi( yaklaşk 1 su  bardağı 20 ml lik bardak)
  • 2 tane defne yaprağı(  kullanmadım)
  • turşuyu kurmak için malzemenizin miktarına göre kavanoz

Tarif:

  1. Karnabaharı, brokoliyi su dolu derin bir kabın içinde  10 dakika bekletelim, suyun içine 1 çay kaşığı karbonat atalım, süzüp yıkayalım.
  2. Biberi ayıklayıp doğrayalım, sarımsağın kabuğunu soyalım, havucu dilimleyelim, kuracağımız kavanozun dibine baharatları atalım, sebzeleri  sırayla yerleştirelim, her sıraya tuz serpelim, sarımsak serpiştirelim.
  3. Ayrı bir kapta kavanozun alacağı kadar suyu dökelim,sirkeyi ilave edip birazda tuz atalım karıştıralım, karışımı kavanozun üzerine dökelim kapağını kapatıp yaklaşık bir hafta veya 15 gün içinde turşunuz yemeğe hazır olur.Afiyet olsun.
  4. Turşu kurarken püf noktası mutlaka kaynak su kullanın çeşme suyu kullanmayın, çeşme suyu klorlu olduğu için turşunuzun rengini ve tadını bozabilir, rengi beraklığı içme suyu gibi parlak olmaz.
  5. Mormal tuz yerine kaya tuzu kullanın.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Karışık sebze turşusu

Fasulya turşusu

Pratik biber turşusu

“Brokoli Karnabahar Turşusu” üzerine 4 yorum

  1. Rengarenk harika görünüyor ellerinize sağlık. Turşuya çok düşkünlüğüm yoktur ama kışın bazı yemekler turşusuz olmuyor:) sevgiler

  2. Ben severim ama tansiyondan dolayı fazla yememeye çalışıyorum.Hele nohut ve kuru fasulyenin yanında nefis gidiyor.Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir