Ekmek Diliminden Pratik Ekşi Maya

Bismillahirrahmanirrahim.

Mutfak Penceresi:

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.

Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.

Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun.

Ekşi  mayalı ekmek diliminden, ekşi maya tarifi.

Paratik ekşi maya tarifi.

Ekşi mayalı ekmek tarifi.

Doğal organik ekşi maya yapımına buradan ulaşabilirsiniz.


Tarhana mantığıyla iki sene önce bir kaç denemenden sonra doğaçlama olarak kendim hazırladığım ekşi ekmek diliminden ekşi mayayı,  dolapta beslemeyi unutunca küflendi kurudu,dolayısıyla yazıyı yazamamıştım.

Hazırladığım ekşi mayayla mayaladığım,pişirdiğim ekmeğin resmini sosyal medyadan paylaşmıştım.

Taki kızımın arkadaşı Sevil Hanımın eşi,kendi pişirdiği doğal ekşi mayalı ekmeği getirene kadar, mayalayıp pişirmek aklımda yoktu. Ekmek bitmeden iki dilim ayırdım yeniden mayı hazırladım.

Teşekkür ediyorum Sevil Hanım ve eşine ekmekleri çok lezzetliydi ellerine sağlık.

Pratik ekşi maya,klasik ekşi maya gibi uzun sürede hazırlanmıyor,3 gün içinde maya oluşur,dördüncü günü ekmeğinizizi yoğurabiliyorsunuz.

Mayayı hazırladıktan sonra ilk ekmeğimi pişirdim,resmini çekemeden ekmeği tükettik,ilk ekmekten ayırdığım mayayla tekrar ikinci ekmeğimi yoğurdum,pişirip sizlerle paylaştım.

 Ekmek piştikten sonraki, elde ettiğiniz sonuç inanılmaz huzur veriyor insana.

Hamuru yoğurduktan sonra kenara ayırdığınız mayayı,besleyerek uzun süre ekşi ekmeğinizi yapabilirsiniz,iş mayayı dolapta bekletirken unutmadan üç günde bir besleyerek taze tutmaya kalıyor,her ekmek pişirimde ayırdığım hamurdan mayaladığım üçüncü ekmek.

İlk mayayla pişirdiğim ekmek tam ekşi maya denemez çünkü içinde pekmez,yoğurt var,mayayı bekletip ekşittiğimiz için ekşi maya tadında,ikincisi ve üçüncüsü ve bundan sonraki mayalıyacaklarım  maya,su,un, tuzdan oluşuyor, doğal ekşi maya kıvamına geliyor,zaten kokusundan farklılığı anlıyorsunuz.

Sonuçta hamuru ekşiterek  hamurun kabarmasını sağladığımız için bildiğiniz ekşi maya tadında kıvamında oluyor.

Ekşi maya ekmeği biraz zahmetli olsada pişerken yaydığı kokuyu herkesin koklamasını isterim.

Hazırlamak isteyenlere önerim içine kullandığınız malzemeyi örneğin yoğurdu kendiniz mayaladığınız yoğurttan kullanın,unu organik tam buğday kullanınki,organik beyaz unda katabilirsiniz, yüzde yüz doğal organik ekmek elde edebilesiniz.

Pekmez kullanmasınızda maya kabarıyor,önceki senelerde hazırladığım mayada pekmez kullanmmamıştım,havalar serin olduğu için mayalama sürecini garantilemek istedim

Üç aşamadan oluşan ekmeğinizi maylalama,hamuru yoğurma,kabartma diyebiliriiz.

Ayrıca ekşi maya yıllardan beri atalarımızın kullandığı yöntem,benim hazırladığım yöntem pişmiş ekmek diliminden ürtetilen mayadır,hiç denenmemiş bir yöntem.

Mayayı ben icat ettmişim gibi bir iddamda yok yazıyı doğru okumadan sanki mayayı ben icat etmişim iddasında bulunuyormuşum gibi yorum aldım.Lütfen yazıyı düzgün okuyunda yorum yapın.Yazıyı bir kaç kerede okudum yanlışmı ifade ettim acaba ,yazıda gayet net anlaşılır biçimde yazmışım.

Sizden ricam bin bir emekle hazırlayıp resimlediğim tariflerimi,kul hakkına girmemek için,deneyip paylaşırsanız lütfen etiketlemeyi unutmayın.

Birinci aşama mayayı hazırlama:

Malzemeler.

  • 2 dilim ekşi mayayla mayalanmış ekmek(ekmeğiniz büyükse 3/2 bölümüde yeterli olur)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt(evde mayalanmış yoğurt olmalı)
  • 1 yemek kaşığı pekmez(isterseniz kullanın,pekmezsizde kabarıyor)
  • 1 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 1 yemek kaşığı organik beyaz un
  • yarım su oda sıcaklığında içme suyu

Ekmek Diliminden Pratik Ekşi Maya | Mutfak Penceresi:

Tarif:

  1. İlk önce ekmek dilimlerini rondada ufalayın,240 ml ebatında bardağa alın,un, yoğurt,suyla, pekmezle karıştırın,cıvık hamur hazırlayın,katı olursa biraz daha su ilave edebilirsiniz,üzerini mutfak elbezisiyle örtün,mutfağın sıcak bir köşesinde kabarana kadar üç gün bekletin,ben fırının içinde beklettim.
  2. Mayamız hazır şimdi ekmek yoğurma aşamasına geçebiliriz,hazırladığımız maya bir ekmeklik maya.
  3. Mayayı hazırladıktan sonraki ekmeğin yapımı,  daha kolay ve kısa sürede  olacak

İkinci aşaması, ekmeği mayalama yoğurma:

  1. Yoğurma kasesine 3 bardak tam buğday unu alın,kenarına tuz ilave edin unla karıştırın,tuz mayaya değmesin, ortasına çukur açın,kabaran mayayı dökün,bir bardak  ılık suyla birlikte cıvık akışkan hamur hazırlayın,hamur kabarana kadar bir gece bekletin,ekmeği hazırlarken hava soğuktu mutfağım serin olduğu için oda ısısında beklettim,havalar sıcaksa Ağustos ayı gibi 3,4 saat sonra hamuru buz dolabının soğutucu bölümüne kaldırın çok ekşimesin.
  2. Beklettiğim hamurdan cevizden biraz daha büyük hamur ayırdım,kapaklı bir kaba aldım,buz dolabının soğutucu bölümüne kaldırdım,kullanacağım güne kadar,iki günde bir 2 yemek kaşığı un(yarısı tam bugday unu,yarısı beyaz un),2 yemek kaşığı su ile besleyerek saklıyorum,dolapta besleyerek 9 gün veya daha fazla beklettikten sonra ekmeğinizi mayalarsanız,daha güzel sonuç alınıyor ,bu aşamadan sonra ekşi maya besleme rehberindeki gibi,mayanınızı besleyip,yoğurma,bekletme aşamalarını ekşi ekmekteki gibi uygulayın .

Üçüncü aşaması,tekrar yoğurma,katlama bekletme kabartma aşaması:

  1. Sabahleyin hamuru katlayarak on dakika daha yoğurun,gazı iyice çıksın,13 sm eninde 23 sm boyunda baton kalıp kullandım,kabınızın yapışmaz tepsi olması önemli,hamur pişerken yarısı tepsinin kenarlarında kalmasın,bolca un serpin hamuru tepsiye aktarın,elinizi suyla ıslatın hamuru düzleştirin(yuvarlak tepside olur)5,6 saat fırının içinde beklettim,fırına koymassanız üzerine yüksek büyükçe tepsi kapatın,tepsinin üzerini bezle örtün,ısıyı muhafaza etsin.
  2. Tepside hamur iki katı olunca,fırını 200 C kızdırın,fırının kenarına küçük kase su koyun,üzerine jiletle çentik atın,kızarana kabuk bağlayana kadar yaklaşık 20,30 dakika pişirin,bu aşamada herkesin fırın ayarı farklıdır,gözlemleyerek ekmeğinizi yakmadan kalınca kabuk bağlayana kadar pişirin.
  3. Evet mutlu sona ulaştınız tadını doya doya çıkartın,güzelliğin üzerine sıcak sıcak tereyağını sürün,yanında peynir domates salatalık,mis gibi sıcacık çayda bonusunuz olsun.
  4. Bizim fırınlarımız bu türde ekmekleri pişirmeye müsait değil,ekşi mayalı ekmekler odun ateşinde belirli bir sıcaklıkta pişirse mükemmel sonuç elde ediliyor,bizim memleketlerde olduğu gibi,eğer kuzineniz varsa ekmeğinizi pişirmek için daha güzel olur.
  5. Doğal mayalı kemeğin kabarması,satın aldığımız mayalarla kıyaslamayın,öyle puf puf kabarmaz,tok kalın kabuklu bol gözenekli ekmek olur,koyduğunuz kabın içersinde gözlemleyerek anlayacaksınız,hamurunuz taşmayınca kabarmadı zanetmeyin.
  6. Fırından çıkarın mutfak havlusuna sarın ılıyınca servis yapın,ekmeğinizi hemen tüketmeyecekseniz buz dolabının soğutucu bölümünde muhafaza edin.

Afiyet şifa olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ekmek hamurundan mayalı köy ekmeği

9. gün kefirden ekşi ekmek mayası

Sütlü naneli ekmek

Somun ekmeği

“Ekmek Diliminden Pratik Ekşi Maya” üzerine 10 yorum

  1. Dolaba ayırdıgınız mayadanmı kullanacaksınız digee ekmek mayalamalarında yoksa pişirdiginiz ekmekdenmi ayıracaksınız ayrıca çok teşekurler bugun elime ekşi mayalı bir ekmek geçti nasıl maya üretirim. diye bakıyordum sizi gördüm şükür deneyecegim çok sagolun

  2. Ayşe

    Ayşe Hanım merhaba, elinizdeki ekşi ekmekden, 2 dilim ayırıp tarifteki mayayı hazırlayacaksınız.Hazırladığınızmayadan ekmek yoğuracaksınız.Şimdiden kolay gelsin.

  3. Ekşi mayamı buzdolaninda 1 haftadan uzun bi süre beslemeden durdurdum. (Gun aşırı beslemeye gerek yok 10/15 duruyo dediler…. sonuç: mayam öldü 🙁 onunla yaptığım 2 dilim ekmegim kalmış. Nasıl maya yapabilirim die araştırırken cevabımı sadece sizde buldum. Çok teşekkür ederim. Inşallah bugün yapıp 3 gün sonra mayama tekrar kavusabilirim.

  4. Yeliz Hanım kolay gelsin,hazırladıktan sonra paylaşırsan bizimle sevinirim.Ekşi mayana gelince ölmemesi lazım.Ne sorun oldu acaba şu detaylar aklında bulunsun paylaşayım,yeni mayanızadada dikkat edersiniz.ekşi mayayı haftada bir besliyorsak mutlaka katı hamur şeklinde olmalı,cıvık olmamalı sert hamur uzun süre beslemeden dayanabiliyor.dolaptan çıkarıp bir saat oda maksimum yarım saat,minimum bir saat oda ısısında bekletilmeli,ondan sonra beslemelisin,her iki saatte bir besleme yaparsan maya ölmez göreceksin.bu işlem iki üç kere yapabilirsin,gözenekli ekmek istiyorsan dört defa bile iki saat bir beslersen çok güzel sonuç alırsın.Besledikten sonra tekrar sert hamur olarak dolaba kaldır,bir hafta sonra tekrar besle.İkinci yöntemde uzun süre ekmek yapmıyacaksan,kavanoza yarım kilo kadar un koy,mayayı içine göm buz dolabının soğutucu bölümüne kaldır.ben seyhate gidersem öyle yapıyorum,15 sonra geldiğimde,yukarda belirttiğim gibi sık sık besleyerek kaldığım yerden devam ediyorum.
    Üçüncü yöntemde uzun süre kullanmıyacaksan maya hamurunu yağlı kağıdın üzerine tarhana gibi kurumaya bırak,kuruyunca tarhana gibi ufala kavanoza kaldır,bir sene boyunca bozulmadan kavanozda oda ısısında durabilir.Bu konu hakkında ayrıca yazı yazmalıyım başkalarınada faydası olur.

  5. Merhaba. Bu sekilde ekmek yapan bir arkadaştan eksi maya aldim. 1hafta sonra ekmek yapmak için dolaptan çıkardim fakat cok az kabarcik vardi. 3 gündür günde 1kez besliyorum ve fırında bekletiyorum. Bugün üzerinde 2 ya da 3 tane kabarcik olustu fakat altlarda hic kabarcık yok. Mayam ne durumda sizce? Ne yapmam gerek? Ekmek yapmak istiyorum.

  6. Merhaba Feyza mayanı 2 yemek kaşığı organik beyaz un,piyasada satılan işlenmiş un olmasın(arada bir yemek kaşığını tam buğday veya çavdar olarak katabilirsin) ,2 yemek kaşığı klorsuz içme suyla,su yerine yoğurt,kefir suyuda kullanabilirsin(çeşme suyu kullanma sakın) iki saat arayla, her gün 3,4 kere besle,bir kereliğine bu aşamada 1 çay kaşığı bal,pekmezde katabilirsin,aktifleşmeyi hızlandırır.
    Beslerken oda sıcaklığında dursun,buz dolabına kaldırma ekşi mayanın bozulması söz konusu olamaz.Sadece kabartma kapasitesi biraz düşer endişe etme.Yazdığım gibi besle,oda sıcaklığında mutfağın serin yerinde beklet.Üç dört gün sonra ekmek yoğur deneme yap bakalım ekmeğin kabaracakmı.Kabarırsa mayanı buz dolabının soğutucu bölümüne kaldırabilirsin.Artık üç günde bir besleyebilirsin.Birde çok gözenekli kabarmaması mayanın bozulduğu anlamına gelmez.Buraya link bıraktığım maya besleme yazısını oku senin için tecribe olur.Kolay gelsin.
    http://www.mutfakpenceresi.com/2020/06/eksi-maya-besleme-koruma-rehberi/

  7. tarifinizi denedim mükemmel oldu. herkes afiyetle yedi. Teşekkür ederiz

  8. Ellerine sağlık Mine Manım çok sevindim beğendiğinize.Başkalarınında yapabilmesi için.Sosyal hesabınız varmı facebook veya istagramdan paylaşırmısınız.Etiketlerseniz ben paylaşımınızı görürüm sayfamdanda yayınlarım.Geri dönüş yapıp yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir