Kefir Mayasından Ekşi Ekmek :Sabrın Mükafatı

 

Merhabalar gününüz aydın olsun güzelikler sizleri  bulsun  inşallah.

Nihayet sabrın sonunda mutlu sona ulaştık,dokuzuncu gün  sonunda mayamız ekmek yoğrulacak kıvama geldi.Sıra geldi ekmeği hazırlayıp yazmaya.Ekmeği hazırlarken yoğurma aşamasında da epey sabrın gerektiğini hatırlatırım.Daha henüz işimiz bitmedi.

Sabrın sonunda elde edeceğiniz mis gibi kokulu organik ekmek olcak. Ekşi ekmek mayası eskiden beri süregelen hamur kabartma  yöntemi, her halde kefirden elde etmek şimdiye kadar kimsenin aklına gelmemiş galiba.İnternette araştırdım kefiri direk olarak benim yaptığım gibi ekmekte kullananlar var.Maya yapımında   kullananı bulamadım.

Kokusu ve tadı nefis bir ekmek oldu.Organik hiç bir katkı maddesi kulanılmadan elde edilen doğal ekmek, fırına verdiğim kabın ebatı küçük geldiği için hamur yukarı doğu kabardı,bir kaç santim daha büyük tepsi kulansaydım daha uygun olurdu.  Üst kabuğu yukarı doğru kabarmaktan patladı şapkalı ekmek çıktı ortaya.Pişerken etrafa saçtığı koku mükemmel  mutfak mis gibi koktu.Bu kokuyu koklamak için bile bu ekmek sabırla hazırlanır pişirilir.

 

1. aşama hamuru ön mayalama ve yoğurma aşaması. Hamuru yoğurduktan sonra 5,6 saat boyunca yarım saatte bir katlayarak karıştıralım,hamuru saralım.

2 . aşaması hamuru tezgahın üzerine bolca un serpelim hamuru tezgaha  aktaralım,yine katlayarak hamuru yoğuralım,üzerini örterek 2 saatte burda bekletelim,hamur pürüzsüz hale gelene kadar işlemi tekrarlayalım.

3. aşaması ekmeği şekillendirme, fırında pişirmeye hazırlık aşaması.Kabımızı yağlayıp unlayalım,hamuru kabımıza alalım,1 saatte orda hamur kabarana kadar üstünü örterek  bekletelim,hamur kabında şekillendikten sonra hamura kesinlikle el sürmeyelim,el sürmeden direk fırına verelim,fırını önceden kızdırıp kızarana kadar pişirelim.

Malzemeyi ölçtüğüm 240 ml lik su bardağı.

Hamur Malzemsi:

  • 1 su bardağından 1 parmak eksik oda sıcaklığında su+ bardağın üstünü  sıcak suyla tamamladım
  • 1 su bardağı organik tam buğday unu
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 5 yemek kaşığı kefir ekşi mayası
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Tarif:

  1. Ilık suyu yoğurma kabımıza alalım içine mayayı katıp karıştıralım,un ilave edip,unun üzerine  tuzu serpelim,  tahta spatulayla yoğuralım,burası önemli,yoğururken kesinlikle tahta kaşık veya  plastik spatula kullanmalısınız, kefire metal alet değmemeli, hamur spatulayı saracak  kıvamda  olacak,hamurun ağzına kapak kapatalım,her yarım saatte bir spatulayla karıştırarak yoğuralım,üstünü örtelim.
  2. Beş ,altı saat sonra tezgaha bol un serpelim hamuru aktaralım mektup katlar gibi katlayarak yoğuralım, üstünü yine bir kapla örtelim, iki saatte   burada,  arda bir  katlayarak yoğurarak hamuru  bekletelim.Bu işlemi hamur pürüssüz hale gelene kadar tekrarlayalım.
  3. Fırına girecek yuvarlak kabımızı tereyağıyla iyice yağlayalım,üzerine bolca un serpelim,hamuru içine alalım, üzerine çizik atarak  elimizle su serpelim,hamur kabarana kadar 1 saatte kabında bekletep şekil almasını sağlayalım ,19 santim çapında tepsi kulandım hamura küçük geldi kabarırken yana doğru değilde yukarı doğru kabarıp şapka çıkardı, sanırım 25 santim çapında tepsi daha uygun olur.
  4. Hamurunuzun 3 aşamasına geçerken cevizden biraz  büyük  parça hamur koparıp  dolaba kaldırabilirsiniz,bir sonraki ekmeğinizi bu hamurla ön mayalama, besleme işlemiyle uyuyan hamuru uyandırıp  tekrar ekmek hazırlayabilirsiniz.
  5. Fırınımızın ayarını 200° C getirelim kızdıralım,kenarına kaseyle su koyalım,ekmek hamurunu kızgın fırına atalım,ekmek arkalı önlü kızarana kadar pişirelim.
  6. Pişince mutfak bezine  sarıp ılımasını bekleyelim,ılıyınca dilimleyip sevis yapalım.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Çiçek ekmek

Emek hamurundan köy ekmeği

Somun ekmek

“Kefir Mayasından Ekşi Ekmek :Sabrın Mükafatı” üzerine 2 yorum

  1. Ablacım gerçekten maşallah 8 gün uzun bir süre ekmeğin harika ellerine sağlık mutlu pazarlar sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir