Ekşi (Bereket) Mayalı Ekmek

Bismillahirrahmanirrahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.

Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.

Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun.

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı,huzurlu,bereketli  bir hafta sonu  diliyorum tüm takipçilerime.

Ekşi mayalı ekmek tarifi.


Görüntünün olası içeriği: yiyecek ve iç mekan:

2017 İlk tarifi ekmek olsun istedim,bereket mayamla yaptığım ekmekleri bir aydır sizlere paylaşıyorum.

Henüz tarifi yazmaya fırsat bulamamışım,her yer bem beyaz kar kaplamışsa bende dışarı çıkamıyorsam tarifi yazma vaktidir o zaman.

Hamuru yoğururken genelde her seferinde farklı farklı yöntemle hazırlıyorum,ortak noktalarını birleştirerek, sizler için en kolay pratik yolu bu olduğuna kanaat ettim.

Ekşi ekmek mayası nazik bir mayadır,eğer fırınınız fanlı ise bu ekmeği pişirmeyi unutun.

Hamuru katı yoğurursanız nispeten fandan etkilenmiyor,tarifde verdiğim gibi cıvık hamur hazırlarsanız,fanın etkisinden hamur kabarmıyor sönüyor.

Kapaklı bir kabın içinde pişirseniz dahi aynı etkiyi veriyor.

Genelde evlerde hazırlayanlar demir döküm tencerenin içinde pişiriyorlar,her kesin evinde demir döküm tenceresi olmayabilir.

Kapaklı borcamda kapaklı olanından,pişirdim güzel sonuç aldım.

Bizim fırınlarımız bu ekmeği pişirmek için musait olmasada normal fırınlarda,fansız olursa daha olumlu sonuç alınıyor.

En güzel sonucu odun fırınlarında pişerse alınabilir.

Gelelim ekmeğin hazırlanmasına,daha önceki ekşi maya yazılarımda belirttiğim gibi üç aşamalı hazırlanıyor

Hamuru yoğurup,mayayı kabartma aşaması.

Hamur kabardıktan sonra hamuru,tekrar yoğurup ikinci kabarma aşaması ve pişirme  aşaması.

Mayanız yeni mayaysa mayalarken,tarifde verdiğim ölçüde kullanın.

Mayanızı uzun süredir besliyorsanız,kabartma gücü iyice artmış demektir,ekmeğinizi 3 yemek kaşığı kabartmaya yetecektir.

Şu anda ben nerdeyse onucu ekmeği hazırladım,küçük tahta kaşığım var yemek kaşığı ebatında,onunla en son 3 yemek kaşığı kadar kullandım gayet güzel kabardı.

Tecrübem artıkça maya ölçüsünüde azalttım,mayamı hazırlayalı 4 yıl oldu,şimdilerde 2020 yılındayız,dolu dolu 1 yemek kaşığı aktifleşmiş olarak 30 gr mayayla ekmeğimi yoğuruyorum,hamur gayet güzel kabarıyor.

Kabarmanın sırrı,uzun süre sabırla mayalanması için bekletmek.

Sabrınızın sonunda alacağınız mükafat mis gibi ekşi mayalı ekmek kokusu ve tazecik ev ekmeği.

Mis gibi kokuyu koklamak için bile bu uğraşmaya değer.

Ekşi mayayla ekmek pişirmek çok tecrübe sabır istiyor,her yeni ekmek yapışınızda yeni deneyim kazandırıyor.

Çünkü her pişirdiğiniz ekmek nerdeyse iki gününüzü alıyor.

İlk pişirşinizde süper sonuç beklemeyin,yılmadan tekrar kekrar denemeye devam edin.

Eninde sonunda güzel gözenekli tok ekmekleri elde edeceksiniz.

Beyaz unu kontrol etmek yoğurmak daha kolay,beyaz unla diğer unları karıştırın,eliniz alıştıkça karışık unları katarak deneyiminizi tecrübenizi artırın.

Malzeme Listesi:

Bu malzeme pişmiş olarak 600 gr lık bir tane ekmek malzemesidir.

240 ml Su bardağı ölçüsüsdür.

  • 100 gr,1 çay bardağı ekşi maya 
  • 3 su bardağı un(karışık olarak kepeli ve tam buğday unu kullandım)
  • 2 su bardağı ılık su(içme suyu olmalı,çeşme suyu kullanmayın)
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu

Tarif:

İlk aşama.

  • Mayanız dolaptaysa  dolaptan çıkarın,kendi kabında üzerine önce suyu koyun mayayı iyice karıştırın,unu ekleyin özleşene kadar  karıştırın,en az 2 saat,maksimum 4-5 saat oda sıcaklığında maya iki katı olana kadar bekletin ön mayalama yapın,ekmek yoğurmak için mayanız hazır olsun.
  • Plastik veya cam yoğurma kabında,verilen ölçüde suyla mayayı eritin.
  • Ayrı bir kasede unu tuzla karıştırın, mayalı suya yavaş yavaş ilave ederek un,su özleşene kadar yumşak hamur hazırlayın.
  • Elinizi ıslatarak hamuru ilk üç saat içinde, yarım saatte bir hamurun etrafında dairesel şekilde katlayarak 6 kere katlama işlemi yapın.
  • Üzerini streç filimle örtün,beze sarın,buz dolabının soğutucu bölümüne kaldırın,sabaha kadar,iki katı olması için mayalanmaya bırakın.
  • Elinize hamurun yapışmasından hoşlanmıyorsanız,yoğururken tahta spatulayla karıştırabilirsiniz.

İkinci aşama:

  • Sabahleyin hamuru dolaptan çıkarın,yarım saat oda ısısına gelmesini bekleyin,elinizin altına bir kase su alın,elinizi her seferinde suya batırarak,katlayarak hamuru  tekrar yoğurun,biriken gazını çıkartın,en az bir saat daha bekletin.
  • Tezgaha bolca un serpin,hamuru unun üzerine yavaşça akıtın,katlayarak hamuru tekrar dairesel şekilde katlama yapın katladıkça hamur şekil alacak toparlanacak,hamuru alt üst edin,hamur kesici spatulayla içe doğru kıvırarak hamuru yuvarlak şekillendirin.
  • Ayrı bir derin kaseye veya sepete mutfak bezinizi serin hafif unlayın,içine hamurun yuvarlak kısmı alta gelecek şekilde aktarın,üzerini örtün hamuru iki katı olana kadar yaklaşık 4,5 saat bekletin,hava çok sıcaksa bir saat dışarda tutup,hamuru buz dolabının soğutucu bölümüne kaldırın,en az bir gece 12 saat,maksimum 24 saat soğuk fermantosyon(bekleme)yapın.

Üçüncü aşama:

  • Ertesi günü fırını 250 ºC getirin kızdırın,fırına dayanıklı kapaklı kaseyi veya granit tencereyi fırınla birlikte ısıtın.
  • Bu aşamadan sonra hamuru kesinlikle ellemeyin, kabınız bor camsa hafif tereyağıyla yağlayın unlayın,pişirme kabınız granit yapışmaz tencerereyse yağlamanıza gerek yok,ısınan kaba hamuru  içine dikkatlice alt üst edin.
  • Makasla,jiletle daha güzel kesiliyor, hamurun üzerine şerit şeklinde kesin,kapağını kapatın fırının en altına koyun,fırına dayanıklı bir kaseye su koyun,ekmek suyun buharından,içi yumşak dışı çıtır kabuklu olsun.
  • 10 Dakika sonra fırının ayarını 200 ºC indirin, pişmesine 20 dakika kala,tencerenin kapağını alın,açık olarak 20 dakika daha pişirin,toplamda1 saat pişirme süresini tamamlayın.
  • Fırından çıkarın,tel ızgara üzerine alın soğumaya bırakın, kapta soğumaya bırakırsanız buharından ekmeğiniz ıslanır,soğuduktan 3,4 saat sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz.
  • Artan ekmeğinizi bir günden sonra buz dolabın soğutucu bölümünde muhafaza edin.
  • Önce küçük ölcüde hamurlar mayalayın,eliniz tecrübe kazandıkça hamurun cıvıklığını katılığını gözlemleyerek ayarlayıp,daha güzel tok gözenekli ekmekler pişireceksiniz,sizde kendinize şaşıracaksınız.
  • Pişirme süresini ekmekğinizin büyüklüğüne,küçüklüğüne göre değişgenlik gösterebilir,fırınınızın ısısına göre onuda gözlemleyerek ayarlayın.
  • Fırından aldığınız kof mayayla şişirilmiş ekmek olmuyacak,tok gözenekli mis gibi ekşi kokan ekmek elde edeceksiniz.

Afiyet şifa olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ekşi maya iki renkli cevizli kahvaltı ekmeği

Ekmek hamurundan mayalı köy ekmeği

Ekmek dilimimden pratik ekşi maya

Ekşi mayalı simit

Ekşi mayalı poğaça

Mor lahanalı ekşi mayalı ekmek

“Ekşi (Bereket) Mayalı Ekmek” üzerine 2 yorum

  1. Şimdiye dek okuduğumen net yapım aşamalarıyla anlatılmış ekşi mayalı ekmek tarifiydi. Zira mayam yeni, ben yeni. .Çok teşekkürler

  2. Güzel sözleriniz için ben çok teşekkür ederim Aysel Hanım.Yeni mayanızla nice lezzetli ekmekler pişirmenizi dilerim.Şimdiden kolay gelsin.Pişirirsenizbizimle paylaşırsanız çok mutlu olurun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir