Nar Ekşili Bulgurlu Pazı Sarması

Bulgurlu Pazı Sarması

Bulgur sarmasını daha önce yaprakta denemiştim, ama pazıda pişirmemiştim. Pazı sarmasına da çok yakıştı. Hele de nar ekşisi ayrı bir lezzet kattı. Bazı yörelerimizde, özellikle iç anadolu bölgesinde sarmayı bulgurla sararlar. Pazıyı sarmak isteyenlere tavsiye ederim. Ayrıca içinin bol yeşillikli oluşu da yemeğe daha da lezzet verdi. Et yemeyen için güzel bir yemek. Aynı malzemeyi taze yaprakla da pişirebilirsiniz.İsterseniz buradaki gibi üçgen şeklinde sarabilirsiniz.Bu sofradaki gibi beyaz lahanaylada pişirebilirsiniz.

Malzeme Listesi:

  • 2 demet pazı
  • 1 su bardağı bulgur
  • yarım demet taze soğan (yaklaşık 15 tane)
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze nane
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kadar taze çekilmiş karabiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (yarısını içi için, yarısını da sarmanın üstü için)
  • 3 diş sarımsak(isteğe bağlı)
  • 1 türk kahvesi fincanı nar ekşisi (nar ekşisi mutlaka konsun ayrı bir lezzet veriyor)
  • yeterince tuz
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 paket sumak 25 gr
  • 2 litre kadar su (pazıyı haşlamak için)
  • bir avuç süslemek için nane yaprağı ve nar tanesi

Tarif:

Önce tencereye iki litre kadar suyu koydum kaynattım,ocağın altını kapattım. Kaynayan suya pazıları daldırıp hemen çıkardım, süzgece aldım,kasedeki soğuk suya aldım,suyunu süzdüm. Bulguru ayıklayıp yıkadım, soğanları ayıkladım küp şeklide doğradım, bulgura ekledim. Maydanozu, naneyi ayıklayıp doğradım malzemeye ilave ettim. Baharatını, salçasını, tuzunu ve de yağın yarısını katıp harmanladım.

Bulgurlu Pazı Sarması: Nasıl Sarıyorum?

Bulgurlu Pazı Sarması: Nasıl Sarıyorum?

Kenara koyduğum pazı yaprağını küçükse bütün olarak, büyükse ikiye bölerek kullandım. 1 tatlı kaşığı malzemeden koyup önce üstünü kapattım, sonra yanları teker teker kapattım, avucumda rulo yaparak sardım, tencereye dizdim. Bu işleme yapraklar bitene kadar devam ettim. Yapraklar bitince biraz tuz ekip sıcak suyunu, nar ekşisini ilave ettim. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kıstım, sarmalar suyunu çekene kadar pişirdim. Eğer sarmalar pişmemişse biraz daha sıcak su ilave edilebilir. Piştikten sonra soğuyunca üzerine artan yağı gezdirdim, naneyle nar tanesiyle süsleyip servis yaptım. Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Satır Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Karalahana Sarması

Etli yarmalı kara lahana sarması

Nar ekşilizeytinyağlı pırasa dolması.

Afyon otu kol böreği

Dere otlu patatesli börek

Fırında siğara böreği

Ispanaklı dızmana

“Nar Ekşili Bulgurlu Pazı Sarması” üzerine 2 yorum

  1. Nefis bir tarif cok tesekkurler. En kisa zamanda yapacagim.
    Biraz once yemegini yaptim 🙂 kimsenin pazi yemek tarifini begenmedim ben kendim bugun etli cok lezzetli hicbir seyi atilmamis pazi yemegi yaptim. Unutmadan size tarifini ve tum haklarini vereyim 🙂 Gercekten cok lezzetli oldu.
    Pazilari iyice yukadiktan sonra taa yesiline kadar incecik yarim santimle bir cantim arasinda saplari dogradim ayri bir tabaga koydum. Yaprakli saplari da iki-uc parmak kalinliginda kestim ve ayri bir tabaga koydum. Paziyi uc asamada ilave etmeyi planladim. irice bir soganin yarisini zar seklinde kasip bir kaba koydum. 200 garam kadar et cikarmistim yagsiz dana eti. Eti julyen kestim ama sadece her asamada uc parca julyen kestim ve tavla zari gibi tekrar dogradim. Tantuni eti gibi. Bu et sekli kiymadan daha lezzetli oluyor. Zor da degil. bir yemek kasigi dolusu biber ve domates salcasi (ben onceden karistirip hazirlarim koca bir kavanoz 🙂 hersey hazir. Zeytinyagla yapmaya karar verdim. Zeytinyagini icine koymadigim baharat niyetine sectim. Orta buyuklukte bir tencerenin dibini kapladi kaplayacak kadar zeytinyag koydum ve yuksek ateste karistirarak etler suyunu birakinca tuz ilave ettim ki et icine ceksin. Etler suyunu cekinceye kadar karistirdim. Etler hafif kizarinca sogani ekledim. Soganlar parlaklastiginda ince kestigim saplari ekledim ve hepsini guzelce kavurdum ama yakmadim. salcayi ekledim salca kokusu kalmayincaya kadar kavurmaya devam ettim ve sapli yapraklari ekledim onlari karistirip biraz oldurdukten sonra gobekleri attim icine ve yapraklari ikiye uce elimle bolerek ilave ettim arada altust ettim. Tum yapraklari ekledigimde tuzunu kontrol ettim biraz daha ekledim yarim bardak tan biraz fazla su ekledim. altini kistim sanirim 20 dakika sonra kontrol ettim pismisti. Demlendi ve tadina baktim tam hayal ettigim gibi olmustu. oturup afiyetle yedim esim isten gelince cok begeneceginden emin bilgisayarimin basina oturdum 🙂 Umarim denersiniz. Ben sizin tarifinizi mutlaka yapacagim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir