Ev Yapımı Kuru Yufka

Bismillahirrahmanirahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.

Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.

Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun.

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı hayırlı huzurlu mutlu bir gün diliyorum, tüm sayfa dostlarıma ziyaretçilerime.

Ev yapımı kuru yufka tarifi.

Kuru yufkayı hazırlarken gözümün önünden nice anılar uçuştu bilemessiniz,hepsini anlatmaya kalksam sayfalara sığmaz.

Köyümüzde rahmetli babannemin girişte ilk adım atıldığında oturma alanı sofa vardı,orada oturulur,oradan diğer odalara açılan tüm kapılar bir aradaydı.

Mutfak köşesi denilen arka bahçeye bakan duvarında terek,laoba vardı, tavanda asılı iki tane geniş kalas,kalasların üzerinde kışlık yiyecek olan yufkalar temiz çarşafın içinde sarılı dururdu,yaklaşık yüz yüzelli tane yufkalar kulanınmak üzere orada saklardı babannem,tavanın bir ucunda ayran çırpmak için gülek yayık iki ucundan iple asılı dururdu

Giriş kapı tarafında köşede odunlar tavana kadar sırayla inci gibi aynı hizada istiflenmiş , hem kışlık hemde ocakta kullanılmak üzere hazır dururdu,duvar tarafında ocak, sac ayağı,üzerinde sac, içinde yanmak üzere hazır odunlar etrafına dizilmiş,babannemiz postekiside yanan atesin bir ucunda durundu,ateş yanerken babannem yatsı namazını kılar,kül kedisi gibi namazdan sonra bir yandan ateş yanar,bir yandanda kendisi kıvrılır postakisine şekerleme yapardı.Mekanı cennet, ruhu şad olsun babannemin.

Annemde İstanbul’da ramazan gelmeden evimizin bahçesinin kenarına ateş yakar içinde,bir yandan yufka açılır,bir yandanda bahçede pişirirdi yufkaları.

Pişen yufkalar örtüye sarılır,yufka hazır oldumu, Ramazanda gelsin bol tereyağlı börekler,mis kolulu yufkalarla ister tatlı yap ister börek.

Biz Karadeniz’liler yazdan kışlık yakacak odunun hazırsa,erişteler kesilmişse,mısır unun değirmende öğütülmüş,taze fasulyeler fırında kurutulmuş,yufkalarda pişmişse, çetin geçen kış şartlarına hazırız demektir.

Tüm Anadolu’dada öğle değilmidir?Yazdan karınca gibi çalışılır kışlıklar hazır edilir.Kışında keyfini sürersin,kim korkan çetin kıştan.

Bizler şehirde yaşayanlar marketlerdeki sebzelerehazır konsakta,yinede kendim için söylüyorum,elimden geldiği kadar kışlık hazırlıklarımı yapıyorum,aradanda anılarımı tazelemek için yufka yaparım,tarifini yazmamışım, burada kayıt altına almak için tarifini yazdım.

İşte bu yüzdendir yanan ateşin çıtırtısını çok sevdiğim,yanan odun ateşinin,ateş böceği bibi parlayan ışıklarını seyretmeye bayıldığım,çıtır çıtır odun yanarken tüten odunun kokusuna hayranlığım,bu yüzdendir beni hep eski yaşanmışlılklara götürür.

Rahmetli babamda Ramazanda sahurda mutlaka,pirinçli kuru yufka böreği yiyerek oruç tutardı,ruhu şad olsun mekanı cennet olsun babacığımın.

Malzemesi çok az,yapımıda bir o kadar kolay, evdeki aile fertlerinden pişirirken yardım alabilirsiniz bence çok eğlenceli olur birlikte bir şeyleri paylaşmak,yapışmaz tavada pişirdim,sizlerin elektirikli sac tavanız varsa hazırlamak daha keyifli olur demedi demeyin.

Pirinçli kuru yufka böreğine sayfamdan buradan ulaşabilirsiniz.

Tavuklu siron yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Peynirli kuru yufka böreğine buradan ulaşabilirsiniz.

Yufka Malzemesi:

Bu malzemeden yaklaşık 26 santim çapında 30 tane yufka çıkıyor.

  • 1000 gr sarı un
  • 300 ml su
  • 5 gr kaya tuzu(1 tatlı kaşığı)
  • açmak için bir kase un

Tarif:

  1. Unu tuzu bir kaba alın karıştırın,azar azar su ilavesi yapın,ele yapışmayan yumşak hamur hazırlayın,hamur toparlanmıyorsa biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz,üzerini örtün on dakika hamuru dinlendirin.
  2. Hamuru 30 bezeye bölün,her bezeyi yufka inceliğinde açın,26 santim yapışmaz tava çapında açtım.
  3. Yapışmaz tavayı orta ateşte kızdırın,açılan yufkaları içine koyun,önce bir iki saniye hamuru ters çevirin,daha sonra ara sıra çevirerek beş dakika hamurlar hafif kızarana kadar,arkalı önlü pişirin.
  4. Temiz çarşafa sarın el altı olmayan havada bir yere kaldırın.

Afiyet şifa olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ev yapımı çemen

Evde nane fesleğen dere otu kurutma

Evde kefir mayalama

Siyah zeytin kurma (çalkalama)

Kireç kaymağı nasıl elde edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir