Kurabiye Böreği

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber güzel bir  hafta geçirmeniz dileğiyle bayram sonrası ilk tarifimize geçiyorum. Hava mis gibi serin, bahar havası gibi hafif esiyor, tam yazı yazma serinliği.Hoş geldin sofrasından kurabiye böreği.

Kurabiye böreği tarifi torunumun hayal gücüyle ortaya çıkan tarif. Ben mutfakta gelecek olan misafirlere yufkadan börek hazırlıyordum, o da yanımda beni izliyordu eline bir gün önceden yaptığım kurabiyelerden verdim oyalansın da beni meşgul etmesin diye. Yufkadan bir parça koparıp kurabiyeye sardı yemeye başladı, bana dönüp annane bak bunu böyle pişirelim çok nefis  olacak ben çok beğendim yufkalı kurabiye böreği  diye tutturdu.

Bir an önce böreği hazırlamak çabasıyla şimdi olmaz yufkalar bana lazım, başka bir gün seninle deneriz yufkasını ben hazırlarım beraber kurabiye hamuru yapıp pişiririz  dedim ikna oldu. Tamam öyleyse dedi. Çocuk da olsa söz vermişsek güvenini sarmamak için yerine getirmek şart.

Bayram tatlısı hazırlarken baklava hamurunun bir bezesini ayırdım incecik açtım, kare olarak kestim, kurabiye hamurunu hazırlayıp içine bölüştürdüm ilk denememizi yaptık. Sonraki denemede siteye yazacağım için malzemeyi ölçülü olarak hazırladım içine erik parçaları da koydum, her iki türlü de lezzetliydi, torunum cevizli sade olanını daha çok beğendi.

Sonuç  çıtır çıtır baklava yufkasının arasında içi ceviz dolu kıyır kurabiye. Bizler çok beğendik bir kaç misafirin de testinden geçince siteye yazılamaya karar kılındı. Torunumun piştikten sonra verdim eline hadi tat bakalım nasıl olmuş. “hımmııh annane güzel olmuş ama bunun içine çikolata da koymalıymışız nefis olurdu”  diye bilgiç bilgiç  yorum yaptı. Bir dahaki denememiz mutlaka çikolatalı olacak biline. Kuzuşum teşekkür ederim ısrar edip bu böreği yapmama vesile olduğun için, başka tariflerini de yayınlarım nasip olursa inşallah.

Kurabiye malzemesi:

  • 1 çay bardağı fındık yağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker(200 ml lik bardak)
  • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 yumurta
  • malzemenin aldığı kadar organik tam buğday unu, kulak memesi kıvamında hamur olacak (yaklaşık 2,5 su bardağı 240 ml lik bardak)

Yufka Malzemesi:

Bu malzemeden yaklaşık 30,32 tane kurabiye yufkası çıkıyor

  • 1 yumurta
  • yarım çay bardağı yoğurt
  • yarım çay bardağı süt
  • 1 çaybardağı fındık yağı
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • bir çimdik tuz
  • aldığı kadar organik beyaz un(yaklaşık 3 su bardağından 1 parmak eksik, 240 ml bardak)

Üzeri İçin:

  • 200 gr tereyeğı
  • açmak için buşday nişastası

Tarif:

  1. Önce kurabiyeyi hazırlayalım,un hariç yumurta,yoğurt,süt,sirke,karbonat,tuzu yoğurma kabımıza alalım karıştıralım,azar azar unu ilave edip kulak memesi kıvamında hamuru yoğuralım,içine kırık cevizleri ilave edelim karıştıralım,hamuru dolaba kaldıralım.
  2. Yoğurma kabına süt, yoğurt,yumurta, sirke,fındıkyağı,tuzu alıp karıştıralım,azar azar un ilavesiyle hamurumuzu yoğuralım,tezgaha nişasta serpelim,yufka kalınlığında hamuru açalım,hamuru 15 santim büyüklüğünde karelere keselim.
  3. Kurabiye hamurundan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlayalım,elimizle hafif bastırıp kestiğimiz karelere bölüştürelim,mektup şeklinde yufkaları kapatalım,yağlı kağıt serili tepsiye dizelim,erittiğimiz teryağını üzerine bolca sürelim.
  4. Önceden ısıttığımız 200° C fırında kızarana kadar pişirelim,soğuyunca üzerine pudra şekeri serpelim,pudra şekersizde güzel terci ederseniz serpin.
  5. Tavsiyem yufka karelerini ne kadar eşit şekilde keserseniz pişince o kadar güzel görünüyor,biz cevizli ve meyvalı pişirdik kurabiyelere zencefil ve tarçınla lezetlendirilebilir,torunumun dediği gibi çikolata konulabilir,kuru meyvelerlede hazırlanabilir,bir hafta boyunca tazeliğini koruyor bayatlamıyor,yerken fırını kızdırıp hafif ısıtırsanız tereyağlı olduğu için dahada gevrek oluyor.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Amerikan kurabiyesi

Çikolata soslu çiçek kurabiye

Kayısılı kurabiye

Kahveli bisküvi

Şekilli kurabiye

Keçi boynuzu unlu kurabiye

Şekersi fiyonk kurabiye

Şekersiz kafes kurabiye

Şifa Bisküvisi

Pastane kurabiyesi

Lorlu tuzlu kurabiye

“Kurabiye Böreği” üzerine 4 yorum

  1. Maşallah torununuza ne kadar güzel düşünmüş anneanne marifetli olunca torunda üretken oluyor demekki ellerinize sağlık:)

  2. Esteğfirullah.Herkezin yapabileceği lezzetler.Teşekkür ederim Sibel Hanım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir