Diş Tarhanası

Bismillahirrahmanirahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.

Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.

Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun.

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı hayırlı huzurlu mutlu bir gün diliyorum, tüm sayfa dostlarıma ziyaretçilerime.

Diş (göce) tarhanası tarifi.

Anadolu’nun kadim yiyecegi tarhana buğday’la hazırlanıp,tarhana gibi kurutularak elde ediliyor,kışında buradaki gibi çorba yapılıyor sıcak sıcak içiliyor.

Niğde yöresel yemekler tanıtım belgeselinde gördüm,hemen denemek istedim iyikide denemişim çok sevdim,bizlere bu iezzetleri kazandıran Anadolu Hanımlarından Allah razı olsun,ne varsa eski gelenek kültürümüzde var.

Google’dan araştırdım sadece Niğde yöremizde yapılmıyor,Maraş Elağzı Mardin Isparta Tokat yörelerimizdede,aynı şekilde hazırlanıp kurutuluyor,Kıbrıs yöresindede yapıldığını okudum,Kıbrısta hazırlık aşaması biraz farklı.

Klasik tarhana gibi tarifi çok zahmetli değil,hazırlamasıda çok kolay,sadece bekletme aşaması ve kurutma aşamaşı var.

Tarhana yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Ispanak tarhanası buradan ulaşabilirsiniz.

Kızılcık tarhanası buradan ulaşabilirsiniz.

Bir kısmını kurutmayıp yağlı kağit üzerine yaydım tepsiye koyup bir saat dondurucuda beklettim,çıkarıp bıçakla dilimledim ,buzdolabı poşetlerine koyup tekrar dondurucuya attım.

Malzeme Listesi:

  • 1 kilo buğday
  • 750 gr süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • yeterince içme suyu
  • birazda süzülen yoğurdun suyu

Tarif:

  1. Buğdayı yıkadıktan sonra üzerini dört parmak geçecek kadar su,süzel yoğurdun suyunu koyun,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın,ara sıra karıştırarak bir saat kaynatın.
  2. Ocağı kapatın,en az 3,4 saat bekletin,bir gece bekletin.
  3. Ertesi günü tekrar ocağa alın,buğdaylar helenene,suyunu çekene kadar ara sıra karıştırarak bir saat daha pişirin,kaynarken başından ayrılmayın dibi tutmasın,ocağı kapatın soğumaya bırakın.
  4. Soğuyunca süzme yoğurdu ilave edin karıştırın,bir gece oda sıcaklığında bekletin,hava çok sıcaktı gece olunca buz dolabının soğutucu bölümüne kaldırdım orada beklettim.
  5. Sereceğiniz çarşafı buradaki gibi steril edin.
  6. Güneş alan balkon yada terasınız varsa terasa serin,iki kaşık yardımıyla şekil verip bezin üzerine parça parça serin.
  7. Bir yüzü kuruyunca,öbür yüzünü çevirin,iki yada üç gün taş gibi sertleşene kadar kurutun.
  8. Kuruyan tarhanayı steril edilmiş cam kavanoza yada
    bez torbalara alın,kiler dolabına kaldırın.

Not: Biz nasıl kuruttuk?Yöresel yiyecek hazırlarken kurutma şartları ve sıcaklık nem önemli faktördür.İstambul sıcak olsa bile nem çok yüksek derecede,bizim tarhana kurumadı 3,4 gün içinde hala yaştı bir kısım kararmalar oldu,kararanları attım,geri kalanı aşşağıda yazımdaki gibi kuruttum.

Biraz oda sıcaklığında kuruyan hafif nemli olan tarhanayı,fırının ayayırın 240 C ızgara ayarına getirdim,fırın telin üzerine serdim hamuru,15 dakika fırının kapağını aralık bırakarak kuruttum.

Fırını kapatıp soğuyana kadar fırın sıcağında beklettim,eğer iyice kurumassa tarhananız küflenir emeğiniz zay olur,lütfen diş tarhanayı hazırlarken,yaşadığınız bölgenin sıcaklığına nem oranına göre bu uyarımı dikkate alın.

Seyrettiğim belgeslde tarhanayı iki şekilde kuruttular,ilki temiz örtünün üzerine malayla incecik yufka kalınlığında yaydılar kurumaya bıraktılar.

İkici kurutmayıda sedir çamlarının yapraklarını örtü gibiya yadılar,elleririyle parça parça alıp üzerine koydular kurumayabıraktılar.

Emeğinize sağlık afiyetle tüketin.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Pratik Turşu:2

Pratik Biber Turşusu

Brokoli Karnabahar Turşusu

Pancar Turşusu

Avokado turşusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir