Pratik Biber Turşusu

 

Merhabalar. Kızım bayram tatilini kayınvalidesinin yanında Aydın Yeniceköy’de geçirdi. Bayram süresince tattığı değişik tarifleri döner dönmez benle paylaştı. İçlerinden en çok ilgimi çeken bu turşu tarifi oldu. Bu daha önce anlattığı terture (börülce turşusu) tarifine benziyor. Aydın’da yapılan bu pratik turşu tariflerinin özelliği aynı gün içinde yemeye hazır hale gelmesi. Ayrıca bu turşuların sirke ile kurulanlardan daha sağlıklı olduğunu söylemiş kayınvalidesi.Sirkeyle hazırlanan  turşular zamanla kemik erimesine yol açıtığı için genelde pratik turşuyu tercih ediyorlarmış o yörede.

Turşuyu kızımın görümcesi Nilgün Hanım hazırlamış. Sarımsak ve tuz bir havanda iyice dövülerek macun kıvamına getiriliyor. Üzerine damla damla zeytinyağı ekleyerek dövülmeye devam ediliyor. Macun yağı kusmayacak kadar yağ ekleniyor. Bu macun ister közbiber, ister haşlanmış biber isterseniz de terture hazırlanırken kullanılıyor.Kızım iki lezzetide tatmış en çok közlenmiş olarak hazırlananı beğenmiş, ben de onun aldığı tarifteki gibi  közlenmiş biberli olanı hazırlamaya çalıştım.Fakat uzun süre sarımsağı tuzla  dövmeme rağmen macun kıvamını tutturamadım,kızımına  göre ablamınki daha akışkan kıvamda oldu dedi.

Hangisi kolayınıza gelirse onu hazırlayın.Turşuya ceviz katılması tam araştırmadım ama sanırım Aydın yöresine özgü olsa gerek. Nilgün kadeşimize tarif için teşekkür ederim.İnşallah bir gün tertureyi(börülce turşusu) de hazırlar yazarım,bakalım ne zaman yazmak kısmet olacak.

Malzeme Listesi:

  • 1 kilo etli köy biberi

Sos Malzemesi:

  • 1 tatlı kaşığı tuz
  •  zeytinyağı
  • 5 diş sarımsak
  • nar ekşisi (sirkede olabilir)
  • 1 türk kahvesi fincanı su(eğer haşlayarak yaparsanız haşladığınız suyu ilave edin)
  • ceviz

Közleyerek hazırlanan tarif:

  • Biberler közlenir, ufak ufak doğranır servis tabağına alınır,sarımsak havanda tuz ilavesiyle dövülür,damla damla  zeytinyağı ekleyerek macun kıvamına getirilir,malzeme zeytinyağını çekmediği zaman zeytinyağını eklemeyi bırakın,iyice tekrar karıştırın,ben macun kıvamı elde edemediğim için 1 tane  ceviz ilave ettim ancak macun gibi oldu,hazırladığım sosa  su,nar ekşisi  ilave ettim, biberlerin üzerine döküp karıştırdım,kırık cevizle birlikte servis yaptım.

Haşlayarak hazırlanan tarif:

  • Biberler doğranır 1 su bardağı su ilavesiyle 5 dakika haşlanır,  suyunu bir kaba süzerek servis tabağına alınır, yukarda yazdığım sarımsaklı sos hazırlanır içine ayırdığımız suyu eklenir,nar ekşisi ilave edilir karıştırıp biberlerin üzerine dökülür harmanlanır, hazırlanan bu turşu dolapta 15 gün bozulmadan  saklanabiliyor.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Fasulye turşusu kavurması

Pratik salatalık turşusu

“Pratik Biber Turşusu” üzerine 4 yorum

  1. Teşekkür ederim Deryacığım sanada sevdiklerinle beraber mutlu haftalar.

  2. Etli biberlerden annem çok sık yapardı bu turşuyu. Ama onun sosu böyle beyaz olmazdı. Turşuyu çok severim, güzel köy biberi bulursam bir de böyle deneyeceğim. Ellerinize sağlık olsun, sevgiler:)

  3. Teşekkür ederim Aslı hanım,sosun içine kıvamını tutturamayınca havanda döverken ceviz kattım ondan beyaz oldu.Sizin annenizde sarımsağı macun gelene kıvamına kadar dövüyormuyduyyoksa başka yöntemi varmı bu turşunun hazırlamasında.Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir