Keten Tohumlu Cevizli Ekşi Ekmek

Bismillahirrahmanirrahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.

Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.

Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun.

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı,huzurlu,bereketli  bir hafta sonu  diliyorum tüm takipçilerime.

Keten tohumlu cevizli bereket ekşi mayalı ekmek tarifi.

 


 

2017 ilk toplantı sofrasına hazırladığım bereket mayalı ekşi ekmek.

Ekmeği hazırlamadan önce hem bardak ölçüsü olarak hazırladığım malzemeyi,dijital olmayan tartımda  kaç gr geldiğini ölçtüm,evde tartısı olanlar için gram ölçüsünüde yazdım.

Her seferinde tekrar ediyorum,ekmeği her pişirişimde deneyim kazanıyorum,temel teknik katlama,bekletme dışında,en basitinden  anne usulu kolayından sizlerle tarifi paylaşıyorum.

Ekşi ekmek yapımı,yoğurma,bekletme,katlama ve pişirme diye sıralarsak üç aşamadan geçiyor.

Ekmeğimi pişirmek için  granit döküm tencere aldım,pişirme sonucundan memenun kaldım,artık granit kapaklı tencerenin  içinde pişiriyorum ekmeğimi.

Hamur yoğurma konusunda bu Tartine Country Bread video’nun çok faydası oldu benim için,ekmek yoğurmadan önce mutlaka izleyin derim.

Malzeme Listesi:

  • 650 gr tam buğday unu(250 ml bardakla 4 subardağı)
  • 115 gr bereket ekşi maya(küçük çaybardağından çok az  eksik)
  • 400 ml içme suyu(200 ml su bardağıyla 2 su bardağı)
  • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz
  • 1 ,5 tatlı kaşığı kaya tuzu(5,5 gr)
  • 2 yemek kaşığı keten tohumu(20 gr)

Tarif:

  1. Yoğurma kabına unu,tuz,ceviz,keten tohumunu alın karıştırın,ortasına çukur açın.
  2. Mayayı dolaptan yarım saat önce çıkarın,suyla mayayı eritin,çukura dökün kulak memesinden sert bir hamur yoğurun,hamur biraz pütürlü oluyor endişe etmeyin.
  3. Kaseye su koyun,elinizi suya batırarak,15 dakika daha hamuru yoğurun,elinizi suya batırdıkça hamur gevşiyecek pürüzsüz hale gelecek.
  4. Üzerini streç filimle örtün,ben hamur yoğurmak amaçlı derin  kapaklı plastik kap aldım,hamuru yoğurduktan sonra kapağını kapatıyorum,fırının içine koyuyorum.
  5. İlk 3 saat içinde hamuru yarım saatte bir 5,6 kere yine  elinizi suya batırarak mayaladığınız kabın içinde  hamuru bir ucundan tutun,havalandırarak üst üste daire şeklinde katlayın,kapağını kapatın 4 saat daha kabın içinde bekletin,dört saat sonra tekrar katlayarak hamuru uzatarak üst üste gelecek şekilde katlayın.
  6. 23,24 sm ebatında kapaklı kabı ,tereyağıyla yağlayın unlayın, eğer kabınız yapışmaz kap ise sadece unlamanız yeterli,unun fazlalığını silkeleyin, elinizi yine ıslatın,katladığınız hamurun katlı yeri üste gelecek şekilde içine atın,üzerine yağlı kağıt örtün kapağını kapatın,fırının içinde  iki katı olana kadar bekletin,yaklaşık 6,8 saat,bu aşamadan sonra hamur kabarınca hamura dokunmayın,üzerini elinizi unlayın,üzerine jiletle çizik atın.
  7. Fırını 250 ºC ısıtın kapağı kapalı olarak fırının içine alın,10 dakika 250 ºC pişirin,fırının ayarını 200 ºC getirin,kapağını hepsi toplam bir saat kabuk bağlayıp kızarana kadar pişirin.
  8. Yarım saat sonra tencerenin kapağını alın,yarım saat daha pişirerek ekmeğinizin içinin pişmesini sağlayın.
  9. Kabından çıkarın tel ızgara üzerinde  soğutun,ılıyınca servis yapın.

Afiyet şifa olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ekşi bereket mayalı ekmek

Ekmek hamurundan mayalı köy ekmeği

Ekmek dilimimden pratik ekşi maya

Ekşi mayalı simit

Ekşi mayalı poğaça

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir