Karalahana Diblesi

Karalahana Diblesi

Merhabalar daha önceki yazılarımı okuduysanız karalahana diblesinden bahsetmiştim hazırlayınca siteye yazacağımı yazmıştım hafta sonu hazıladım sıra geldi yazmaya.Bizim oralarda dibleye piştikten sonra tereyağını kızdırıp kırmızı biber ekerler diblenin üstüne gezdirirler.

Ben öyle yapmadım havalar sıcak olduğından soğuk yemek olarak yensin diye zeytinyağını pişerken kullandım.Yanınada karpuz ve yoğurtla servis yapabilirsiniz.Doyurucu ekmek yedirmeyen yemek.İlk defa pişirecekseniz lahanayı haşlayıpta pişirin eyer karadenizli değilseniz lahananın haşlanmamış buruk tadını sevmeyebilirsiniz.Bizim buruk tat hoşumuza gidiyor çünkü yazdığım şekilde pişiriyordu büyüklerimiz.

Herkesin damak tadı ve beğenisi alıştığı tadlara göre değişebiliyor kızımla ben severek yedik kızımda karalahana diblesini çok sever fakat damadımın alışık olmadığı lezzet olduğu için sevmedi.Halbuki her şeyi severek yer böylesini sevmedi.

Haşlayarak yapılırsa buruk tadı olmuyor, ben dibleli yemeğini, mevsimine göre bütün sebzelerle pişiriyorum, severek yiyoruz.

Lahananın İncecik Kıyılmış Hali

Malzeme Listesi:

  • yarım kilo lahana(2 demet)
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı mısır yarması, yoksa pirinç veya bulgurda olabilir
  • 1 tane irice kuru soğan
  • yeterince tuz,pul biber, karabiber
  • 5 yemek kaşığı tuz lahanayı ovmak için

Ovumaya Hazır Hali

Tarif:

Önce lahanayı yıkayıp ice, ince kıydım.İçine 5 yemek kaşığı tuzu koyup ovdum.Bol suyla yıkayıp sıktım.Düdüklü tencereye soğanı incecik doğradım.Üstüne lahananın yarısını koydum.Ortaya 10 dakika haşladığım yarmayı koydum(pirinç veya bulgur kullanacaksanız haşlamadan direk koyun).Lahananın diğer yarısını serdim.Tuzunu,baharatını, yağını ve suyunu koyup.Düdüklünün düdüğü kaynayınca 20 dakika pişirdim.Benim düdüklüm lastiksiz düdüklüden siz kendi düdüklünüzün pişirme süresine göre ayarlayın.Pişince kapağını açın suyu varsa kapağı açık olarak suyunu çektirin.Piştikten sonra servis tabağına alıp üstüne haşlanmış mısır koyarak servis yaptım.Afiyet olsun.

not:Lahanayı ovmak için uğraşmak istemesseniz 10 dakika haşlayıp pişirme süresini kısalta bilirsiniz.Belki lahanayı tuz la ovunca vitamini gider diyenleriniz olacaktır. Ovaraken içine bolca tuz koymamızın sebebi lahananın suya vitaminini vermesine engellemek için.Tuzun sebzeleri sertleştirme özelliği vardır.Turşularada onun içindirki bolca tuz koyarız sebzeler yumuşamasını engellesin uzun süre dayana bilmesi için.Birde tuzla ovmamızın bir sebebide lahananın acısının çıkması içindir.Haşlanmadan pişen lahananın tadı daha başka oluyor pişirenleriniz varsa bileceklerdir.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Bakla Diblesi

Taze Fasulye Diblesi

Semiz Otu Diblesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir