Kıymalı Patatesli Gül Böreği

Kıymalı Gül Böreği

Gül  böreği pek çok kimse biliyordur. Eltim Meralden aldığım  tarifle, gül böreğini birde böyle  denemenizi tavsiye ediyorum.

Çıtır çıtır , üzümün, cevizin,baharatların  ağızda bıraktığı aromayı, lezzeti eminim seveceksiniz.

Bizim ve yiyenlerin çok beğendiği tarifi paylaşmak istiyorum  sizlere.

Eltim Meral’ede teşekkür ediyorum bu tarifi bize kazandırdığı için.

Malzeme Listesi:

  • 4 yaprak yufka
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt (200gr.)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200gr.)
  • 1 yemek kaşığı çörekotu

böreğin iç malzemesi:

  • 300gr. kıyma
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 3 tane kuru soğan
  • 3 tane patates
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ceviz
  • çay kaşığının ucuyla yenibahar(tarifde yoktu ben ekledim)
  • karabiber,pul biber(tarifde yokdu ben ekledim)

Tarif:

Tarife önce böreğin iç malzemesini hazırlamakla başlayalım. Yarım fincan sıvı yağımızı yapışmaz tencereye alıp, ocakta kızdıralım .Küp şeklinde doğranmış soğanlarımızı, fıstıkları ve tuzu ekleyip, pembeleşinceye kadar kavuralım. Kıymayı da tencereye ekleyip, kavuralım. Ardından küçük küp şeklinde doğradığımız patateslerimizi de ekleyip 5 dakika kavurmaya devam ediyoruz. Patatesler hafif diri kalsada önemli değil,fırında pişerken pişiyor,böreği yerken patatede,bütün tatlar ağızda hissediliyor ocağın altını söndürüp, irice kırılmış cevizleri, yıkanmış kuş üzümlerini ve baharatları da ekleyip bir kenara alalım. Artık sıvı karışımı hazırlayabiliriz.

Derince bir kaseye 2 yumurtayı kırıp çırpalım. İçine 1 su bardağı sıvı yağı ve sütü de ekleyip karıştıralım. Bu sıvı malzemeyle yufkalarımızı ıslatacağız. Bundan sonraki aşamayı daha rahat anlatabilmek için fotoğraflar çektim. Şimdi böreklerimiz sarabiliriz.

Yufkaların her birini dörde bölelim (çeyrek yufka). Her bir parça yufkayı sırayla, bir fırça yardımıyla hazırladığımız sütlü karışımla ıslatalım. Yufkanın geniş tarafına önceden hazırladığımız iç malzemeden arzu ettiğimiz kadarını resimdeki gibi yayalım. Yufkanın ucunu harcın üstüne katlayıp, sıvı karışımımızla bu kıvrılan ucu ıslatalım.

Artık yufkayı tamamen rulo haline getirebiliriz. Meydana gelen ruloyu yuvarlak şekilde sararak gül böreğimizi tamamlayıp tepsiye dizelim.

Her bir parçayı bu şekilde sardıktan sonra, artak sıvı karışımımızı böreklerin üzerlerine iyice sürelim. Böreklere çörek otu serpiştirerek, 180°C ısıttığımız fırınımızda 25 dakika kadar pişirelim. Sıcak ya da ılık servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Not:ben çelik tencerede kavurdum,hafif dibine tuttu,daha sonraları teflon tavada yaptım hiç dibine tutmadı .

Onun için özellikle yapışmaz tava kullanırsanız kavururken daha iyi sonuç alırsınız.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Çiriş Otu Böreği

Çiğ Börek

Patatesli Tavuklu Mantı Böreği

“Kıymalı Patatesli Gül Böreği” üzerine 8 yorum

  1. öncelikle sitenizi takip ediyorum ve denemelerim oldukça başarılı oluyor 🙂 böreği önce sade patatesli yaptım ikinci sefer de tarifteki gibi kıymalı patatesli yaptım çok daha güzel oldu.

  2. harika görüntülü bir tarif, hic Börek yapmayan birine bile süper görüntülü ve anlayisli.Tebrikler!!!

  3. Sevilciğim beğendiğine sevindim eminim böreği pişirdiğinde de lezzetinden çok memnun kalacaksın şimdiden afiyet olsun.

  4. selamlar,
    size cok uzaklardan avustralya’dan yaziyorum. esim ve ben burada ogrenciyiz. sitenizi cok begendim, anlatiminiz, puf noktalari vermeniz ve en onemlisi her asamanin resmini cekmeniz.
    sitenizi cok samimi buldum.
    cok tesekkurler.

  5. Merhabalar Nur güzel, olumlu yorumun için teşekkürler.Herzaman başka taifler dede ziyaretini bekliyorum selamlar.

  6. tarifinizi bugün denedim. gerçekten çok başarılı. fotoğraflarınız ise mükemmel. neden daha önce sayfanızı keşfetmediğime yanıyorum. kopyala yapıştır mantığından çok uzak ve emek sarfedildiği belli.

    teşekkürler.

  7. Teşekkür ederim Elif .Seninde ellerine sağlık,yeni güzel tariflerde buluşmak dileğiyle inşallah.

  8. Ellerine sağlık Derya yiyenlerde afiyet olsun.Senin mail gönderdiğin zamanlarda henüz acemi idim mail bile gönderemiyordum.Senin yorumuna cevap vermediğim için gücenip uzaklaşma tarifi okurken mailini gördüm belki bir daha siteye girdiğinde yazımı okursun.50 yaşından sonra bilgisayar ögrenirse insan ancak bu kadar oluyor.Şimdilerde artık yorumlara cevep yazabiliyorum.Sevgler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir