Çiğ Börek

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber  sağlıklı, huzurlu, güzel bir hafta diliyorum, tüm bizi ziyarete gelen konuklarımıza.

Çiğ börek tarifi.Herkesin bildiği bir tarif, arşivimde olması gerektiğini düşünüyorum.Bazı yörelerde hamuru mayayla yoğuruyorlar.Kastamonlu  arkadaşım Ferhan annesinden öğrendiği  su ve unla yoğururdu çiğ böreği, onun yaptığı gibi hazırladım, isterseniz yaş maya ilave edebilirsiniz hamuru hazırlarken.

Bolca yağda kızardığı için yaş mayasızda kabarıyor, pişerken hafif  tavayı sallarsanız daha pofidik oluyor. Ferhancığım teşekkür ederim tarif için.

Hamur Malzemesi:

Bu malzemeden yaklaşık 14, 15 çiğ börek çıkıyor

  • 3 su bardağından biraz az, organik beyaz unu(240 ml lik bardak)
  • 1 su bardağından az su
  • tuz

İç Malzemesi:

  • 150 gr kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 türk kahvesi fincanı su
  • karabiber, pul biber, tuz, kimyon, yeni bahar
  • kızartmak için sıvı yağı

Tarif:

  1. Önce soğanı bir kaba rendeleyelim, içine baharatı,kıymayı, su ilave edip karıştıralım kenara koyalım.
  2. Unun bir kısmını yoğurma kabına alıp ortasını çukur açalım, tuz ve  su ilave geri kalan unuda azar azar ilave edip hamuru yoğuralım sert bir hamur olacak, hamuru  ceviz büyüklüğünde bezelere bölelim.
  3. Her bezeyi nes kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açalım, bir kenarına hazırladığımız harçtan serelim, ikiye katlayıp kapatalım, kenarını elimizle bastıralım, kesici bir aletle yarım daire şeklinde kesip düzeltelim, diğer hamurlarıda aynı şekilde hazırlayıp, kızgın yağda arkalı önlü kızartalım, kağıt havlu üzerine alalım fazla yağını çektirelim.
  4. Aynı hamurdan sebzeli, otlu ve peynirlide, hatta kıymanın yanına haşlanmış patates bezelyede katabilirsiniz  ama özellikle çiğ börek olarak kıymalı daha çok türk mutfağında yer alıyor.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Bagel

Dızmana

Ispanaklı dızmana

Otlu gözleme

“Çiğ Börek” üzerine 4 yorum

  1. Ben de mayasız yaparım sizin tarifinizdeki gibi. Epeydir yapmıyordum, görünce nasıl canım istedi bilemezsiniz:)) Çok iştah açıcı görünüyor, ellerinize sağlık.

  2. Teşekkür ederim Aslı hanım,size kola gelsin,güzel bir tatil sonu geçirmeniz dileğiyle sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir