İncir Uyutması

 

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber sağlıklı, huzurlu, bahar güneşi kadar parlak  gün diliyorum

İncir uyuşturması tarifi:

Komşumun akrabası Saime  Hanım bizlere hazırladı bende resimledim. İlk bize hazırlayıp getirdiğinde çok beğenmiştim, ben size yaparım diye söz verdi.Bir kaç gün sonra tatlıyı hazırladı ellerine sağlık  Saime  Hanım, teşekkür ederim tarih için.Başka bir günde keşkek hazırlamıştı onu da başka yazımda yazarım inşallah.Yapımı kolay hafif bir tatlı.

Saime Hanım Sinoplu, o yörede incir uyuşturması diyorlar.Ben internetten araştırdım, benden başka yapan varmı diye, bazı yörelerdede incir uyuşması, uyutması diye adı geçiyor, işte her neyse adı biz çok beğendik.Bana en çok ilginç gelen tarafı yoğurt gibi mayalanıp, içine kıvam verici madde konulmamasına rağmen, muhallebi kıvamını alması.

Süslemek için renkli görünmesi açısından  nane kullandım ama, incire toz tarçın,ceviz, fındık daha güzel yakışır.

İncir tatlı meyve,  birazını ayırıp şekersiz hazırladık,kızım şekersiz istediği için,  diyet yapanlara  uygun bir tatlı olacağını düşünüyorum.Diyet tatlısı olarak hazırlayacaksanız  şekersizde hazırlayabilirsiniz, üstüne yerken bol tarçın serperseniz şekerinizi dengelemiş olursunuz.

 

Malzeme Listesi:

Bu malzemeden 6 kase tatlı çıktı

  • 1 kilo süt
  • 1 su bardağı kadar şeker(göz kararı koydu,diyet yapıyorsanız şekeri ilave etmeyin)
  • 500 gr kuru incir

 

Tarif:

  1. Tencereye sütü şekeri koyun, ocağın altını yakın,kaynama noktasına gelene kadar ocakta tutun, kaynama noktası gelince ocağı kapatın.
  2. İnciri iki saat önceden ılık suyla ıslatın, tepelerini kopartın, ikiye bölün, biraz iri kalacak şekilde rondodan geçirin, inciri sütün içine dökün,blendırla bir iki saniye karıştırın,tekrar  5 dakika sürekli çırpma teliyle karıştırın, karıştırma  işlemi hızlıca yapın  .
  3. Karışımı kaselere boşaltın, üzerini   yoğurt sarar gibi örtü örtün, bir saat mayalamaya bırakın, bir saat sonra buz dolabına kaldırın, 12 saat buzdolabında dinlendikten sonra servis yapın.
  4. Püf noktası önce sütü hazırlayın, ondan sonra inciri robottan geçirin, inciri robottan çekdikden sonra hemen sütle karışması gerekiyor mayalanma işlemi olması için, sütle karışınca bildiğimiz muhallebi kıvamına geliyor, sanırım ondan adını  incir uyuşturması denmiş,sütü ısıtırken kaynamaması gerek yoğurt mayalama sıcağında olacak. Afiyet olsun.

Bu yazılarda ilginizi çekiyorsa tıklayınız.

Ananaslı irmik tatlısı

Pepeçura

Portakalı kup

“İncir Uyutması” üzerine 5 yorum

  1. Ablacım uyutmayı çok severim uzun zamandır yapmadım olsada yesem ellerine sağlık sevgiler…

  2. Bende uzun zaman önce arkadaşımdan tarifini almıştım ama bir türlü denemek kısmet olmadı ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor:)

  3. Bende tadını sevdim Deryacığım,teşekkür edrim Sibel hanım, bence en kısa zamanda denemenizi tavsiye edrim, beğeneceğinize eminim.Sevgiler.

  4. uyuşturmasımı ne kadar itici bi ismi var uyutma olmasın o 🙁

  5. Saime hanımın dediği gibi yazdım ben Zeynep, itici gelsede tarife sadık kaldım ismini değiştirmedim.Tavsiye edrim tadı çok lezzetli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir