İç Pilavlı Tavuk Dolması

 

İç Pilavlı Tavuk

Bismillahirrahmanirrahim.

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber sağlıklı, huzurlu günler diliyorum.Hayırlı, bereketli cumalar.

Tavuk dolması  tarifi.

Tencerede baharatlarla ve soğan, sarımsakla  birlikde ön pişirme yapıp lezzetlendirdim, sonra fırına kızarması için attım, böyle daha güzel oldu.Direk fırına atılan bütün tavuğu pek terci etmiyorum.Etinin lokum gibi pişmiş olanını seviyorum.Az pişmiş seviyorsanız, aşagıda yazdığım gibi de yapabilirsiniz,tercih sizin.

Tavuğu tütsüleyip yıkayın,kağıt havluyla iyice kurulayın  suyu çektirin,tencereyi kızdırın,1,2 damla zetinyağı dökün, tavuğu kızgın yağda mühürleyin, üzerine  zeytinyağı,kekik,biberiye,dövülmüş sarımsak, 1 yemek kaşığı salçayla birlikde sos yapın üzerine sürün, pişirdiğiniz pilavla doldurun, ayaklarından fırın poşetinin bağlama ipiyle bağlayın, fırın poşetin içine oturtun, ağzını sıkıca bağlayın, fırının sıcağına göre yaklaşık  45,50 dakika pişirin.

İç pilavınıda tavuğun suyuyla pişirdim.Hazırlayacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

 

Tavuk Dolması

Malzeme Listesi:

  • 1 tane kuru yolunmuş tavuk
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 tane tane karabiber
  • 2 tane defne yaprğı
  • 1 dal kuru kekik,biberiye, fesleğen
  • çok az tuz

İç pilav Malzemesi:

  • 1 kase pirin(350 gr)
  • 1,5 kase tavuk suyu
  • 1 çay bardağı badem
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • taze çekilmiş karabiber
  • kimyon,tarçın, yeni bahar,kuş üzümü
  • tuz

Tarif:

  • Tavuğun kanadının ve boynunu fazlalığını kesin, tüylerini cımbızla yolun, ocağın üstünde  tütsüleyin, suyun içine oturtturun yarım saat suda bekletin.
  • Güzelce yıkayın, kağıt havluyla kurulayın düdüklüye atın, üzerini geçecek kadar su ilave edin,soğanı, sarımsağı, kekik,biberiye, kuru fesleğeni içine atın,düdüklünün düdüğü ötmeye başlayınca düdüğünü indirin 15 dakika pişirin,15 dakikadan fazla pişirmeyin içi zor doluyor.

  1. Tavuğu fırına girecek tepsiye alın,suyunu süzün kenara koyun.
  2. Pirinci yarım saat önceden 1 tatlı kaşığı tuzla ıslatın, yıkayın süzün, tencereye tereyağını eritin, pirinci ilave edin, tel tel olana kadar kavurun,fıstığı, bademi  yağsız teflon tavada, yakmadan hefif pembe olana kadar karıştırarak  kavurun, pilava  ekleyin.
  3. Tuzunu, baharatını serpin, sıcak tavuk  suyu,kuş üzümünü  ilave edin,kaynayınca altını kısın, pirinçler suyunu çekene kadar pilavı pişirin, pirinçler pişmemişse çok az tavuk suyu ilave edebilirsiniz.
  4. Pişirdiğiniz pilavdan tavuğun karnına biraz doldurun,iğneyle diker gibi,  kürdan ağzını kapatın, tavuk suyundan tepsiye 3,4 kepçe ilave edin, önceden kızdırılmış 250° C fırına atın,arasıra çıkarın,tepsinin içindeki tavuk suyundan her yerini ıslatın, tekrar fırına verin, bu işlemi 4,5 kez yapın,   kızarana kadar 45, 50 dakika tavuğu pişirin.
  5. Servis tabağına alın,kenarlarını pişen pilavdan yerleştirin.Afiyet olsun.

Bu yazılarda ilginizi çekiyorsa tıklayınız.

Sebzeli tavuk dolması

Milföylü tavuk sarması

Fırında soslu tavuk

“İç Pilavlı Tavuk Dolması” üzerine 10 yorum

  1. iç pilavı çok severim, rahmetli annem çok güzel yapardı, sanırım ben asla bu lezzette yapamam diye hiç denememiştim ama öyle güzel anlatmışsınız ki cesaret geldi şimdi, çok teşekkürler, ellerinize sağlık.

  2. Teşekkür edrim noblesse, eminim seninkide lezzetli olacakdır, kolay gesin.

  3. ELLERİNE SAĞLIK TEYZECİĞİM, ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR, BİZDE TAVUK ALDIK, YARIN YAPICAZ. İNŞALLAH SENİN Kİ GİBİ GÜZEL VE LEZZETLİ OLUR. ANNEMLERİN SELAMLARI VAR.

  4. Teşekkür ederim deryacığım,eminim senin elindende lezzetli olacak,şimdiden ellerine sağlık,bende hepinizi öpüyorum.

  5. Fatma ablacım gerçekten çok güzel anlatmışsınız.yalnız bütün tavuk yemeklerinde mi yarım saat oturtulmalı bu bir püf nokta mı? üzeri nar gibi kızarmış burda farklı birşey yaptınız mı? cımbız ile resim çok doğal olmuş 🙂

  6. Suda bekletme işlemini kanlı suyu akmasın için yapıyoruz,bütün tavuklarıda yarım saat olmasa bile 10 dakika suyun içinde bekletebilirsin.Üzerinin kızarmasına gelince tarifde anlattığım gibi, tepsiye koyduğum tavuğun kendi suyuyla arasıra tepsiyi fırından çıkarıp ıslatarak kızarttım.Fırın poşetinde pişirirsem, ilk sayfada parağrafda yazdığım gibi hazırlıyorum.Şimdiden sana kolay gelsin.Muhabbetle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir