Kuru Domatesli Kefirli Ekmek

Merhabalar.

Kuru domatesli, biberli,kefirli ekmek .Ekmeğin kabuğu kıtır,içi sünger dokulu ekmek oldu,kokusu mis gibi,kefir kullandığım için  hafif ekşi, tadı nefis, pişirmek isteyenlere tavsiye olunur.

Önceki ekmek deneyimlerimde yoğurduğum hamur ele yapışmayan tok hamur kıvamındaydı, bu seferki ekmeğimi oldukça cıvık yoğurdum,içinin gözenekleri daha fazla oldu.Diğer ekmeklerim daha tok dokuda ekmekler oluyordu.

  • Mayalama aşaması,1 saat mayalandıktan sonra hamurun iki katına çıkması,kabından taşmak üzere, görüldüğü gibi ekmek hamuru pişeceği tepsiye yerleştirmeye hazır.

  • Mayalandıktan sonra ikici mayalama süresi başlıyor,hamura kuru malzeme eklenip karıştırılıyor,hamuru karıştırınca sönecektir endişe etmeyin tepsiye konulunca bekleme aşamasında yine kabaracak,yağlayıp unladığımız tepsiye koyuyoruz.

  • Hamurumuzu fırına girecek kabımıza yerleştirip 1 saat daha bekletiyoruz kabın içinde şekil  alıyor,önceden kızdırdığımız 200° C fırına  atıp ekmeğimizi pişiriyoruz.

Unu ölçtüğüm 240 ml bardak,kefir ve suyu ölçtüğün 200 lm lik bardaklar.

Yaş maya bazı tariflerde aktif maya diye geçer.42 gramı tek pişirimlik paketler halinde marketlerde satılıyor.Bir kilo una kadar kabartma özelliği var.

Malzeme Listesi:

  • 2 su bardağı organik un beyaz +yarım su bardağı daha hamur mayalandıktan sonra katılacak(240 ml lik bardak ölçüsü)
  • 1 su bardağı kefir(200 ml lik bardak)
  • 1 su bardağı ılık su(200 ml lik bardak)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 avuç kırmızı kuru biber
  • 1 avuç kuru domates
  • 1 paket yaş maya(aktif maya 42 gr)

Tarif:

  1. Öncelikle mayamızı yoğurma kabına ufalayalım,şekeri ve ılık suyu ilave edip karıştıralım,5 dakika bekletip mayanın kabarmasını bekleyelim.
  2. Maya kabarınca,üzerine kefiri, yağı,tuzu katıp pilastik veya tahta spatulayla karıştıralım,zira kefire demir kaşık değmemesi gerekir,2 bardak unumuzu ekleyip spatulayla karıştırarak cıvık bir hamur hazırlayalım,hamurumuzun üstünü örtüp saralım 1 saat mayalanmaya bırakalım,bir saat sonunda hamurumuz iki katına çıkacaktır.
  3. Hamura minik doğradığımız kuru biber ve domatesi,kalan yarım bardak unu ilave edip  tekrar spatula yardımıyla karıştıralım,fırına girecek tapsimizi yağlayalım üzerine un srepip fazlasını silkeleyelim,ben ikiye ayırdım hamuru 19 santim çapında küplere paylaştırdım,isterseniz 28 santim çapında tek tepsiyede koyabilirsiniz,tepsiye yerleştirelim,elimizi sürekli ıslatıp ıslatıp üzerini düzleştirelim,yaklaşık 1 saat üstü açık şekilde bekletelim,bir saatten öncede hamur iki katı tepside şekil aldıysa,hiç el sürmeden direk  fırına atabilirsiniz.
  4. Önceden ısıttığımız 200° C fırında 30 dakika pişirelim,benim fırınım çok kızgın olduğu için üstü hemen kızardı,20 dakikadan sonra tepsiyi en alt rafa aldım üzerinin yanmaması için üstüne tepsi kapattım, böylece kabuklaşıp içinin pişmesini sağladım,10 dakika daha pişirip fırını kapattım,içini çekmesi için fırında ılımaya bıraktım,ılıyınca temiz mutfak havlusuna  sarıp soğuyunca dilimleyin.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Somun ekmeği

Ekmek hamurundan mayalan köy ekmeği

Sütlü naneli ekmek

“Kuru Domatesli Kefirli Ekmek” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir