Gülen Adam Kurabiyesi:Baharatlı Kurabiye

Gülen Adam Kurabiye

Merhabalar cumanız hayırlı gününüz bereketli geçsin inşallah.Ne zamandır kızımın canı tarçınlı kurabiye istiyordu, ben de ona iki gün önce kahvaltıda süpriz yapıp kurabiye hazırladım.Sabahleyin erkenden kalktım,ev deki malzemelere baktım yumurta kalmamış,şimdi kim gidip yumurta alacak marketten, zaten o saatte marketler kapalı. Süt veya yoğurt kullanmak istemedim yumuşak poğaça kıvamında bir kurabiye istemiyorum çünki, kızımın siparişi bisküvü kıvamında kurabiye.Yumurtasız bisküvi tadında olur diye düşündüm, yumurta koymaktan vaz geçtim.Elimde olan malzeme baharat, yağ ve un ve ortaya çıkan buram buram tarçın kokan, için deki baharatlar var ama içindeki baharatlardan  rahatsızlık duyulmayan, kıyır kıyır bisküvi tadında uzun süre kavanozda saklana bilen, baharatlı kurabiyeler çıktı ortaya. Az malzemeylede nefis lezzetler yakalanabilirmiş.Kızım çok beğendi ama fazla pişirmişin anne bunları dedi ben 15 dakika pişirdim kavruldu, çifte kavrulmuş kurabire oldular.Sizler hazırlarsanız fırınınızın kızgınlığına göre sanırım 10, 12 dakika yeterli olur. Deneme yanılma yöntemiyle hazırladığım bu kurabiyeleri, eğer pişirirseniz  karabiber,tarçın, zencefil ve  yeni bahar  baharatların uyumuna benim gibi şaşıracaksınız  tavsiye ederim.

Sizden ricam bin bir emekle hazırlayıp resimlediğim tariflerimi,kul hakkına girmemek için,deneyip paylaşırsanız lütfen etiketlemeyi unutmayın.

Gülen Adam Kurabiyesi

Baharatlı Kurabiye

Hazırlık Aşaması

Malzeme Listesi:

Bu liste 14 tane kurabiye için,orantılı olarak baharat haricinde istediğiniz kadar malzemeyi artırabilirsiniz.

  • 1 su bardağı tam buğday unu+hamuru toplamak için 3,4 serpme daha(240 ml bardak ölçüsü)
  • 1 çay bardağı esmer toz şeker
  • 50 gr tereyağı
  • yarım çay bardağı  sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • yarım çay kaşığı yeni bahar
  • yarım çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı tuz
  • çay kaşığının ucuyla karbonat

Tarif:

  • Yağımızı,baharatları,toz şakeri yoğurma kabımızda karıştıralım,azar azar un ilavesiyle hamurumuzu toplayalım,yoğrulan hamuru 10 dakika buz dolabında dinlendirelim.
  • Tezgaha sitreç filim serelim,bol un serpelim hamurumuzu yayalım,tekrar üzerine streç filim serip 1 milim kalınlığında merdaneyle açalım,çay bardağı veya şekilli kalıpla kesip tepsiye dizelim.
  • Üzerine şekil verip (gözleri için  şiş kürdan kullandım,ağzını bıçakla çizdim) toz şeker serpelim,önceden ısıttığımız 180° C fırında 12 dakika pişirelim.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

İzmir bombası

Yulaflı hurmalı damak çatlatan

Pastane kurabiyesi

Kayısılı kurabiye

Kavala kurabiyesi

“Gülen Adam Kurabiyesi:Baharatlı Kurabiye” üzerine 11 yorum

  1. Günaydın,hayırlı cumalar.
    Sitenizi yeni keşfettim ve bayıldım.Bundan sonra takipçinizim.Ben de beklerim.Sevgiler…

  2. Hoş geldin Elif(tombultarifler) güzel dileklerin için teşekkür ederim.Hayırlı cumalar.

  3. Teşekkür ederim Müjde hoş geldin,sanada hayırlı cumalar.

  4. Çok tatlı olmuşlar,kaç gündür kurabiye yapmak istiyorum umuyorum ki akşam yapacağım:-)

  5. Sitenizi yeni kesfeden, pasta yapmaktan, yeni tarifler uydurup, denemektende cok hoslanan biri olarak sitenize bayildim kolay ve degisik tariflerinizi bekliyorum:)) ellerinize ve yureginize saglik….

  6. Teşekkür ederim Yasemin bizleri teşvik ve yüreklendirdiğin için ,ben de yazmaya gayret ediyorum.

  7. fatma hn.dün tesadüfen mayalı hamur tarifi ararken sayfanıza rastladım ve çok memnun oldum.sayenizde maya ile aramızda ki savaş sanırım bitti 🙂 sitede gezinirken bu gülen kurabiyelerde ilgimi çekti,hemen malzemeleri tamamlayıp akşam yaptım,fakat ben direkt bütün malzemeleri koyup karıştırdım ve homojen bir hamur yapamadım.biraz irmik helvası tarzında oldu,ama streç filme sarıp toparladım keserek tepsiye yerleştirdim,evdekiler çok beğendi,saolun.tekrar yapmak isterim ama neyi yanlış yapmış olabilrim.bide ben 20-25 dakika pişirdim,artık yeter dedim de çıkardım,tereyeğını eritip koydum acaba yanlış mı??teşekkür ederim

  8. Ellerine sağlık Sabine,kurabiye sorusuna gelince tereyağını oda sıcaklığında direk eritmeden kullanın,eritirseniz teryağı daha fazla un eklemek ister hemde toparlaması zor olur,un ekledikçe daha sert kurabiye olur.Tereyağı erimeden çabuk çabuk yoğurun,hamuru yazımda belirtmiştim buz dolabına kaldırın,çıkardığınızda göreceksiniz daha kolay şekil alacak.Hamurun pürüssüz olması gerekmiyor yayılınca şekil alması önemli,ben de zaten hamur kolay şekil alması ve dağılmasını önlemek için streç flim arasında açtım.Pişirmesine gelince fırını kızdırıp öyle atın fırına herkesin fırın derecesi farklı olur sizin fırınınız 25 derecede pişirmiş olabilir,kurabiyeler teryağlı olduğu için kısa sürede pişmesi gerek, renginin beyaz olması pişmemiş anlamına gelmez,fırından çıkar çıkmaz kurabiyeler yumuşak olsada soğuyunca bisküvi kıvamını alıyor.Bir de ben tam bugday unu kullandım beyaz un kullandıysanız daha uzun süredepişebilir,beyaz unda pişme kıvamı kurabiyelerin rengi pembe beyaz arası olacak. Dediğim gibi kurabiyeleri fırına atmadan önceden mutlaka kızdırın göreceksiniz pişme süresi kısalacak.Şimdiden sizlere afiyet olsun.

  9. çok teşekkür ederim.bu gece annemler vardı yemekte,çayın yanına sizin kurabiyelerden çıkardım,bayıldılar hazır zannettiler :))) bir daha ki sefere (muhtemelen pazar günü-iş arkadaşlarım için yapacağım) yağı dediğiniz gibi kullanacağım,farkı yazarım.iyi geceler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir