Kavala Kurabiyesi

 

Merhabalar ne zamandır kızımın isteği olan kavala kurabiyesini pişirmeyi planlıyordum internetten bir kaç tarif baktıktan sonra.Nihayet o gün bügünmüş buradaki tarifi hazırladım ama ancak 3. yapışımda turturabildim.İlk pişirdiğimi sanırım fazla un koymuşum şeklini bir türlü tutturamadım daha tepsiye koyarken dağıldılar kavala kurabiyesi olmaktan çıktı.İkinci denememde ise fırını ayarlayamadım çok kısa sürede pişmesi gerkiyordu her halde,ya da içine yumurta akı koyduğum için uzun sürede pişti,çünkü bazı tariflerde yumurta akının konulduğunu yazıyordu,benim bildiğim kavala kurabiyesi terağla hazırlanır yoğurmadan önce unu hafif kavrulur, yinede neticeyi görmek için yumurtanın akını kullandım, uzun sürede pişti  pişerken simsiyah oldu kavruldu.Nihayet üçüncü hazırlayışımda aldığım tarifteki gibi hazırladım ve kendi bilgimide katarak, yumurtanın akını koymadım,sıvı yağda eklemeden, direk un şekerle yoğurdum, hem şekli tutturdum hem de pişirebildim.

Hamuru hazırlarken unu kavurduktan sonra ılık olarak hemen yoğurunca daha kolay şekil alıyor dağalmadan kesilebiliyor,Soğumadan çok hızlı bir şekilde malzemeleri karıştırıp şekil vermek gerek yoksa şekil vermesi zorlaşıyor,fırından çıktıktan sonra hemen tepsiden çıkarmayın soğumasını bekleyin ,soğuyunca daha rahat tepsiden çıkıyor, deneyimlerimden o sonuca vardım. Bir de ilk hazırladıklarım daha kalın olmuştu son yaptığım kavala kurabiyesinden biraz ince oldu, eğer sizlerde hazırlayacak olursanız biraz daha kalın kesin.Sonuç ta ağızda kıyır kıyır dağılan nefis kurabiyeler çıktı ortaya herkese  tavsiye ederim.

 

 

 

Malzeme Listesi:

  • 125 gr oda sıcaklığında teryağı
  • 1,5 su bardağı tam buğday unu (240 ml lik bardak)
  • 1 su bardağı badem(iri kıyılmış)
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı karbonat

Tarif:

  • Unumuzu, bademi  teflon tavada yağsız olarak  kokusu çıkana kadar 5 dakika karıştırarak kavuralım,kavururken unun rengini dönmemesine dikkat edelim.
  • Biraz ılımaya bırakalım fazla soğumadan,yağını,karbonatı,şekeri katıp kaşık yardımıyla hızlıca yoğuralım,hamur toplanınca hamuru büyükçe yağlı kağıda alalım.
  • Yağlı kağıdı ikiye katlayıp merdane yardımıyla hamuru,yağlı kağıdın kapalı tarafına doğru açalım.
  • Açtığımız hamuru ,şekildeki resim  de gördüğünüz gibi su bardağıyla keselim,ay şekli verelim, kestiğimiz hamuru spatula yardımıyla nazikçe kaldıralım tepsimize dizelim,hamurumuz bitene kadar aynı işlemleri yapalım.
  • Önceden ısıtığımız 180° C fırında 15 dakika  fazla kızarmadan pişirelin,ılıyınca üzerine pudra şekeri serpip servis yapalım.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Lor kurabiye

Kakao soslu çiçek kerabiye

Lorlu tuzlu kurabiye

Taze naneli kurabiye

“Kavala Kurabiyesi” üzerine 8 yorum

  1. Fatma hanımcım hayırlı cumalar dilerim.Ellerinize sağlık kurabiye
    ler enfes olmuş kucak dolusu sevgiler.

  2. Teşekür ederim nesrin.Tavsiye ederim tadlarıda görüntüsü gibi lezzetli.

  3. merhaba teyze çok güzel görünüyor… fırından çıktıktan hemen sonra çıtır çıtır iyi gider:) ellerine sağlık… selamlar…

  4. Teşekkür ederim memedim,soğuyuncada daha lezzetli emin ol çıtır çıtır.Herkese selamlar.

  5. Anneciğim beni kırmayıp bu tarifi ısrarla denediğin ve bize bu güzel kurbiyeleri yeme mutluluğunu verdiğin için teşekkür ederim. Senin hakkın ödenmez. Seni çok seviyorum…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir