Ev Yapımı Nar Ekşisi

Nar Ekşisi

Merhabalar bu muhteşem lezzeti sizlerle paylaşmak istiyorum.Uzun süredir kullandiğimiz ev yapımı nar ekşisi,her sene sağ olsun dünürüm Fatma Hanım bizlere kendi elceziyle yapar gönderirdi elleri dert görmesin.Kızım bu bayram eşinin memleketi Aydının Bozdağ Yenice köyüne tatile gittiğinde kayınvalidesinin yaptığı tarifleri bir kenara not aldı.Aldığı notlardan da biride nar ekşisi, not almakla yetinmeyip hatta kendi  hazırlayıp pişirdi bana getirdi resimde gördüğünüz kızımın hazırlayıp pişirdiği nar ekşisi.Banada yazıp sizlerle paylaşmak düştü.Bu yazıyı yazmak için biraz geç oldu sanırım,seneye narlar yeni olmaya başladığı  zaman oldukça işinize yarar.Fatma Hanımın dediğine göre bilhassa ekşi yabani narlardan daha lezzetli oluyormuş.

Nar ekşisini  annesi (kayınvalidesi)daha kırmızı rengine dönmeden ekşi nardan pişiriyor,bu zamanda olmamış ekşi nar bulamadığı için,bahçeden topladığı olgunlaşmış ekşi nardan hazırladı,rengi onun için  koyu bordo,bizim daha önceki tükettiklerimiz uçuk pembe rengindeydi.Tadını sorarsanız bana göre muhteşem kızım getirince bardak bardak içmek istedim,o kadar iştah açıcı.Gelelim tarife,yapımıda tahmin ettiğim  kadar zor değilmiş okuyunca sizlerde göreceksiniz,bir de üstelik hazırladıktan sonra muhteşem ev yapımı nar ekşisini  elde etmiş olacaksınız.Nar ekşisini bir kere kullanmaya başlayınca bu lezzetten vaz geçemeyeksiz,mutfağınızda her daim bulundurmak isteteceksiniz size garanti verebilirim.Fatma Hanıma teşekkür ediyorum güzel tarif için.Mügen’imin elerine sağlık.

Daha koyu kıvamda olmasını isterseniz kaynatma süresini biraz daha uzatın,marketlerden aldığınız katkılı katı kıvamda olmuyor ev yapımı nar ekşisi,biraz daha akışkan sulu reçel kıvamında oluyor,koyu olması için çok kaynatırsanızda bu doğal rengini kaybedersiniz.

Kıvamı anlamak için tırnağınıza 1 damla dökün,akmadan olduğu yerde duruyorsa kıvam olmuş demektir. Şimdiden hazırlayacak olan herkese kolay gelsin.

Fatma Hanım koca koca kazanlarda kaynattıkları zaman içine acısını alması için bir tane biber,sivri veya kırmızı biber  olması farketmezmiş ikisin den biri olabilirmiş,sivri biber kaynadıkça acısını alıyormuş.Kızım hazırladığına koymamış.

Nar Ekşisi

Kıvamını daha iyi farkedebilmeniz açısından tabağa koyup resmini çektim,kaynadıktan sonra pekmezden biraz daha akışkan oluyor,bardakta tam belli olmuyor

Malzeme Listesi:
Bu malzemeden yaklaşık 600 ml nar ekşisi çıkıyor

  • 3 kilo kadar olmamış nar(ekşi olgun narda olabilir,özellikle ekşi nar olması gerekiyor)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tane kuru acı biber(kapya veya çili biberde olur)

Tarif:

  • Narları ikiye bölelim,büyükçe leğenin için de böldüğümüz narı kestiğimiz kısım avcumuzun içinde kalacak şekilde elimize alalım,tahta kaşıkla hafif hafif  sırtına vuralım,narlar leğene tane tane düşecektir,mümkünse bu işlemi eviyenin içinde yapalımki etraf kirlenmesin.
  • Tanelerinin içine beyaz kısmı düşerse içinden çıkartalım,bu işlem püf noktası çıkarmazsak pişerken beyaz kısımlar acı tadı verecektir,taneleri  çelik süzgece alalım,çelik olması önemli,çelik sert olduğu için sıkarken tanelerinde hiç suyu kalmayacaktır,elimizle iyice ezerek suyunu çıkaralım,son bir işlemle çekirdekleri sıkıp atalım.
  • Sıktığımız suyu iki kere çok ince delikli  süzgeçten geçirelim,pişirme kabımıza boşaltalım,biberi ilave edip ocağın altını yakalım,kaynama noktasına gelince, ocağın kahve gözüne alalım altını kısalım, yaklaşık 45,50  dakika koyu kıvam alana kadar  pişirelim,nar ekşimiz pişerken suyu uçacak posalı kısmı üçte bire kalacak,1 tatlı kaşığı tuzumuzu atıp 5 dakika daha kaynatalım,ocağı kapatıp soğumaya bırakalım,iyice soğuduktan sonra cam kabımıza koyup kullanmak üzere buz dolabının soğutucu bölümünde saklayalyın,buz dolabında 1 sene boyunca kullanabilirsiniz bozulmuyor,durdukça rengi açılacaktır,dahada lezzetlenecek..

Not:İçine tuz atılmasının sebebi fermantasyonunu önlemek için,nar suyu kaynadıkça şeker oranı yoğunlaştı,uzun süre durdukça saraplaşır,tuz atılınca hem lezzetleniyor,şeker oranı dengeleniyor.Tuzun koruyucu özelliği vardır,uzun süre saklanacak gıdalara eklenirse yiyeceğin bozulmasını önler.

Afiyet olsun

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Koruk ekşisi yapımı

Ev yapımı limonata

Ev Yapımı Ketçap

Ev yapımı Taze Helim Peyniri

“Ev Yapımı Nar Ekşisi” üzerine 2 yorum

  1. Saliha şimdiden kolaygelsin deyip sorunu geçiyorum.Meyve sıkacağında olmaz çünkü narın beyaz kısmının acılığıda meyva sıkacağından geçer nar ekşisinin tadını bozar,lezzeti aynı olmaz.Sadece tanelerinin olması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir