Cezerye

 

Eylül ayına hep üzücü olaylarla girdik,şehitlerimizin acısını hazmedemeden patlama olayı oldu,ardından o kadar insanın geminin batmasıyla üzücü  olaylar bitmeyecekmiş gibi geliyor insana.Ülkemizin başı sağolsun.Şehitlere Allahtan rahmet ailelerine sabır diliyorm.Dilerim bir daha üzücü olaylar yaşanmasın, hayırlı cumalar.

Cezerye tarifi.Yine kızımın hazırladığı bizimde severek yediğimiz cezeryeyi yazma fırsatım olduğu için çok mutluyum.Uzun zaman önce kızım internetten araştırıp  birazda kendi deneyiminden katarak hazırladığı tarifi,akşam yemeği sofrası için tekrar hazırladı,nereden okuduğunu hatırlamıyor ama ben zaten aynısını uygulamadım dedi.

Biraz uzunca pişiriliyor,sonunda zahmetine değiyor doğrusu.Ellerine sağlık Mügenciğim başka tariflerinide bekliyorum inşallah.

 

 

Malzeme Listesi:

  • 2,5 kilo havuç
  • 1 su bardağı toz şeker(240 ml lik bardak)
  • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz veya badem,fındıkda olabilir
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı zencefil
  • yarım limon suyu
  • cezeryeyi bulamak için hindistan cevizi

Tarif:

  1. Havuçları tencereye rendeleyelim ocağın altını yakalım,sürekli karıştırarak bir saat kısık ateşte havuçlar lokum olana kadar kavuralım,kavrulurken havuçlar su salacaktır suyunu çekene kadar kendi suyunuda pişirelim.
  2. Şekeri,limon suyunu  ilave edip yine 45 dakikaya yakın karıştırarak havuç helva kıvamına gelene kadar şekerle birlikte kavuralım,kıvamını anlamak için havuç kaşıkda tutunuyorso kıvamı olmuş demekdir,kavururken tahta kaşık kullanın.
  3. Ocağı kapatıp tarçın,zencefili ilave edlim,cevizini dökelim karıştıralım,sıcak sıca soğumadan kaşık yardımıyla ceviz büyüklüğünde kaşığa alıp şekil verelim,hindistan cevizine bulayıp servis tabağına alalım,biz yuvarlak olarak şekil verdik,kürdana batırıp yemeyi seviyoruz, isterseniz malzemeyi streç filime boşaltıp üstünü örtün,merdaneyle düzleyin bıçakla keserek dikdörtgen şeklinde kesebilirsiniz.Afiyet olsun.
  4. Size tavsiyem kızım pişirirken her seferinde unutuyorum söylemeyi,toz tarçın yerine pişirirken tencereye 2 tane çubuk tarçın atın,çünkü toz tarçın havucun rengini karartıyor.Daha berek görüntü elde edersiniz.

Bu yazıalrıda okumak için tıklayınız.

Havuç reçeli

Hazuç çorbası

Havuç salatası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir