Laz Böreği

 

Laz Böreği

Merhabalar gününüz aydın olsun.Rabbim sofralarınızı  rahmet, bereketle doldursun.

Laz böreği tarif, nihayet hazırlayabildim.Karadeniz yöresine ait börek diye geçsede aslında baklava hamurundan hazırlanan,arasında muhallebi konulan  tatlıdır.Damadımın evlendiğinden beri istediği anne ne zaman laz böreği yiyeceğiz diye her seferinde  dile getierdiği böreği niye bu zamana kadar es geçtim bilmiyorum ve nihayet hazırladım.Bu ramazana kısmetmiş iftar soframızda yerini aldı buyurun tarif.

Baklava gibi çok katlı açılır benim  çok yufka açmaya gözüm kesmediği için, yufka sayısını yarıya indirdim.12 kat yufka hazırlayıp arasına muhallebiyi döşedim. Esası 10 kat altına ,10 kat üstüne yufkalar açılır dahada güzel olur.Şerbet dökmeden çıtır çıtır da yiyebilirsiniz şerbet hafif yufkaya yumuşaklık veriyor.

Laz böreği

Hamur Malzemesi:

240 ml lik bardak ölçüsü kullandım

  • 3,5 su bardağı baklavalık beyaz un
  • 1 tane yumurta
  • 1 çay bardağı fındık yağı
  • 1 çay bardağı süt
  • yarım çay bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1çay kaşığı karbonat

Muhallebi Malzemesi:

  • 1 kilo süt
  • 2 yumurta
  • yarım su bardağı buğday nişastası(200 ml lik bardak)
  • yarım su bardağı un(200 ml lik bardak)
  • 1 su bardağı toz şeker(Vanilyalı toz şeker kullandım)

Üzeri İçin:

250 gr tereyağı

açmak için buğday nişastası

Şerbet malzemesi:

  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı su
  • bir tutam karabiber

 

 Tarif:

  1. Önce muhallabi malzemelerini tencereye alalım karıştıralım,koyu kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim soğumaya bırakalım.
  2. Yine şerbet malzemesini bir kaba alıp,bir taşım kaynatalım soğumaya soğumaya bırakalım.
  3. Yumurtayı,yağı,yoğurdu,sütü,karbonat,sirke ve tuz ilave edip kabımızda karıştıralım.
  4. Azar azar un ilave edip ele yapışmayan hamurumuzu yoğuralım,hamuru 13 eşit bezeye bölelim,ilk iki bezeyi birleştirip tesiden 15 santim sarkacak şekilde baklava hamuru inceliğinde açalım.
  5. Tepsimizi yaglayalım yufkayı yanlardan sarkacak şekilde serelim,üzerine erttiğimiz tere yağından iki yemek kaşığı gezdirelim.
  6. Diğer bezeleride teker teker açalım,tepsiye dizelim üzerine teryağı gezdirelim,yufkalar altı kat olunca muhallebiyi üzerine döşeyelim.
  7. Tekrar geri kalan bezeleri açıp aynı şekilde dizelim,en üst yufkaya gelince kenardan sarkan yufkaları üzerine kapatalım,artan tereyağını her yerine örtecek şekilde sürelim.
  8. Önceden ısıttığımız 180° C fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim,fırından çıkarıp kaynattığımız şerbeti üzerine gezdirelim,3,4 saat dinlendirip dilimleyelim servis yapalım.Afiyet olsun.
  9. İlk iki yufkayı yıtmadan dikkatlice açın,delik olmamalı,  diger yufkalar tepsi büyüklüğünde olsada olur,maksat muhallebinin pişerken dışarıya sızmaması,yufkanın içinde kalması gerek,onun için sarkan yufkaları üzerine katlıyoruz.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ev bklavası

Burma tatlısı

“Laz Böreği” üzerine 8 yorum

  1. Derya
    31 Temmuz 2012 21:22 | Yorumu düzenle

    Ablacım ellerine sağlık çok merak ediyorum lezzetini oldukça zahmetli ama nefis olduğu kesin.Bereketli sahurlar,sevgiler.
    Fatma Tekin
    31 Temmuz 2012 21:26 | Yorumu düzenle

    Teşekkür derim Deryacığım,evet biraz zahmetli tek tek açılıyor yufkalar.Tadı bildiğimiz baklava tadında muhallebili olanı.

  2. Uzun zamandır gördüğüm en nefis laz böreği fotoğrafı. Ellerinize sağlık. Aynı baklava gibi yapıp araya muhallebi koymuşsunuz, daha önce hiç denemedim ama aklıma girdiniz Fatma Hanım. Şu sıcaklar biraz hafifleyince hemen denemek isterim.
    Ellerinize sağlık olsun. Sevgiler:)

  3. Fatma hanım merhaba,

    bir çok tarifinizi denedim ve hepsinide çokkk beğendim.Bir sorum olacak size?şerbet ölçüsü yeterli oluyormu.

    Saygı ve sevgilerimle.

  4. Ellerine sağlık Arzu,beğenmene sevindim.Laz böreğine dökülen şerbet sadece tatlandırmak için baklava gibi şerbetlenen tatlı değil,şerbet dökmedende yenilir, hafif yufkaya yumuşaklık vermesi için dökülen şerbet.Onun için yeterli oluyor.İsterseniz dökmeye bilirsiniz tarif aslına uygun olsun diye hazırladım ve yazdım.Hayırlı ramazanlar.

    .

  5. Sevgili mutfak penceresi ben Arhaviliyim. Muhallebisini döktükten sonra üzerine karabiber serperiz. Yerken çok hoş bir aroma verir. Her yörede farklı yapılıyor tabii. Elinize sağlık.

  6. Teşekkür ederim Meryem,bende karabiber kullandım ama şerbetine serpmiştim,bir daha hazırlarsam muhallebisinede serperim.Dediğin gibi yöreden yöreye değişiyor hazırlarken.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir