Ev Yapımı Erişte

Erişte

Merhabalar.

Yapacaklar listesine aldığım erişteyi nihayet yapma fırsatı buldum.

Kızımla beraber açtık, bizim ufaklık aradan hamurlarımızı sabote etse de ne kadar açabildiysek.

Açtığımız hamurları kurutmak kolay olmadı. Bu gibi işlerin yapılması yazın daha kolay sanırım, yazın hava sıcak olduğu için hamurun kuruması daha kolay olur,yada ateş yakabilme imkanı olnlar sacın üzerinde bir iki saniye arkalı önlü çevirerek hamuru çok kolay kısa sürede kurutabilirler.

Erişte yapımını aşama aşama resimleyip daha anlaşılır hale getirmeye çalıştım.

İnşallah başarmışımdır, yapmak isteyen ve hamur açabilen hanımlara işte tarif.

Babaannem rahmetli erişteyi şekerli yapardı,tereyağını eritin toz şekeri serper bir iki saniye karıştırın şekerin erimesini sağlardı,haşlanmış erişteyide ilave eder karıştırın,üzerine bolca fındık serpip bizde bayıla  bayıla afiyetle yerdik,ruhu şad,mekanı cennet olsun.

Malzemeler

Malzeme Listesi:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6,5 su bardağı un (5 bardak konulup, kalan 1,5 bardağıı hamurun kıvamını ayarlamak için kullanılacak)

Yoğurma Aşaması

Tarif:

Derin bir kaba 5 su bardağı unu koyup ortasını havuz yapalım. Havuza yumurtaları, suyu, sütü, zeytinyağını, tuzu döküp sıvıları birbirine iyice karıştıralım. Ortadaki sıvıya unu yavaş yavaş yedirerek hamuru yoğuralım. Hamur cıvık olursa kalan 1,5 bardak unla kıvamı ayarlayalım. Hamurumuz ele yapışmayan sert bir hamur olsun. Hazır olan hamurumuzu 4 bezeye ayırıp, hamuru  (10 dakika kadar) dinlendirelim.

Kesme Aşaması

Ardından bezeleri teker teker unlayarak açalım. Yufkaları unlanmış bir zeminin üzerinde (temiz bir örtü üzerinde)8 ya da 9 saat hamurlar kuruyana kadar kurutalım. Kuruyan hamurları 4 parmak genişliğinde şeritlere ayırıp, üst üste dizelim.Biz hamurun kurumasını bekleyemedik, evde ufaklık olduğu için devamlı hamurlarımızı mıncıklamak istiyordu. 3 saat bekletip hamuru unladık, üst üste koyup, kestik. Bu şeritleri istediğimiz incelikte (arzu ederseniz bir kibrit çöpünden az kalın) kıyalım.Ununu elemek için, kevgirden geçirelim. Kıyılan erişteleri ister açık alanda örtü üzerinde, isterseniz de düşük ısılı fırında iyice kurutun. Biz fırını 180° C kızdırıp, fırında kuruttuk. Altı üstü iyice kurusun diye devamlı alt üst ederek iki tarafınında kurumasını sağladım. Kururken başından ayrılmayın hemen kavrulu veriyor. Ben bir tepsisinin başından ayrılmıştım gelene kadar kavruldu. Kuru bir yerde bez torbalarda ya da cam kavanozda saklayalım. İstediğimizde makarna gibi haşlayarak pişirelim ve yağlayıp servis yapalım.

Cevizli peynirli erişte tarifi:

Tencereye iki kilo kadar su alın kaynatın,1 tatlı kaşığı tuzu ilave edin,500 gr kadar erişteyi ilave edin, 6,7 dakika kaynatın süzün.

2 Yemek kaşığı tereyağını eritin,erişteyi ilave edin bir iki saniye karıştırarak erişteyi yağda çevirin ocağı kapatın,isterseniz bu  aşanada baharatta serprbilirsiniz,servis tabağına alın üzerini ceviz,istediğiniz peynirle servis yapın.

Afiyet olsun.

Not: 2 yaprak yufkadan 5 porsiyon erişte çıkıyor. Erişteyi ister şekerli, ister tuzlu hazırlamak mümkün,kuruttuğumuz erişteyi bez torbada yada kavanozda 2 yıl bozulmadan kiler dolababında saklanabilir.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Erişteli nohut yemeği
Erişteli ıspanak yemeği

Erişteli sulu köfte

“Ev Yapımı Erişte” üzerine 32 yorum

  1. çok güzel çok müthiş oluyor herkez denesin ama tatmak gerekir

  2. Ellerinize ve emeğinize sağlık. Tek tek üşenmeden yapım aşamalarını fotoğraflamanız ayrı bir incelik onun için ayrıca teşekkür ederim. Şu aralar sevgili oğlumun yememe derdine düştük. Bende evde yapılabilecek, her türlü zararlı maddeden uzak bir erişte yapmak istedim. Ve tarifiniz çok hoşuma gitti. Özellikle sütle zenginleştirilmiş olması beni cezbetti. En kısa zamanda yapıcam. Ayrıca nasıl yapacağımı bilmiyorum ama domatesli, ıspanaklı ve havuçlu erişteleride denemeyi düşünüyorum. Belki oğlum renkli renkli görürse iştaha gelir 😀 Tekrar tekrar emeğiniz için teşekkürler.

  3. Olgun hanım güzel yorumunuz için teşekkür ederim.Ispanaklı olanını denedi harika oldu,verdiğim linkten ulaşabilirsiniz.Domatesli hazırlamak isterseniz hamuruna yoğururken su yerine domatesin suyunu ve ıspanagın robottan geçirip kata biliersiniz.Hazırlarsanız sonucu bana bildirirseniz memnun olurum.Şimdiden kolay gelsin sağlıcakla kalın.
    https://www.mutfakpenceresi.com/2011/10/ispanakli-eriste/

  4. Eriştenin tarifini bukadar güzel acıklamalı olarak anlattıgınız için teşekkür ederim.Kızım makarnadan çok erişteyi sevmekte ,bense yapmasını tam olarak bilemedigim içn dışardan hazır olarak alıyordum,ama hidjenik şartlarını bilemedigim içinde huzursuzdum.Bundan sonra kendi eriştemi sizin tarifinize göre hazırlıyacagım ,yalnız hamur makinası aldıgım için yufkaları bekletmeden kesmemde bir sorun olurmu bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinrim ,sevgiler.

  5. Nursen hanım güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Oğlumun yanına Denizliye gitmiştim oğlumun bilgisayarında bir promlem olduğu için mailinize cevap veremedim. Seyhatten bugün döndüm bilgisayarı açınca mailinizi gördüm sorduğunuz soruya gelince biz makinada yapmadık ama sizin için bloglardan araştırdım istediğiniz soruya yanıta buralardan ulaşabilirsiniz.
    http://www.soframiz.de/yemekler/hamur-isleri/makarnalar/ev-yapimi-makarna/
    http://www.sesiber.blogspot.com/2009/03/sevgili-gunluk-ev-yapm-makarna.html
    Şimdiden kolay gelsin hayırlı ramazanlar.

  6. ya bencede çok güzel oluyo ben ewde denedim ancak ben yufkaları sacda kurutuyorum.i bu güzel tarifininz için çok teşekkürler.

  7. keske bikac tanede erişte yemek tarifleri verseniz simdiden tesekkürler

  8. Didem hanım siteye nohutlu erişteyi yazdım yazdım.Fırsat buldukça bir iki tane daha yazacağım.Umarım beğenirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.

  9. bende aynısını sımdı yaptım yalnız ben hamurları kurutmak yerıne cok az tavada pısırıp ole kestım 5-6 pısırımlık cıkıyor bakalım bıde aksama pısırıp tadına bakıcaz

  10. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor tarif arıyordum şimdi hemen yapıcam sağolun…….

  11. erişte tarifi arıyordum denedim çok güzel oldu inanın hemen yaptım hemde çift malzemeyle bir sürü oldu tam kışlık emeğinize vede tarifinize sağlık mubarek ramazan da ençok yenilen makarna erişte kokusuna bittim ben teşekkürler.

  12. Elerine sağlık Aslışah.sanada hayırlı ramazanlar.ayrıca güzel yorumun için teşekkürler.

  13. erişte tarifinizi yaptım yarısını ayırarak haşlanmış havuç püresi koydum şimdi hamurları açacağım bakalım sonuç nasıl olacak.

  14. Elerine sağlık Evrim sonucunu bildirirsen sevinirim.Hayırlı ramazanlar.

  15. ilk denememe rağmen çok iyi sonuç aldım 2 yaşındaki kızım bayılarak yedi tarif için teşekkürler.İyi bayramlar.

  16. Elerine sağlık Evrim,afiyet olsun sanada hayırlı bayramlar başka tariflerde buluşmak dileğiyle.

  17. ya güzel görünüyorda bunu ne kadar zaman saklaya biliriz onuda yazarsanız sevinirim çünki ben çalıştığım için biraz yapıp saklamak istiyorum ellerinize sağlık

  18. Merhaba Tuba erişte kurutulduğu için 2 yıl bozulmadan kavanozda,veya bez torbada kiler dolabında durabilir,şimdiden kolay gelsin ne kadar uzun saklanabilir yazmak aklıma gelmemişti teşekkür ederim uyardığın için.

  19. yaptım çooooooooooooooooooook güzel olduuuuuuuu teşekkürler paylaşmak bu yüzden çok güzel bişeyyy:)))

  20. yaptım çooooooooooooooooooook güzelll oldu paylaşım böyle güzel bişey teşekkürler:)))

  21. Ellerine sağlık Eda güle güle yeyin,sağlıkla inşallah.

  22. Seninde ellerine sağlık Esra beğenmene sevindim,ben teşekkür ederim geri dönüp yorum yazdığın için.

  23. eriştenizden geçen senede yapmıştım bu senede yapacağım inşallah çok güzel oldu elerinize sağlık

  24. Teşekkür ederim Zeynep , ellerine sağlık güzel günlerde yersin inşallah.

  25. tarif güzel hemen deneyecegim,insanin kendi harcadigi emek kadar güzel bisey varmi,en azindan biliyorsunuz icine ne koydugunuzu ,emeklerinize saglik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir