Gelincik Şerbeti

 

 

Merhabalar çocukluğumda güzel anıları olan bu narin çiçeği kırlardan topladım.Zamanı geçmek üzere olduğu için ancak yaklaşık 10 dal bulabildim.Oda bana şurup hazırlamak için yetti.Osmanlı mutfağından olan gelin şerbeti,bir dönem Osmanlıda çok sevilen  şurupların arasında yer alıyordu.Günümüzde yapan yerler  varmı bilmiyorum,belki vardır, ben de çocukluğumu  yad etmek için hazırladım.

Çocukluğumda  Ümraniyede oturduğumuz mahalleninin etrafı alabildiğinde kırdı,bahar geldiği zaman en vaye çeşit çiçekler olurdu,gelincikte o çiçeklerden bir tanesi ablamla ben kırlarda oynarken gelincikleri toplayıp eve getirirdik,nerden duyduk gördük hatırlamıyorum,güzelce yıkayıp gazoz şişelerine doldururduk üstünede  biraz  şeker atıp ağzını sıkıca kapatırdık.Şişeye ip bağlayıp  evimizin demir parmaklıklarına asardık,güneşte bir kaç gün bekletirdik,biz tabi çocukluğumuzun verdiği  acemilikle şekerle birlikte güneşte bekletirdik,ama lezzetli bal gibi şerbet olurdu,ya da bize öyle geliyordu.Rengi  kankırmızı olurdu,renginin iyice kırmızlaşması demek bizim için  oldu demekti. Şişeleri indirip süzer soğutur içerdik keyifle.

Torunumu yuvadan annesiyle almaya bende gitim,iyiki de gitmişim yuvanın yan  tarafında boş arazide kır çiçeklerini görünce balıklama daldım sanki altın bulmuş gibi.Bu gelinciklerde oradan bir kaç tane serpilmiş kimi dökülmüş kalanları toplayıp kır çiçekleriyle birlikte eve getirdim hemen gelir gelmez şerbeti kaynattım.Biraz internette araştırdım Osmanlı döneminde de şişelere doldurup güneşte bekledikten sonra süzüp  şekerle tatlandırıp şerbet hazırlanıyormuş. Ben şerbeti hazırlarken o güzelim yılar gözümün önünden filim şeridi gibi canlandı neydi o günler geri dönüşümü yok hatıralarıyla yaşamalıyız artık.Benim kaynattığımda fena olmadı,biraz karanfil ve zencefillede tatlandırdım buzla birlikte nefis oldular.Torunumun renkli renkli hoşuna gitti, annane sen bana meyve suyumu yaptın diyerek  içti.

 

Bu da güneşte beklettiğim şerbet ,kaynatarak hazırladığımdan daha koyu kırmızı oldu,süzüp içine şeker,karanfil ve zencefil karıştırdım,bir taşım kaynatıp soğuttum.

Malzeme Listesi:

  • 10 dal gelincik( ben o kadar bulabildim daha fazlada olabilir)
  • 1 su bardağı toz şeker(damaktadına göre azaltılıp çoğaltılabilir)
  • 2 tane karanfil
  • bir tutam zencefil(isteğe bağlı,karanfil kokusunu bastırmaması için fazla eklemeyelim)
  • 2 tane limon tuzu
  • servis yaparken buz
  • 2  su bardağı su

Tarif:

  • Gelincikleri nazikçe yıkayın,isterseniz siyeh yerlerini kesin ben kesmedim,şeker,su, karanfil,zencefil  katarak 10 dakika kaynatın,kaynadıktan sonra  hemen içmeyecekseniz , sıcakken2 tane limon tuzu ilave edin.
  • Soğuyunca buzla birlikte servis yapın.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ev yapımı limonata

Ev yapımı doğal vişne şerbeti

Karpuz şeftalili punch

“Gelincik Şerbeti” üzerine 4 yorum

  1. Ablacım eline saglık. benim çocukluğumun hatırası. Bizim evin yakınında bugday sahasında çok olurdu. çabuk soları elimiz, elbisemiz kırmızı renge boyanırdı,a ama biz yinede çok seviyorduk toplamayı. Bu kadar harika çerbet yapılacagını bilmiyorduk. Ne güzel öğrenmiş oldum. İyi bu zamanda bulabilmişsiniz. Çünkü artık bitti mevsimi.
    Sevgiler…

  2. Teşekkür ederim Samire,eskiden kır olan yerlerde mutlaka olurdu,şimdilerde kırlar kalmadı ama Rabbimiz o kadar lutufkarki en ufak arazi parçasında bile hemen lütfunu sergiliyor,ben de çok az bulabildim zaten,aynen dediğin gibi,toplarken biz de çok mutlu olurduk çok küçüktüm tam hatırlamıyorum yaşımı sanırım 7,8 yaşlarında falandım,ablamda benden 2 yaş büyüktü gelincik şerbeti yaptığımız zaman.Sevgiler.

  3. Gelincikleri çok severim… babam anlatırdı gelincik şerbeti diye hep merak ederdim nasıl birşey olduğunu burada karşıma çıktığına çok sevindim.

  4. Beğendiğine sevindim gözlemdefteri.tavsiye ederim güzel bir içecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir