Dana Etli Nohut Yemeği

Etli Nohut

Merhabalar, bugün ne pişirsem diye kararsızlık içinde düşünürken, dolabın kapağını açtım. İçindekiler bir fikir vermedi, bir de buzluğu karıştırmak için kapağını açtım. Buğday, bezelyeler gözüme takıldı. Buğdaydan hemen hemen herşey denedim, onun için vazgeçtim. Bezelye yapayım dedim, o da pek cazip gelmedi. Haşlanmış börülceler beni pişir der gibi gözüme takıldı, ama ondan da vazgeçtim. Bu aralar çok sık pişirdik ,biraz özleyelim. En sonunda nohutta karar kıldım, nihayet! Karar vermek ne zor şey, pişirme aşaması daha kolay. İşte bugün sizlerle paylaşmak istediğim tarif nohut yemeği. Belki hepimizin bildiği, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeği. Yeni öğrenenlere altarnatif olsun. Hem de sitede daha önce yazmadığım bir tarif.

Bu gibi duyguları bütün hanımlar yaşıyordur mutlaka. Ne pişirsem krizi! Halbuki o kadar bereketli topraklarda yaşıyoruz ki, ne kadar hamdetsek azdır değil mi? Ülkemizde her türlü sebze ve meyve var. Şükürler olsun Mevlamıza, bizlere böyle bereketli topraklar sunduğu için, kıymetini bilmek nasib etsin inşallah. Tarifte göreceğiniz gibi yine kurutulmuş biber kullandım, evinde olmayanlar taze kırmızı biber kullanabilir ya da hiç koymayabilirler. Biz ailecek kurutulmuş biberi çok sevdik, hele de bahçesinden toplayıp kurutup bize gönderiyor dünürüm sağ olsun, emeğine ellerine sağlık. Yemeklere lezzet veriyor hem de bana göre görüntüsü de çok hoş.

Malzeme Listesi:

  • 300 gr dana kuşbaşı
  • 400 gr haşlanmış nohut
  • 20 tane arpacık soğan (2 tane kuru soğan da olabilir)
  • taze çekilmiş karabiber, pulbiber, yeterince tuz
  • 2 su bardağı kaynar su (ben eti haşladığım suyu kullandım)
  • 1 avuç kurutulmuş biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı

Tarif:

Eti düdüklü temcerede 30 dakika haşladım, suyunu süzüp kenara koydum. Düdüklüye tekrar eti ve yağı ekleyerek biraz kavurdum. Soğanları ayıklayıp tencereye ilave ettim, salçasını ekledim, kavurma işlemine soğanlar diriliğini kaybedene kadar devam ettim. Önceden 20 dakika haşladığım nohutları, kurutulmuş biberleri ilave ettim. Biraz daha kavurup suyunu, baharatını koyup, düdüklü tencere ötmeye başladıktan sonra ocağın altını kıstım, 20 dakika pişirdim. Sıcak sıcak servis yaptım. Afiyet olsun.

“Dana Etli Nohut Yemeği” üzerine 6 yorum

  1. Öncelikle ellerinize sağlık..Düdüklü tencerede pişirme ve yemeğe ne kadar su koymamız gerektiğiyle ilgili bilgi verebilir misiniz ?

  2. Derya hanım 2 su bardağı sıcak su koymanız yeterli.İkinci sorunuza gelince düdüklünün düdüğü kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika pişirme süresi yeterli oluyor.

  3. merhabalar verdiginiz tarif icin saolun ancak su yetersiz , bu sekilde kuru olur
    ayrica bi tavsiye eti haslarken icine biraz su biraz tereyag ve bolca kekik koyun hepsini beraber biraz pisirin ve sonra zetinyagi ve suyunu ve kavrulmus sogani eklyin,,
    goreceksiniz daha da lezzetli oluyo
    ben bunu yurt disinda yapiyorum millet parmaklarini yiyo
    bi tavsiye sadece bilmislik degil
    tesekkurler.

  4. Kemal bey teşekür ederim tavsiyeniz için fırsat bulunca en kısa zamanda sizin tarifinizide deneyip siteye yazarım.Ben genelde düdüklüde nohut yemeğini pişirdiğim için suyu buharı içinde kalıyor fazla buharlaşmıyor onun için az su koyuyorum.Fazla su koyduğun zaman nohutlar suda yüzüyor çorba gibi oluyor.Sizin tarif de pişirirken yapılabilecek değişik altarnatif .Sağlıcakla kalın.

  5. nohut’u bi gün önceden koymadan nasıl yapabiliriz ? pişirmeden önce suda 1 saat haşlasam olurmu onun yerine?

  6. Olur tabi Mustafa içine bir çay kaşığı karbonat atarsan dahada kısa sürede haşlananır eğer nohut çok eski değilse.Düdüklün varsa düdüklüdede kısa sürede haşlayabilrsin.Akşamdan ıslatmadıysan sabahleyin ısaltıp ocakta hafif ısıtıp ocağın altını kapatırsın,içine karbonat atarsan,bir kaç saat durduktan sonra süzüp içine tekrar su koyup, pşirirsen aynı sonucu alabilirsin,bir kaç saat karbonatlı ılık suda durması yeterli olur.Şimdiden kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir