Hurmalı İrmik Tatlısı

Merhabalar hurmalı irmik tatlısını komşularım geldiği zaman allel alece hazırladığım tatlı.Komşularımdan güzel olumlu yanıt alınca siteye yazıp paylaşmak istedim.Komşum Fatma Bayrakta gelirken değişik hazırlanan un helvası getirdi nasip olursa başka yazımda onuda paylaşacağın.Arkadaşım Derya hanımın eşinin çok ağır hasta  olduğunu yazısında okudum,eşine acil şifalar,arkadaşıma metanet,sabır  diliyorum dualarımız seninle.Rabbim ailesine çocuklarına bağışlasın  inşallah.

Malzeme Listesi:

  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı irmik(240 gr bardak ölçüsü)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağ Trabzon hurması(1 çay kaşığı zencefil,1 tatlı kaşığı tarçınla birlikte robottan geçirilmiş hurma)

Üzeri İçin:

  • biraz yarım ceviz ve pudra şekeri

Tarif:

  • Tereyagını tencerede eritip üzerine irmiği ilave  ediyoruz, 10 dakika irmikler penbeleşinceye kadar karıştırarak kısık ateşte kavuruyoruz.
  • Tenceremizin altını kısıp,sekeri ilave edip karıştırıyoruz,üzerine soğuk sütü ve ardında robottan baharatla birlikte geçirilmiş hurmayı katıp karıştırıyoruz,ocağımızın altını açıp kaynatıyoruz,kaynayınca ocağımızı tekrar kısıp ,arasıra karıştırarak irmiğin sütü çemesini sağlıyoruz,sütü çekerken tenceremizin ağzını kapalı tutalım.
  • İrmik göz göz olup kaşıkla kaldırdığımızda kendiliğinden yapışmadan kalkıyorsa tatlımız olmuş demektir.
  • Ocagı kapatıp servis tabağına döküyoruz,ben resimde gördüğünüz gibi büyük boy borcama boşalttım,üzerine düzleştirip şekil verdim,cevizle süsleyip üstünü örtüm  demlenmeye bıraktım.
  • Soğuyunca dilimleyip pudra şekeri serptim servis yaptım.Afiyet olsun.

Not:İrmiği kavururken teflon tencere kullanmanızı tavsiye ederim,hem kavururken ve pişerken daharahat pişiyor. Hurmam çok yumuşak olduğu için baharat robottan geçirdim,sert hurma kullanırsanız doğrayıp baharatla karıştırıp kullana bilirsiniz,içinde hurnmalar tane tane kalır görünür,benim tatlımın  içinde hurma olduğu anlaşılmıyordu,sadece tadı biraz değişik oldu.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Vişne ve dondurmalı irmik helvası

Kirazlı irmik helvası

Meyve sos irmik helvası

“Hurmalı İrmik Tatlısı” üzerine 10 yorum

  1. Dün kac kere yapsam yapmasam dedim. Bu tarifi. Ama neyse başka zaman dedim. Tabi benim yapacağım hurmalı ve sütlü olmayacaktı. Sade irmik tatlısı olacaktı. Bu daha deyişik olmuş. eline saglık. Sevgilerle…

  2. Eşim irmik tatlısını çok sever.Hurmalı halini daha önce duymamıştım.Değişik bir lezzet, denemek lazım 🙂

  3. Tavsiye edrim Semiha güzel oluyor,denerseniz umarım beğenirsiniz.

  4. Teşekkür ederim evatolyesi.Aynen dediğiniz gibi rabbimiz şifa nasip etsin inşallah.

  5. Sadece bu konuda değil bir çok konuda istediğimizde faydalı makale bulabileceğimiz bir web sitesi. Katkılarından dolayı tüm arkadaşlara teşekkürler ve başarılar.

  6. Teşekkür ederim samimi duygularınızı belirttiğiniz için mutfak robotu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir