Merhabalar gününüz aydın olsun güzelikler sizleri bulsun inşallah.
Nihayet sabrın sonunda mutlu sona ulaştık,dokuzuncu gün sonunda mayamız ekmek yoğrulacak kıvama geldi.Sıra geldi ekmeği hazırlayıp yazmaya.Ekmeği hazırlarken yoğurma aşamasında da epey sabrın gerektiğini hatırlatırım.Daha henüz işimiz bitmedi.
Sabrın sonunda elde edeceğiniz mis gibi kokulu organik ekmek olcak. Ekşi ekmek mayası eskiden beri süregelen hamur kabartma yöntemi, her halde kefirden elde etmek şimdiye kadar kimsenin aklına gelmemiş galiba.İnternette araştırdım kefiri direk olarak benim yaptığım gibi ekmekte kullananlar var.Maya yapımında kullananı bulamadım.
Kokusu ve tadı nefis bir ekmek oldu.Organik hiç bir katkı maddesi kulanılmadan elde edilen doğal ekmek, fırına verdiğim kabın ebatı küçük geldiği için hamur yukarı doğu kabardı,bir kaç santim daha büyük tepsi kulansaydım daha uygun olurdu. Üst kabuğu yukarı doğru kabarmaktan patladı şapkalı ekmek çıktı ortaya.Pişerken etrafa saçtığı koku mükemmel mutfak mis gibi koktu.Bu kokuyu koklamak için bile bu ekmek sabırla hazırlanır pişirilir.
1. aşama hamuru ön mayalama ve yoğurma aşaması. Hamuru yoğurduktan sonra 5,6 saat boyunca yarım saatte bir katlayarak karıştıralım,hamuru saralım.
2 . aşaması hamuru tezgahın üzerine bolca un serpelim hamuru tezgaha aktaralım,yine katlayarak hamuru yoğuralım,üzerini örterek 2 saatte burda bekletelim,hamur pürüzsüz hale gelene kadar işlemi tekrarlayalım.
3. aşaması ekmeği şekillendirme, fırında pişirmeye hazırlık aşaması.Kabımızı yağlayıp unlayalım,hamuru kabımıza alalım,1 saatte orda hamur kabarana kadar üstünü örterek bekletelim,hamur kabında şekillendikten sonra hamura kesinlikle el sürmeyelim,el sürmeden direk fırına verelim,fırını önceden kızdırıp kızarana kadar pişirelim.
Malzemeyi ölçtüğüm 240 ml lik su bardağı.
Hamur Malzemsi:
- 1 su bardağından 1 parmak eksik oda sıcaklığında su+ bardağın üstünü sıcak suyla tamamladım
- 1 su bardağı organik tam buğday unu
- 1 su bardağı beyaz un
- 5 yemek kaşığı kefir ekşi mayası
- 1 tatlı kaşığı tuz
Tarif:
- Ilık suyu yoğurma kabımıza alalım içine mayayı katıp karıştıralım,un ilave edip,unun üzerine tuzu serpelim, tahta spatulayla yoğuralım,burası önemli,yoğururken kesinlikle tahta kaşık veya plastik spatula kullanmalısınız, kefire metal alet değmemeli, hamur spatulayı saracak kıvamda olacak,hamurun ağzına kapak kapatalım,her yarım saatte bir spatulayla karıştırarak yoğuralım,üstünü örtelim.
- Beş ,altı saat sonra tezgaha bol un serpelim hamuru aktaralım mektup katlar gibi katlayarak yoğuralım, üstünü yine bir kapla örtelim, iki saatte burada, arda bir katlayarak yoğurarak hamuru bekletelim.Bu işlemi hamur pürüssüz hale gelene kadar tekrarlayalım.
- Fırına girecek yuvarlak kabımızı tereyağıyla iyice yağlayalım,üzerine bolca un serpelim,hamuru içine alalım, üzerine çizik atarak elimizle su serpelim,hamur kabarana kadar 1 saatte kabında bekletep şekil almasını sağlayalım ,19 santim çapında tepsi kulandım hamura küçük geldi kabarırken yana doğru değilde yukarı doğru kabarıp şapka çıkardı, sanırım 25 santim çapında tepsi daha uygun olur.
- Hamurunuzun 3 aşamasına geçerken cevizden biraz büyük parça hamur koparıp dolaba kaldırabilirsiniz,bir sonraki ekmeğinizi bu hamurla ön mayalama, besleme işlemiyle uyuyan hamuru uyandırıp tekrar ekmek hazırlayabilirsiniz.
- Fırınımızın ayarını 200° C getirelim kızdıralım,kenarına kaseyle su koyalım,ekmek hamurunu kızgın fırına atalım,ekmek arkalı önlü kızarana kadar pişirelim.
- Pişince mutfak bezine sarıp ılımasını bekleyelim,ılıyınca dilimleyip sevis yapalım.Afiyet olsun.
Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.
Ablacım gerçekten maşallah 8 gün uzun bir süre ekmeğin harika ellerine sağlık mutlu pazarlar sevgiler.
Teşekkür ederim Deryacığım sanada mutlu pazarlar.