Merhabalar ekmek hamurundan ekmek mayalamak yeni bir yöntem değil. Köylerde köy hanımları ekmeklerini mayaladıktan sonra bir parça ayılırlar ertesi günü tekrar kullanmak için .Biz de eski oturduğum mahallede tarhana mayalayacağımız zaman herkes bir birinin hamurundan bir parça alır onunla tarhanamızı mayalardık. Veya mayaladığımız tarhanadan bir parça dolaba koyar ertesi sene onunla tarhanamızı mayalardık. Ben de eski günlerden yaptığımız mayalama yöntemi aklıma geldi ekmeği öyle hazırladım. Bu yöntem biraz sabır isteyen ve sabrınızın sonunda hazırladığınız ekmek tok bol gözenekli ekmek ortaya çıkıyor .Tadıda bir o kadar lezzetli. Televizyonda belgeselde izlemiştim köy hanınları ekmeğini nohutu ekşitip maya olarak kullanıyorlardı doğal organik maya bir gün onunuda denersem sizlerle paylaşacağım. Sizler de şayet hazırlarsanız arasındaki lezzet farkını anlayacaksınız. Tek yapmanız gereken uzun süre mayalanmasını beklemek. Mayalanma aşaması 3 saati buluyor. Ama emeğinize beklemenize değiyor. Eğer benim yaptığım gibi kalın kabuklu olmasını istiyorsanız piştikten sonra fırının içinde üzerine üzerine tepsi kapatım 10 dakika daha pişirmelisiniz daha lezzetleniyor. Yaptığınız ekmekten ikinci kez mayaladığınızda mayalması için beklettiğinizden 2 saat daha fazla bekletiyorsunuz ancak o zaman mayalanıyor.
Malzeme Listesi:
- 4 su bardağı +elinizle bir kaç serpme daha hamuru toparlamak için/240 gr lık bardak/
- ceviz büyüklüğünden biraz fazla ekmek hamuru
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tarif:
- Unu karıştırma kabıma koydum ortasını çukur açtım hamurumu ve şekeri koydum, ılık suyu ilave edip ekmek hamurumu inceltim.
- Diğer malzemelerimi katıp yumuşak hamur kıvamında yoğurdum üzerine un serpip sardım 3 saat mayalanmaya bıraktım.Daha da gözenekli olmasını istiyorsanız bir saat daha bekletin.
- Hamurum iki katı olunca elimle şekil verip yağlı kağıt serili tepsiye koydum .
- Elimi hafif yağlayıp ekmeğin üzerine sürdüm bıçakla ortasına çentik atıp tepside yarım saat beklettim.
- Önceden ısıttığım 200° C fırında yaklaşık 50 dakika ekmeğim iyice kızarana kadar pişirdim.
- Arada bir kontrol edip ekmeğim kızarınca kalın kabuklu olması için fırının üst kısmına tepsi koyup öyle pişirdim.
- Pişen ekmeğimi fırından çıkartıp sardım ılıyınca kesip servis yaptım.Afiyet olsun.
Not: Yukardaki hamurdan alarak mayalayıp pişirdiğim ikinci ekmek.Bu ekmeği 5 saat mayalamaya bıraktım tadı köy ekmeği gibi olmuştu.Çok uzun süre kaldı bu hamur ekşi olur yenmez diye endişe etmeyin.Tadı lezzetli üstelik ekşi de değildi.Bizzat denenmiştir bir dilim yediğiniz zaman bile doyduğunuzu hissediyorsunuz.Doyurucu bol gözenekli tok ekmek oldu tam istediğim gibi.
Tam buğday unundan mayalık hamurum var. Buz dolabında duruyor.. % 75 çavdar, % 25 kepek unu ile denemek istiyorum. Tarifte bir değişiklik olurmu ve dolaptaki mayamı işe başlamadan ne kadar zaman önce çıkarmalıyım. Saygılar
Merhabalar Erol Bey. Tebrik ederim, başardığına sevindim. Sorunun cevabına gelelim. Mayanız buzlukta ise, yumuşayıp oda sıcaklığına gelene kadar beklemek gerekir,bu işlem havanın oytamın sıcaklığına göre en az iki saat maksimum 3 saat. Dolabın normal soğutucu kısmında beklemişse yarım saat önceden çıkarmanız yeterli olur. (Ama şunu da söylemek isterim; mayanın oda sıcaklığında olması, hamurunun daha kısa sürede kabarmasını sağlayacaktır.) Köy ekmeği gibi taneli ekmekler beyaz una göre daha az kabarır. Üstelik hamur parçasını maya olarak kullandığımızda hamurumuzun kabarması biraz zaman alacaktır. Biraz sabırlı olup, hamurunun iki katına kadar kabarmasını beklemeyi ihmal etmeyelim. Eminim bu da çok güzel olacaktır. Ellerinize emeğinize sağlık.
yazmayı unuttuğum bir konu daha mayalanan hamumurunuzdan ayırdığınız parça normal soğutucu kısmında uzun süre durabilir bozulmaz.Sadece üç günde bir mayayı eşit miktarda suyla unla beslemeniz gerekiyor,biraz ekşimsi kokar oda mayanın aktif olmasında yardımcı olur.Ekmeğiniz pişince normal ekmek gibi kokar kokudan eser kalmaz.