Sütlaç

Sütlaç

Merhabalar. Damadım internette bir sütçüyle ilgili yazı görünce kızımı e-posta ile durumdan haberdar etmiş. Kızım da yazıyı okuyup, diğer sitelerde yazanları da bulunca bu fırsatı kaçırır mı, anne sütçü buldum diyerek bana heyecanla söyledi. Sütçüye heyecanını anlatan güzel bir e-posta yollayıp sütü ısmarladı. Ertesi günü sütçü kapımızda sevinçle sütü aldık. Aldık almasına da kızım ısmarlarken mandıra sütü buldum diye on kilo ısmarlamış. Haydi beş kilosunu yoğurt yaptık gerisini ne yapsak diye düşünürken. Anne bir kısmını sütlaç yap dedi. Hem de ziyan olmaz bal torunuma yediririz. Geri kalanını da dolaba koyduk .Kızım yeni bir şey icat etmiş edasıyla sütler kaynayana kadar heyecanla sevincinden başından ayrılmadı, böylece sütleri değerlendirmiş olduk ziyan olmadan şükür. Yoksa komşulara çıkıp taze süt ister misiniz diye soracaktık, sormamıza gerek kalmadı. Tabii bu arada kızım komşulara da bulduğu sütçünün müjdesini verdi. Uzun zamandır doğal süt arıyorduk ve herkes de bundan haberdardı. Bir dahaki sefere onlar da ısmarlayacak. Herkesin evine taze süt girmiş olacak. Benim de çocukluk anılarım canlandı süt macerası sırasında, babaannem canlandı gözümün önünden filim şeridi gibi. Bu kadar heyecanlanmamızın sebebi doğal süt bulamayışımızdan kaynaklanıyor. Neyse yazıyı fazla uzattım galiba. Sütlaç bildiğimiz sütlaç,40 yıldır aynı tarifle hazırlarım, manevi annemin tarifidir,nişasta un kullanmam,tarifin özelliği önden pirinci suyla pişirirken,tahta kaşıkla pirinci döve döve nişastası çıkana kadar pişirmektir,manevi annem Nuriye Hanıma çok teşekkür ederim tarif için, daha önce siteye fırın sütlaç yazmıştım ama bir de sadesi bulunsun dedim. Pişirmek isteyenlere kolay gelsin.

Malzeme Listesi:

Bu malzemeden kasenin büyüklüğüne göre sayı değişebilir,yaklaşık 9,10 kase çıkıyor.

  • 2 kilo süt kaynatılmış eğer pastörize kullanacaksanız kaynatmaya gerek yok
  • 2 su bardağı pirinç (240 ml  bardak ölçüsü)
  • 2,5 su bardağı toz şeker daha da fazla olabilir damak tadınıza göre
  • 1 veya 1,5 kilo su pirincin pişmesine göre
  • bir çimdik tuz
  • mevsim meyleri(servis ederken sunmak için)
  • fındık fıstık(isteğe bağlı servis ederken üzerine)

Tarif:

  1. Pirinci yıkayıp suyunu,tuzu ekledim ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirdim.
  2. Pişerken arada karıştırarak pirinçleri kaşığın tabanıyla tencerenin kenarında ezdim iyice nişastasını salıp,muhallebi kıvamına gelmesini sağladım.
  3. Pirinçler pişerken ara sıra karıştırmak gerekiyor dibine tutabilir.
  4. Pirinçleri tadarak pişmemişse biraz daha su ekleyip pişirebilirsiniz.
  5. Pirinçler suyunu çekince sütü ilave ettim fokurdayınca altını kıstım,5,10 dakika helleninceye  kadar kaynattım,hellenme kıvamı sizin damak tadınıza göre ayarlayın,ben biraz sulu bırakıyorum,soğuyunca kaymak gibi oluyor,kaskatı olmuyor.
  6. Bu arada kaynarken arasıra kaşıkla karıştırdım.
  7. Sonra şekerini ilave edip, şeker eriyene kadar,bir taşım kaynattım ocağı kapattım.
  8. Pişerken tencereniz derin büyük değilse,başından ayrılmayın kaynayınca taşmasın.
  9. Sütlacı kaselere bölüp, soğuyunca çilekle servis yaptım.

Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Fırın sütlaç

Damla sakızlı muhallebi

Saray muhallebisi

Salepli sütlaç

“Sütlaç” üzerine 3 yorum

  1. merhaba bende mandradan süt alıyorum aynen kızınız gibi bir kısmını yoğurt birazınıda sütlaç yapıyorum.çilek o kadar yakışmışki üzerine artık böyle servis yapıcam teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir