Elma Suyundan Doğal Tatlandırıcı

Doğal Şeker Elma Suyu

Bismillahirrahmanirrahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.

Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.

Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun.

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı,hayırlı,huzurlu  bereketli bir gün geçirmeniz dileğiyle.

Elma suyundan doğal tatlandırıcı(şeker) tarifi.

Elma suyundan elma konsantresi tarifi.

Bu aralar şekerin zararları hakında o kadar çok bahsediliyorki,bizde ister itemez etkilendik,kızımın gayretiyle torunlarıma ne kadar şekerden,şekerli gıdalardan uzak tutarız çabasındayız.

Uzmanlar şekerli gıdaların çocuklarda hiperaktif,dikkat eksikliğini artırdığını söylüyorlar.


Tabiki çocukların  şekerli gıdalardan tamamen belki kısıtlıyamayız en azından evde pişirdiklerimizin doğal daha az şekerli gıdalar olmasını sağlayabiliriz.

Yiyecekleri tadlındırma konusunda sadece elma suyundan değil,keçi boynuzu unu,hurma ve kuru üzümdende,kuru dut diğer kuru meyvalardan faydalanmayı düşünüyoruz.

Kızımın yılar önce gittiği Zeytinburnu organik  bitkiler bahçesinde gördüğü elma suyuyla  tadlandırıcı yapma kararı aldık,elmanın en ucuz bol olduğu mevsimdeyiz,elma suyu yapmanın tam zamanı.

Bitkiler bahçesinde gördüğü elma suyu gibi berrak olmadı bizimki,sanırım elmanın suyunu kaynatma ve konsatre etmede farklı bir yöntem kullanılmış,iki üç kere süzmeme rağmen yine berak olmadı,tadını ve lezzetini sorarsanız harika derim.

Elmaları hazırlayıp pişirdik,ilk önce pişirdiğimiz suyu kekde denedim,Zeynep ve Mustafa gayet rahatlıkla yediler.

Pasta kekinde kullandık,gayet güzel oldu,içinde rafine şeker olmadığı anlaşılmyor,kurabiyede kullandım çok lezzetli oldu..

İlk deneyimiz vucudumuz şeker yılardır alışık olduğundan,ilk yiyişte tatsız gibi geliyor,sonraki tadımlarda daha lezzetli yoğun tatlı tadı hissediliyor,lezzeti alınıyor,o kadar hafifki tatlıyı yedikden sonra rahatsızlık hisetmedim.

İkinci denemem mısır unlu şekerpare oldu,hiç şeker kullanmadım,şeker olarak hamuruna konsantre elma suyu kullandım,şerbet olarakda elmanın kendi suyunu sıkarak kullandım,çok beğendim tarifleri sırayla yazacağım inşallah.

Elma Suyundan Tatlandırıcı

Elmaların köpüğü süzülmeyince resimde gördüğünüz gibi,kıvamı daha yoğun,marmelat kıvamında tatlandırcı oluyor.

İlk resimdeki köpüğü alınan sıvı şeklindeki kaynamış elma suyu.

Her iki şekildede  pişirdik,katı olanı keklerde kurabiyelerde daha iyi sonuç verir.

Sıvı akışkan türüde tatlıların şerbetlenmesinde daha etkili sonuç verir.

10 kilo elmadan katı meyve sıkacağından,suyu sıkılırken çıkan köpüğü alınırsa, sıvı olarak yaklaşık 1,5 kilo kadar elma suyu çıkıyor.

Köpüğü alınmassa koyu olarak pelte şeklinde yaklaşık 2,5 kilo kadar pelte konsantre çıkıyor.

Elmanın sululuğuna göre bu ölçüler değişiklik gösterebilir

Eğer elde rendelenirse köpük fazla çıkmıyor.

Golden ve kırmızı her iki elmadandanda denedim,golden elma sıcakken tadı biraz ekşi oluyor,tatlı gibi gelmiyor,bu sizi yanıltmasın.

Soğuyunca bir gün sonra tadı baya tatlanıyor,yoğun tatlı tadı hissediliyor.

Kırmızı elma daha tatlı tadı baskın hissediliyor.

Kavanoz olarak bir seferlik kullanabileceğimiz küçük kavanozları tercih ettik.

Tüketme ve kullanma açısından kolaylık olur diye düşündük.Hazırlayacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

Sizden ricam bin bir emekle hazırlayıp resimlediğim tariflerimi,kul hakkına girmemek için,deneyip paylaşırsanız, lütfen etiketlemeyi unutmayın.

Sıkılmış Elma Suyu

Katı meyve sıkacağında sıkılmış elma suyu,resimde gördüğünüz gibi üzerinde 1 parmak kalınlığında köpük oluştu.

Malzeme Listesi:

  • 10 kilo elma
  • 6,7 tane 300 ml kovanoz

Tarif:

  1. Elmaları katı meyve sıkacağından suyunu sıkın,tülbenten iki kere süzün.
  2. Sıkacağınız yoksa dert değil rendeleyerek hazırlayabilirsiniz,rendelenince katı meyve sıkacağındaki gibi köpüklenmiyor,tülbent inceliğindeki bez torbaya alın,suyunu sıkarak süzün,tekrar tel süzgeçten süzmeniz yeterli.
  3. Büyükçe derin tencereye süzdüğünüz suyu alın,ocağın kahve gözünde,iki,iki buçuk saat malzeme koyulaşana  kadar,arasıra karıştırarak  kaynatın,elma suyu yüksek ısıda kaynarsa içindeki tatlandırıcı şeker yanarak reaksiyona dönüşüyor,mümkün olduğu kadar düşük ısıda kaynatmak gerekir.
  4. Köpüğüyle kaynatıyorsanız üzerine tel süzgeç koyun,kaynarken hafif göbek atıyor,etrafa sıçratıyor,marmelat kıvamına gelene kadar kaynatın.
  5. Kıvam alınca ocağın altını kısın,kavanozları kaynayan sıcak sudan geçirin,kavanozları doldurun ağzını sıkıca kapatın soğumaya bırakın.
  6. Soğuyana kadar dışarda bırakın,soğuyunca mutfak kiler dolabına kaldırın,kapağı açılmadan bir sene boyunca dayanır,mutfak kilerinde durabilir.
  7. Kapağı açılan kavanozu buz dolabının soğutucu bölümünde saklayın,bir hafta içinde tüketin.

Afiyet şifa olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz renkli yazıları tıklayın.

Şeftali Şerbeti

Erik Şerbeti

Dut Şerbeti

“Elma Suyundan Doğal Tatlandırıcı” üzerine 10 yorum

  1. Merhaba,
    Ellerinize, emeğinize sağlık.
    Elmas suyunu tatlılarda ve kurabiyelerde kullanırken rafine şeker karşığında hangi miktarda kullanıyorsunuz.
    Yardımcı olursanız bu konuda çok sevinirim.

  2. Teşekkür ederim Tuğçe Hanım,sorunuza gelince 200 ml su bardardağı ölçüsüyle,1 su bardağı elma konsantresi yeterli geliyor.Şeker tadı sizin ne kadar şekerli yediğinizede bağlı bizim için yeterli geldi bir su bardağı.Tarifin ön yazısını okusaydınız orada pişirdiğimiz tariflerin linkleri vardı.İlk sıcakken pişirilen yiyeceği tatığınızda tatlı tadı yoğun hissedilmiyor,soğuyunca şeker tadını daha çok alıyorsunuz.

  3. Elmaları soyarak mi yaptınız soymadan mi ve yeşil ve kırmızı karışık yaptınız değil mi

  4. Maşallah tebarekallah Allah çıkardı sizi karşımâ doktor sağlığım nedeniyle sıkı bir diyete soktu dolayısıyla karbonhidrat şeker ürünleri ve süt ürünleri Gluten türevleri tamamen yasak. BU tarifle ihya ettiniz eminim mükemmel olacak deneyince tekrar paylaşım yaparım. Emeğinize sağlık..

  5. Teşekkür edrim Mebrure Hanım.Sizdende Allah razı olsun.Faydalı olursa ne mutlu bize amacımıza ulaşmış oluruz böylece.Hayırlı ramazanlar,kolay gelsin.

  6. Merhaba elmaları meyve sıkacağına kabukları ile mi yoksa soyup çekirdeklerini çıkarıp mı koyalım.

  7. Kabuklarıyla dörde veya ikiye bölün sıkın.Meyva sıkacağınız çekirdekleriyle sıkıyorsa çedirdeğinide çıkarmanıza gerek yok.Kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir