Alabaş Salatası – Çorbası

Alabaş Çorbası

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber sağlıklı, huzurlu bir gün geçirmeniz diliyorum.

Alabaş  (kohlriba) çorbası tarifi.

Morbaş (kohlriba)salatası tarifi.

Markete alış verişe gittiğim de, ilk defa  gördüğüm, merak edip ne olduğunu sordum, adının ala baş bitkisi olduğunu öğrendim,eve gelince  internetten araştırdım.

Turp giler familyasından olan bitki hakkında,  bakın neler öğrendim,  nelere faydası var.


Turpgillerden yerlahanası, şalgama benzeyen köklü lahana olarak da tabir edilen, yumrusu yenen bir sebze türüdür. Tohum ekiminden sonra diğer lahanagiller farklı olarak kotiledon yapraklarının üzerinde, gövde dokularının kalınlaşmasıyla yumru kısmı oluşur.

Vitamin ve minerali bol, kalorisi ise az olduğu için dengeli beslenmede ideal bir gıda olarak kabul edilen alabaş, içerdiği vitamin ve minerallerle astım, kanser, katarakt, yüksek tansiyon, böbrek taşı, gözde leke, sinir sistemi hastalıkları ve felce iyi gelmektedir.

Bol lifli bir yapıya sahip olan alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermektedir.

Aynı familyadaki diğer sebzeler gibi, bedenin bazı kanser hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir: Bu kanser türleri arasında akciğer ve kalınbağırsak kanserleri sayılabilir.* İçeriğindeki antioksidan maddelerle kalp hastalığına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma risklerini de önemli ölçülerde azaltır.

İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca hamile kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.

Mor Baş Salatası

Bol miktarda potasyum ihtiva ettiği için, yüksek tansiyonu düşürür.

Ayrıca, böbrek ve safra kesesinden taş düşürmede, ses kısıklığında, bademcik enfeksiyonunda, romatizma rahatsızlıklarının hafifletilmesinde ve emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada yararlıdır. Ayrıca sıkılarak elde edilmiş alabaş suyu, öksürüğe ve bronşite iyi gelir.

Orta ve Kuzey Avrupa ile Amerika’da yaygın olarak yetiştirilen alabaş, Türkiye’de, özellikle başta Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir.

Bilgileri renkli yazıda belirttiğim siteden aldım, dahada detaylı bilgi edinmek isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Ala Mor Baş

Turpgiller familyasındaki diğer sebzeler gibi, alabaş da bedenin iyot emilimini azaltabiliyor. Haftada 3-4 kezden daha sık yiyen kişilerin, iyotça zengin besinler ve iyotlu tuz almalarında yarar vardır.

Çiğ ve buharda haşlanarak yenen ala başın, evdeki malzemelerden doğaçlama çorbasını hazırladım,  limon sıkıp ekşi ekşi içilmesi benim çok hoşuma gitti.

Umarım sizlerde pişirir benim kadar beğenirsiniz.

Çorba  Malzemesi:

  • 2 tane alabaş
  • 2 diş sarımsak
  • 3 bardak et suyu
  • pul biber,taze çekilmiş karabiber,tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tane limon suyu

Salata Malzemesi:

  • 2 tane mor baş
  • 1 avuç taze nane,maydanoz, biraz kıvırsık
  • 2 dal taze soğan
  • 2 tane çeri domates
  • tuz, limon
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • sızma zeytinyağı

Çorba Tarifi:

  1. Ala başların kabuğunu soyun  rendeleyin, tencereye alın, et suyunu ilave edin, beş dakika pişirin, rondodan geçirin.
  2. Üzerine taze çekilmiş karabiber serpin, yağı kızdırın, pul biberi serpin karıştırın, hamur kurutonla birlikde kaselere paylaştırın, limon sıkarak servis yapın.

Salata Tarifi:

  1. Yeşillikleri servis tabağına doğrayın, mor başların kabuğunu soyun  rendeleyin, domates dilimlerini  ilave edin.
  2. Ayrı bir kasede limon,zeytinyağı, sirke, tuzu karıştırın, salatanın üzerine gezdirin, karıştırın servis yapın, arzu ettiğiniz salata malzemesi salataya ilave edebilirsiniz.

Afiyet bol vitamin olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Çene Çarpan Çorbası

Şehriyeli Ispanak Çorbası

Pırasa Çorbası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir