65 Derece Tang Zhong Yöntemi Ekmeği

Tang Zhong Ekmeği

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber sağlıklı huzurlu bir hafta geçirmenizi diliyorum.

65 ° C Tang Zhong yöntemi ekmeği tarifi.

Türkçe tabiriyle muhallebili veya meyaneli ekmek hamuru.

Ekmeğin yapımını televizyonda  izledim Elena Korkmaz hanım hazırladı, içine katılan unun bir kısmını pişirip hazırlanması, bu ekmeği hazırlamama neden oldu.

Tarif için Elena Hanıma teşekkür ediyorum.

Merak ettim, iyiki denemişim,  yeni bir şey daha öğrenmiş oldum, bu yöntemi hiç duymamıştım.

Unun sıvı malzemeyle, 65° C sıcaklığa gelene kadar karıştırılarak pişirilmesi yöntemi.

Seneler önce Çinliler ,  Çin makarnası noodle  bu yöntemle hazırlıyorlarmış.

Bu yöntemle ekmek hazırlamayıda  bayan Yvonne Chen akıl etmiş, üzerine kitap yazarak dünyaya yaymış, Tang Zhong hamuruyla ekmek yapma yöntemi, her kes tarafından uygulanıp begenilmiş.

Tang Zhong Yöntemi Ekmeği

İkinci özelliği ise meyanenin  hazırladıkdan sonra,  soğutup dolapta bekletilmesi, üç boyunca dolapta bekletilebiliyor.

Bizim bildiğimiz meyane kıvamı, muhallebi kıvamıda diyebiliriz, kısık ateşte ocakda sürekli karıştırılarak, hamur koyulaşıp kaynamadan şekil almaya başlayınca kıvam olmuş demektir, ocağı kapatıp hamurun sıcaklığında pişmesini önlemek için başka kaba aktarılıp, soğuyunca dolaba kaldırılıyor.

Hazırlaması o kadar zor değil, sadece ekmeğin hamurunun kıvamını iyi ayarlamak gerekiyor, çok cıvık olursa hamurun şekil vermesi zorlaşıyor.

Katı bir hamurun olmasıda, pişince yumuşacık dokusu olmuyor, dolgun ekmek kıvamında oluyor.

Kulak memesinden biraz daha yumşak, elastiki uzayan hamur kıvamı, bu ekmek için çok uygun.

İlk ekmeği pişirdiğimde pek kıvamını tutturamadım, kızım bu olmamış anne, ben bir araştırıyım ondan sonra tarifini yaz dedi.

İnternette araştırdıkdan sonra, ekmeği  tekrar bir daha denedim.

İkinci ekmeğim tam internette gördüğüm resimlerin kıvamına ulaştı.

İkinci  hamurumu gece hazırladım, üçüncü aşamasına gelince pişireceğim tepsiye koydum, üzerini örttüm, sabaha kadar oda sıcaklığında bekletim.

Sabah kalktığımda ilk işim hamura bakmak oldu, hamurdan mis gibi koku yayılıyordu, hamur iki katına ulaştı, üzerine yumurtayı sürdüm, fırını kızdırdım pişirdim.

Pişince yumuşacık pofidik açma hamuru kıvamında oldu.

Demekki uzun süre dışarda dursada hamur daha güzel kıvam alıyor.

Tabi bu kış sıcaklığında böyle, yazın o kavurucu sıcağında hamur iki katına daha çabuk ulaşır, yaz sıcağındada deneyip görmek lazım.

Bir de bazı tariflerde hamurunda yumurta var, bazı tariflerde yok, ben her iki türlüde hazırladım.

Yumurtasız olanını, yumurta kokmadığı için, daha çok sevdim, her iki türlüde oluyor.

İster tuzlu olarak hamuru tepsiye koymadan önce arasına peynir döşeyin, tuzlu pişirirseniz şekerini azaltın,  isterseniz tatlı olarak  hazırlayın, arasına tarçın, ceviz, marmelat koyun.

Aklınıza gelecek her türlü malzemeyle hazırlayabilirsiniz, sonuçda yumuşacık pofidik çörek tadında ekmeğiniz olacak.

Bir daha  hazırladığımda, meyaneyi hazırlarken sarımsak ve baharatta ilave edeceğim, eminim ekmeğe nefis lezzet takacaktır.

Ekmeğin bir özelliğide, pişdikden sonra  bir kaç gün bayatlamadan tazeliğini koruması.

Meyanesi malzemesi ölçü kabının 3/1 un içeriyor, sıvı malzemesini isterseniz tamamı su  kulanılıyor ve yahutta  ölçünün yarısı su, yarısı süt olarak hazırlanıyor.

Meyane Malzemesi:

50 gr un( silme altı yemek kaşığı)

1 su bardağı süt veya su(yarı yarıya kullandım, 240 ml lik bardak)

Tatif:

Meyanenin Hazırlığı

  1. Bütün malzemeleri kaba alın karıştırın.
  2. Ocağı yakın, kısık ateste sürekli karıştırarak koyulaşmaya başlayıncaya kadar, göz atıp, çizgiler oluşmaya başlayıncaya kadar, 65 °C gelmiş oluyor.
  3. Sıvı ölçer dereceniz varsa 65° C gelince ocağı kapatın, hamur daha fazla pişip koyulaşmaması  için, başka bir kaba boşaltın.
  4. Üzerine streç filim geçirin, ılıyınca dolaba kaldırın, üç gün boyunca dolapta bekleyebiliyor, hamurun 125 gr bir ekmek için kullanın, bu malzemeden iki tane ekmek yapabilirsiniz.

Yoğurma Aşaması

Hamur Aşaması

Pişirme Aşaması

Ekmek Hamuru Malzemesi:

  • 350 gr organik  çok amaçlı un(240 ml lik bardakla 1,5 su bardağı)
  • 1 çay bardağı  krema
  • 55 gr toz şeker(3,4 yemek kaşığı)
  • 50 gr tereyağı(yaklaşık 3 yemek kaşığı)
  • 1 tane yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı süt tozu( kullanmadım)
  • 125 gr Tang Zhong hamuru (bir çay bardağı)

Tarifi:

  1. Ilık sütü,meyaneyi,tereyağını, yumurtayı ayrı bir kasede karıştırın.
  2. Kuru malzememeleri yoğurma kabında karıştırın, karıştırdığınız sıvı malzemeyi ilave edin, hamuru yoğurun, hamurun kıvamı yumuşak esnek, tutulduğu zaman uzayan bir hamur olacak, bu kıvama gelene kadar biraz daha un ekleyeblirsiniz.
  3. Ekmek makinasında yapacaksanız, önce kuru malzemeleri hazneye koyun, kase karıştırdığınız  sıvı malzemeyi ilave edin, makinanızı, yoğurma ayarını on dakikaya ayarlayın yoğurun,40 dakika mayalama aşamasına bırakın,mayalandıkdan sonra hamuru çıkarıp aşagıdaki anlattığım şekilde şekillendirin tekrar makinanıza yerleştirin, pişirma ayarınna getirip pişirin.
  4. Teryağıyla yağlanmış kaseye hamuru alın, üzerini streç filimle kapatın, oda sıcaklığında maksimum 40 dakika, hamuru bir saatat bekletin.
  5. Hamuru tezgaha alın, tekrar yoğurun, hamur yumuşak olduğu için ele yapışabilir,elinizi yağlayın, hamuru  elinizle daire şeklinde açın, yanlardan ikiye katlayın,mektup zarfı şeklinde katlayın, rulo yapın, rulo hamuru eşit şekilde dörde bölün, her hamuru hafif merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açın, yanlardan ikiye katlayın, bu aşamada hamura malzeme koyacaksanız ucuna  koyun, hamuru rulo yapın kıvırın.
  6. Dikdörtgen tepsiyi tereyağıyla yağlayın, hamurları yerleştirin, üzerine streç filim geçirin, 40 dakika daha hamur iki katı olana kadar betletin.
  7. Önceden ısıtılmış 190 °C fırında kızarana kadar pişirin, her kesin fırın ayarı farklı olabilir, üzeri kızarmışsa ekmeğiniz pişmiş demektir, çok pişirince ekmek yumuşklığını kaybediyor.
  8. Ekmeğiniz kabardığı zaman yırtılıyormuş gibi kabarıyor, kabaran yerleri yumurta sürülmediği için beyaz pişmemiş gibi görülebilir, ekmek pişmedi zannedip fırında tutmayın, hamur yumuşak bir hamur içi pişiyor, yerken anlaşılıyor.

Afiyet bal şeker olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Pratik Kahvaltı Ekmeği

Soğanlı Ekmek

Kıymalı Örgü Ekmek

Kuru Domatesli Ekmek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir