Güne Bakan Ekmeği

Gün doğdu Ekmeği

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı, huzurlu gün geçirmen dileğiyle, tüm dostlara, arkadaşlara merhabalar.

Gündoğdu ekmeği tarifi.

Daha önceki güneş çöreğinden yola çıkarak hazırladığım gün doğdu  ekmeği, umarım beğenir sizlerde hazırlarsınız.Ay çekirdeğine benzediği için,  adını  güne bakan ekmeği koydum, aslında güneş ekmeğide diyebiliriz.

Yada sizler söyleyin adını ne koyalım.Yazıyı biraz acele yazdım. Anlayamadığınız  bir taraf  olursa yorum bırakın.Şimdiden sizlere kolay gelsin.

Güne Bakan ekmeği

Malzeme Listesi:

240 ml lik bardak ölçüsü.

  • 3 su bardağı organik beyaz un
  • 1 su bardağı organik tam buğdan unu
  • 1 su bardağı yoğurt suyu
  • yarım su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı kuru toz maya(instant)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin:

  • 100 gr eritilmiş tereyağı
  • haş haş tohumu

Hazırlık Aşaması

Fınınlama Aşaması

Tarifi:

  1. 3 su bardağı unu yoğurma kabına alın, şekeri , mayayı ekleyin karıştırın.
  2. Ilık suyu, yoğurt suyuyla karıştırın üzerine dökün, tuzunu serpin,ayırdığınız son bardak unu azar azar ilave ederek, ele yapışmayan kulak memesi kıvamında hamur hazırlayın.
  3. Hamuru örtün yarım saat kabarmasını bekleyin, kabarınca tekrar yoğurun, hamurdan mandalina büyüklüğünde parça koparın beze yapın kenara koyun.
  4. Diğer hamuru 3 eşit parçaya bölün, her parçayı ikiye bölüp 6 tane beze yapın.
  5. İlk iki bezeyi tepsi büyüklüğünde açın, arasına eritilmiş teryağından bir yemek kaşığı kadar sürün, yağlanmış tepsiye serin,  resimde gördüğünüz gibi tepsinin kenarından içe doğru, önce ikiye, sonra dörde, daha sekize bölün, kestiğiniz kısımdan tepsinin üstüne yaprakları kaldırın.
  6. İkinci ayrılan iki bezeyi , tepsinin ortasındaki kalan yuvarlaklar kadar açın, yağlayın, ortasına yerleştirin, aynı şekilde sekiz parça kesin,ilk kesilen kanatları düzgünce yaprak şeklinde yerleştirin, ikinci kesilen parçayı, yaprakların boşlukta kalan kısımlarına yerleştirin.
  7. Üçüncü bezeyi, yine anı şekilde açın, arasına tereyağı sürün, tepsinin ortasına yerleştirin, yine yaprakların boşluklarına gelecek şekilde sekiz parçaya bölün kaldırın, bu işlemlerle, ekmeğin üç katlı yaprakları  hazırlamış oluyor.
  8. Kenara ayrılan mandaline büyüklüğündeki bezeyi, ortasının kalan boşluğuna,  hafif bastırarak yerleştirin, kalan tereyağını, 2 yemek kaşığı kadar  suyla karıştırın, ekmeğin her yerine sürün, ortasına haş haş tohumu serpin, tepsinin üzerini başka bir tepsiyle örtün, bir saat bekletin.
  9. Önceden ısıtılmış 200° C fırında kızarana  pişirin, benim fırınım 20 dakikada pişirdi, fırınınızın sıcaklığına göre kontrol ederek kızarana kadar pişirin.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Somun ekmeği

Çiçek ekmek

Fındıklı halka ekmek

Güneş Çöreği

“Güne Bakan Ekmeği” üzerine 8 yorum

  1. Ablacım muhteşem bir ekmek olmuş ve aynı Günebakana benziyor ellerine,emeğine sağlık,sevgiler…

  2. Teşekkür ederim Deryacığım, yani adı güne bakanmı kalsın sence.

  3. Teşekkür ederim Fulya,beğenmene sevindim, tavsiye edrim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir