Mandalina Yaprağı Tatlısı

 

 

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber sağlıklı, huzurlu bir gün diliyorum.

Mandalina yaprağı tatlısı tarifi.

Kızımın mandalina ağacına uzun zamandır göz koymuştum, yaprakları o kadar yeşil ve canlıki her gözüm iliştiğinde  kartlaşan yapraklarından   koparıp avucumda ovalıyordum,   kokusuna hayran kaldım.

Bu yapraklarla ne yapılabilirki diye pilanlar kurarken kızımı ikna ettim. Ağacı budamamız gerek daha gürleşir yoksa sap gibi uzayıp gidiyor dedim.

Pek taraflı olmasada   benim ısrarıma dayanamayıp  en sonunda ikna oldu, hazır ikna olmuşken makası elime aldım en taze yapraklarının olduğu iki dalı kestim, kökü orada nasılsa yine yeniden filizlenir.

Önce bisküvi denedim, tadı güzeldi ,  bisküvi  için hamur bana sanki çok yumuşak geldi daha kıtır kıtır bir bisküvi  hayal eymiştim. Sanırım hamurda bir eksiklik oldu, daha önce yaptığım bisküvilerin sertliğinde olmadı, tadı kurabiye  kıvamında oldu, neyse onu bir kerede daha hazırlayıp gözden geçirmem gerek o zaman yazarım.

İkincisinide şerbetli tatlı olarak hazırladım, mandalinanın kabuğu ve suyunu da ilave ettim aroması baskın olması açısından, şerbetinide yine mandalinanın suyundan hazırladım.

Çok hafif,  yerken içi baymayan,  buram buram mandalina kokulu tatlımız oldu.Yapragın çiğken ovaladığım zamanki verdiği koku pek tatlıya yansımadı,içine koyduğum mandalina kokusu daha çok hissediliyor.

Üzerine serptiğim pudra şekeri görüntüsü, görsellik açısından hoş oldu.Biz beğendik, evinizde mandalina ağacınız  varsa, en körpe yapraklarını toplayıp deneyin derim.

Mandalinanın kokusunu bastırmaması açısından, tarifdede göreceksiniz  vanilya  kullanmadım, isterseniz koyabilirsiniz. Ağacınız yoksada bol yeşil fıstık kullanıp, mandalinanın suyundanda yapabilirsiniz.Yapraklardan çay  denlemeyi düşünüyorum, demlediğim zaman resmini çekip yayınlarım.

Sıcakken tatlıyı tattık mandalinanın kabuğunun aromasını pek benden başka anlayan olmadı, dolapta bir kaç saat dinlendikden  sonra,  kokusu, aroması daha hissedilir hale geldi.

Pudra şekerini yapraklarla  renklendirip pasta süslemesinde kullanılabilir,kurabire süslemesinde kullanılabilir, kokusu aramosa çiğken daha baskın hissediliyor.Pişince  bu kadar yoğun hissedilmiyor.

Şimdiden hazırlayacak olanlara kolay gelsin, hazırlarsanız yorum ve önerileriniz bırakmayı unutmayın. Sözü fazla uzattım  geçelim tarife. Şerbetin ve hamura konan şekerini istediğiniz kadar artırabilirsiniz, üzerine pudra şekeri serpeceğim için az kullandım, bana yeterli geldi.

Hamur Malzemesi:

Bu tatlıda 200 ml lik su bardağı  ölçüsü kullandım.

  • 8 tane mandalina yaprağı( körpe  olanından)
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı beyaz un
  • yarın su bardağını  tam buğday unu
  • 1 çay  bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı fındık yağı(büyük olanından)
  • yarım çay bardağı mandalina suyu
  • 1 çay bardağı yeşil fıstık
  • 1 paket kabartma tozu
  •  rendelenmiş mandalina kabuğu(rendenin ince tarafından)

Şerbet Malzemesi:

  • 1 su bardağı mandalina suyu
  • yarım su bardağı toz şeker

Tarif:

  1. Mandalina yapraklarının ortakısmdaki kalın damarını makasla kesin, elinizle parçalayıp robota atın.
  2. Pudra şekerini, fıstığı  ilave edin yapraklar minicik kıyılana kadar parçalayın, sonradan üzerini süslemek için birazcık malzemeden ayırın, kenara koyun.
  3. Şerbet malzemesini kaba alın kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatın, ocağı kapatıp şerbeti soğumaya bırakın.

  1. Yumurtayı köpürene kadar çırpın,çırpılan  şekerli yaprağı  ilave edin çırpmaya devam edin, yağı ve mandalina suyunu ekleyin tekrar çırpın.
  2. Unu kabartma tozunu bir kaba eleyin, karışıma ilave edin karıştırın, 26 santim çapında tepsiyi yağlayın, malzemeyi tepsiye dökün.
  3. Fırnıın ayarını  180° C getirin, keki  yaklaşık fırının sıcaklığına göre 30, 35 dakika pişirin, kürdan kontrolu yapıp fırından çıkarın.
  4. Fırından çıkartığınız  kekin ilk sıcaklığı geçince, soğuk şerbeti üzerine dökün, ılıyınca dolaba kaldırın, dolapta 3 saat dinledirin, mümkünse ertesi gününe kadar, kenara ayırılan pudra şekerli yaprağı üzerine eleyin, mandalina dilimleriylede şık sunumlu servis olur, ben evdekilerin hepsini tükettim resimde kullanamadım. Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Şam balı tatlısı

Şark tatlısı

Haş haş tatlısı

“Mandalina Yaprağı Tatlısı” üzerine 6 yorum

  1. Valla ablacım maşallah kimin aklına gelirdi bilmem ellerine sağlık nefis görünüyor sevgiler…

  2. Teşekkür ederim Deryacığım.Denerseniz umarım beğenirsiniz.Sevgiler.

  3. Ablacım fikrine sağlık,kesinlikle böyle birşey denemek aklıma gelmezdi..
    Lezzetini inanılmaz merak ettim ama burda ağacını bulmam mümkün değil..
    Ellerine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir