Kaymaklı Asma Yaprağı Sarması

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber sağlıklı, huzurlu  bir gün diliyorum, tüm sayfamıza konuk olan misafirlerimize.

Kaymaklı yaprak sarma tarifi.

Tarif  kardeşim Zekiyenin kayınvalidesinin  her zaman pişirdiği yemek, kardeşimin önerisi üzerine pişirdim sizlerle paylaşıyorum.Yazın kabakların çıktığı zaman bahçesinden topladığı taze dolmalık kabağın yaprağıyla kaymaklı sarma pişiriyor, o da çok lezzetli oluyormuş kardeşimin dediğine göre, yazın  kabak mevsiminde,  kabak yaprağı  bulabilirsem bende deniyeceğim.

Hanımlarımızın  geneleksel  pişirdiği yemekleri pişirmeyi seviyorum,  hiç kabak yaprağı sarması duymadım, kiraz yaprağı, dut yaprağı duymuştum, hatta pişirdiğimde oldu, kabak yaprağı sarmasını merak ediyorum. Kendimde zaman zaman farklı lezzetleri bir arada harmanlayıp pişiriyorum hiç umulmayan lezzet çıkabiliyor. Kabağın her yemeğini severim onu da seveceğime eminim.Pazı yaprağından, lahanadanda aynı şekilde pişirebilirsiniz.Teşekür ederim kardeşime ve Mukaddes Hanıma bu güzel tarif için.

Malzeme Listesi:

  • 500 gr taze yaprak( salamura yaprakda olabilir)
  • 1 kase pirinç(yaklaşık 350 gr)
  • 6 tane kuru soğan(yaklaşık bir kilo)
  • 1 demet taze nane( kuru nane de olabilir)
  • yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • tuz,zeytinyağı
  • kuş üzümü, dolmalık fıstık
  • karabiber, pul biber,yeni bahar,isteğe bağlı,tarçın,kimyon

Üzeri İçin:

  • 200 gr taze sağılmış inek sütü kaymağı(marketlerde satılan kaymakda olabilir)
  • 1,5 kase sıcak su( pişirmek için)

Tarif:

  1. Yaprakları on dakika haşlayın, tuzlu yapraksa tuzu gidene kadar bir kaç su yıkayıp haşlayın, süzün kenara koyun.
  2. Soğanı yemeklik doğrayın, tencereye yağı koyun kızdırın, önce fıstıkları biraz kavurun, ardından soğanı atın, şekeri ekleyin, soğanlar rengi dönene kadar kavurun,  pirinci ilave edin pirinçler tel tel ayrılana kadar karıştırarak kavurun.
  3. Baharatını tuzunu, salçayı, kuş üzümü  katıp beş saniye kavurdukdan sonra ocağı kapatın, kıyılmış taze nane ve maydonozu katıp karıştırın.
  4. Yaprağı açıp içine bir tatlı kaşığı harçdan koyun, sarın, tencereye dizin, yapraklar bitene kadar bu işlemi devam edin, üzerine tuzu serpin, sıcak suyu dökün, kaynayınca ocağın altını kısın suyunu çekene kadar pişirin, bu zaman zarfında pişmemişse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz,nasıl sarılır konusunda detaylı bilgi için burayı tıklayın.
  5. İndirmeye yakın ılık sütle açtığınız kaymağı ilave edin, kaymağı ılıştırmasanız kesilebilir direk sıcağa temas ettiği için, bir taşım kaynatın ocağı kapatın.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Zeytinyağlı yaprak sarması

Mercimekli peynirli pazı sarması

Zeytinyağlı biber dolması

“Kaymaklı Asma Yaprağı Sarması” üzerine 6 yorum

  1. Ablacım kaymak nasıl lezzet vermiştir kimbilir ellerine sağlık.Bu arada sayfanın üst banner kısmı süper olmuş:)))Sevgiler…

  2. Tavsiye ederim Deryacığım, kızım hazırladı baneri ben pek anlamıyorum o işlerden. Sevgiler.

  3. Ben de ilk defa duyuyorum Fatma Hanım. Görüntüsü normal asma yaprağı gibi ama tadı farklıdır eminim. Kaymakla pişmesi de çok değişik geldi bana. Pişirmek için yazın bahçedeki kabakların çıkmasını bekleyeceğim ama tadını da çok merak ettim bu arada.
    Ellerinize sağlık olsun, sevgiler:)

  4. Teşekkür ederim Aslı hanımcığım,içinde kaymak olduğu için, mis gibi süt tadı geliyor ağıza. Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir