Elmalı Turta:Hicri Yılbaşı

Elmalı Turta

Merhabalar gününüz aydın olsun, huzurlu sağlıklı bir gün geçirmeniz dileğiyle.Hayırlı cumalar.

Bu gün muharem ayının ikinci günü hicri yılbaşına girdik, ülkemize bütün dünyaya bol berketli,insanların hiç uğruna ölmediği  savaşsız bir yıl olur inşallah.24 kasım cumartesi aşura günü.

Bu günlerde tembelliğim üstümde canım bir şey pişirmek istemiyor, eski yayınlarımdan yazılarımdan en çok yorum alan, uzun zaman önce kızımın yaptığı  elmalı turta kopyaladım.Umarım beğenirsiniz.

Malzeme Listesi:

hamur malzemesi

+ 3 adet yumurta

+ 250 gr tereyağı

+ yarım çay bardağı sıvı yağ

+ 1 paket kabartma tozu

+ yarım su bardağıdan bir parmak fazla şeker

+ aldığı kadar un

iç malzemesi

+ 4 adet elma

+ yarım su bardağıdan bir parmak fazla şeker

+ 1 tatlı kaşığı tarçın

+ 1 su bardağı kavrulup kırılmış fındık

Tarif:

Yumurta, şeker, küp küp doğranmış tereyağı ve sıvıyağını karıştırma kabında iyice mıncıklayın. içine azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Ben 3 kupadan 1 parmak eksik un kullandım, tam geldi. En son unu katmadan önce kabartma tozunu da hamura yedirin. Hamur hazır olunca buzdolabında dinlenmeye bırakın. İsterseniz bu hamuru pişirmeden 12 saat önce bile yapabilirsiniz. Ama çok beklemek istemiyorum derseniz, siz içi hazırlayıp soğutana kadar geçen zaman bile yeterli olur.

İçi hazırlamak üzere elmaları soyup, bir tencereye rendeleyin. Üzerine şekeri ekleyip önce kısık ateşte, elmalar yumuşayıp suyunu salınca harlı ateşte pişirin. Elmalı iç, hamuru ıslatmayacak kadar kıvam alana dek pişirin ve ocağı söndürüp tarçını ve fındığı ekleyin. Karıştırarak soğutun.

Hamurun yarısını tart kalıbına ya da iyi pişiren herhangi bir tepsiye merdaneyle açıp serin. (Yarım santimden biraz kalın olsa yeterli olur.) Kalıbın kenarlarını da kaplamayı unutmayın. Bir hamur havuzu elde edeceksiniz. Bu hamuru 175°C de 20 dakika fırınlayın. Hafif kabarıp, renk değiştirmeye başlayınca fırından çıkarıp, elmalı içi üzerine serin. Hamurun kalan yarısını da merdaneyle açıp ister bütün, ister şerit halinde kesilmiş olarak turtanın üzerini örtün. Burada şekil sizin hayal gücünüze kalmış. Turtanızı 25 dakika daha fırınlayın. Süre dolunca bir süre fırında soğumaya bırakın. Ilınınca servis tabağına aktarın. Afiyet olsun.

Püf Noktaları:

+ İkiye bölünen hamurun kalan yarısını beklerken dolaba kaldırmayı unutmayın! Soğuk hamur daha kolay açılıp şekil alacaktır.

Okuyuculardan tarçının elmayı karartıyor diye şikayet almıştım,içine konulan toz tarçın yerine çubuk tarçın ilave edip elmayı çubuk tarçınla pişirirseniz,kararmayı önlemiş olursunuz.

+ Kalıbını önce tereyağ ile yağlayın, ardından biraz un serpin. Böylece hem kekler hem de turtalar kolayca çıkacaktır. Yalnız unu iyice silkelemeyi unutmayın, yoksa hamurunuzun altında beyaz tabakalar oluşacaktır.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Portakal dilimli turta

Vişneli turta

Kayısılı sandaviç turta

“Elmalı Turta:Hicri Yılbaşı” üzerine 4 yorum

  1. Aminnn hayırlı cumalar ablacım.Elmaya bayılırım turtaya çok yakışıyor ellerine sağlık sevgiler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir