Dolmalık Biber Kavanozlama

Merhabalar gününüz aydın olsun, sevdiklerinizle beraber sağlıklı, huzurlu  güzel bir hafta  geçirmeniz dileğiyle.

Bu aralar kış hazırlığı tam gaz devam ediyor, yemeklere koymak için domates  sosu hazırladık, markette biberleri körpe görünce dayanamayıp 5 kilo dolmalık biber aldım. Biberleride domates sosu gibi hazırlayıp kavanozladım. Yine yanında ek  olarak melemenlik patlıcanlı hazırladım. Kavanozlama hazırlarken nelere uyulması gerekir dikkat etmemiz gereken hijyen kuralların detaylı anlatım için burayı tıklayınız. Hazırlayacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

Sizlere önerim sıcak kavanozlama yaparken mutlaka yeni kapak kullanın, kapak sayınız şişe sayısının iki katı olsun, kapaklar sıkarken  tutmaya biliyor, yedekde kapağınız olursa değiştirmekde sıkıntı yaşamazsınız. Kavanozları ve kapakları, kullanacağınız ıslak bezi kaynayan suyla dezenfekde edin, kapaklar sıcak suyun içinde bulunsun, sıcak sudan çıkarıp kapağı iyice kuru bezle kurulayın, sıkarken bir kaç kez sıkın. Sıkma işlemini kavanoz sıcak olduğu için kavanozu kuru beze sarıp kapağı öyle kapatın, eliniz yanmamış olur sıkıca kapatabilirsiniz. Domates sosununa linki   tıklayıp ulaşabilirsiniz.

Malzeme Listesi:

  • Bu malzemeden 3 tene 1,5 kiloluk + 1 tane yarım kiloluk olmak üzere 4 tane kavanoz biber oldu.
  • 5 kilo biber dolmalık
  • 3 kilo domatez(yarısını petemek domatesi olarak kullandım)
  • 3 yemek kaşığı dolu dolu kaya tuzu(deniz tuzu)
  • yarım  türk kahvesi fincanı sızma zeytinyağı
  • 3 tane 1,5 kiloluk+ 1 tane yarım kiloluk kavanoz ve bolca kapak

Tarif:

  • Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayalım, biberleri ayıklayıp tencereye ilave edelim, yağını koyup rengi dönene, hafif biberler yumuşayıncaya kadar kavuralım, burda dikat edeceğimiz husus biberler çok ezilmemeli, diride kalmamalı, üst üste dizilecek yumuşaklıkda olmalı, tuzunu atıp, biberler yumuşayınca  ocağın altını kısalım.

  • Biberler kavrulurken kavanozları, kapakları ve kullanacağımız ıslak bezi,  kaynayan suyla dezenfekde edelim çıkaralım kenara dizelim,kapaklar sıcak suyun içinde kalsın.
  • Kaynamakda olan biberleri sosuyla birlikde biberleri kırmadan kavanoza dolduralım, kavanozun ağzını önce dezenfekde ettiğimiz  ıslak bezle silelim, sonra kuru mutfak beziyle kavanozun ağzını kurulayalım, kapağı sıcak sudan çıkarıp iyice kuru bezle kurulayalım, kavanoza kapatalım sıkalım, bu işlemi yaparken kavanozu kuru bezle sarıyorum ellerimi yakmamak için, sıkma aparatıyla tekrar sıkıp  kapak alta gelecek şekilde ters çevirip soğuyana kadar bir gece bekletiyoruz.
  • Ertesi günü düz çevirip kullanmak üzere  kilere kaldıralım.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Domates sosu

Biber sosu

“Dolmalık Biber Kavanozlama” üzerine 9 yorum

  1. Son yıllarda tembelleştim galiba:( kış için ne çok konserve yapardım bloglarda gördükçe aklıma geliyor. Kışın sağlıklı günlerde afiyetle tüketirsiniz inşallah:) sevgiler

  2. Sitenizi sık sık ziyaret ederim. Çok da beğenirim. Yemek bloglarını çok beğenir ve takdir ediyorum. Çünkü bu kadar işin arasında buralara zaman ayırmanın ne kadar güç olabileceğini tahmin edebiliyorum. Bir ev hanımı olarak. Bu gün sizden çok güzel bir şey öğrendim ve çok mutlu oldum. Kavanozda dolmalık biber. Ve dedim ki bizim türk ev hanımların eline kimse su dökemez. En kısa zamanda deneyip kışım yerkende size sonucu

  3. bildireceğim. Bu bilgiyi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. İzmirden NURAY

  4. Ben teşekkür ederim Nuray yorum bıraktığın için.Şimdiden kolay gelsin.

  5. ellerine sağlık hoşuma gitti yanlız sormak istediğim bu biberleri dolmamı yapır yemeğemi konur lütfen söyleyin dolma şişeden çıkarınca parcalanmazmı merak ettim lütfen aydınlatın

  6. Dolma yapmak için hazırladım Münevver, ama yemek lerdede kullanılabilir. Biberler rengi dönene kadar kavrulacak kaynamaya başlayınca dikkatlice parçalamadan kavanozlamaya başlayacaksın.İstersen yukarda linki var kavanozlamak için gereken yöntem resimledin, önce bi onu oku hazıramadan sana faydası olur.Ana başlıkda renkli yazı.Şimdiden kolay gelsin.

  7. Elinize sağlık çok güzeller. Dolma için yaptığınızı söylemişsiniz. Kısaca nasıl yaptığınızı anlatır mısınız?

  8. Teşekkürler Ayşe Hanım.Biber domatesi ocakta hafif rengi dönene kadar kavurun,sıcak sıcak dikkatlice parçalamadan kavanoza koyun,sıkıca kapağını kapatın.Detayları yukardaki yazıda var, dikkatlice okursanız anlarsınız Ayşe Hanım.kışın kapağını açıp biberleri içlerini malzemeyle doldurdum pişirdim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir