Patlıcan Oturma

Merhabalar gününüz aydın olsun,sevdiklerinizle beraber sağlıklı huzurlu bir hafta diliyorum.

Bu gün ne pişirsem menüsünden patlıcan oturtma,kızartması dışında hazırlaması kolay fırında pişen Osmalı mutfağından günümüze kadar gelen lezzetlerden bir tanesi.

Ben içine kuzu kuşbaşı şişlik et  kullandım kebap tadında oldu esası kıymalı olanıdır,kıymalı olanını daha çok severim.Aynı şekilde patates ve kabaklada hazırlayabilirsiniz.Arşivde olması gereketiği için orjinal haliyle kızartarak hazırladım.

Patlıcanları derin bir tencerede kızartırsak etrafa fazla yağ sıçramasını önlemiş oluruz,kızaran patlıcanları kağıt havluda biraz bekletelim fazla yağını çeksin.

Tepsiye dizilmiş kızaran patlıcanlar,eti pişmiş fırına girmeye hazır patlıcan oturtma.

Malzeme Listesi:

  • 1 kilo patlıcan(yaklaşık 5,6 tane)
  • kızartmak için fındık yağı

İç Malzemesi:

  • 400 gr dana kıyması(kuzu şişlik kullandım)
  • 3 tane kuru soğan
  • 2 tane iri domates
  • 1 diş sarımsak(isteğe bağlı)
  • tuz,taze çekilmiş karabiber,yeni bahar
  • zeytinyağı(göz kararı koydum)

Üzeri İçin:

  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Tarif:

  1. Patlıcanları alaca soyalım,halka şeklinde doğrayalım,bol tuz serpip 10 dakika bekletelim,bol suyla yıkayıp süzdürelim,kağıt havluyla kurulayıp suyunu çektirelim.
  2. Yağı derince tencereye  alalım kızdıralım,patlıcanları içinde kızartalım,kağıt havlu serili kaba alalım fazla yağını çeksin,fırına girecek kabın içine sırayla dizelim,dizme işlemi patlıcanınız fazlaysa iki sıra halindede olabilir.
  3. Tencereye yağı kızdıralım çenttiğimiz sarımsağı ve doğradığımız soğanları atıp rengi dönene kadar kavuralım,kıymayı ilave edelim karıştrarak kıyma suyunu çekene kadar kavuralım,ben et tullandım yine et susuyunu çekene kadar kavurdum.
  4. Domatesi kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayalım, tencereye ilave edip karıştıralım,tuzunu baharatını katıp domatesler hafif diri kalacak şekilde kavuralım,ocağı kapatıp kıydığımız maydanozu içine ekleyelim,kavurduğımız eti patlıcanların üzerine serelim.
  5. Kasede sıcak suyu salçayla karıştıralım,tepsinin üzerine dökelim,önceden ısıttığımız 180° C fırında 10  dakika pişirelim.Afiyet olsun.

Bu yazılarıdaokumak isterseniz tıklayınız.

Fırında peynirli patlıcan

Köz patlıcan karnı yarık

Ekşili patlıcan yemeği doğrama

“Patlıcan Oturma” üzerine 3 yorum

  1. Ben teşekkür ederim Aslı Hanımcığım, hoş geldiniz.Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir