Kefir Mayalı Zeytinli Ekmek

Merhabalar gününüz aydın olsun,cumanız bereketli  geçsin.Hayırlı cumalar.

Bugün ne pişirsem? menüsünden kefir mayalı zeytinli ekmek tarifi.

Kefir mayasını hazırladığımdan beri 3 günde bir değişik ekmekleri hazırlıyorum,mayalanması hazırlanması zaten iki gün sürüyor.Mutfağımın bir köşesine önce buz dolabından çıkardığım mayayı uyanma safhası için hazırlıyorum,maya uyanınca malzemeleri katarak  ikinci hamur aşamasına geçiyorum arada bir yoğurarak hamuru hazır hale getiriyorum.

Biraz sabır isteyen uğraştırıcı yöntem olsada hamur kabarıp pişirme safhasına geçince  bütün uğraştığıma değiyor.

1. aşaması: Yarım su bardağı suyla 2 yemek kaşığı tam buğday unu ile karıştırıp üstünü örtelim,bir gün bekletelim,beklerken iki yemek kaşığı 7,8 saat sonra un ilave edip karıştıralım.Un ilavesiyle bir gün bekleyen ve kabaran maya.

2. aşaması:Kabımıza 2 su bardağı unu alalım,ortasını çukur açıp mayayı dökelim,kenarına tuz serpip,ılık suyu ilave edelim yoğuralım.

Hamur yoğrulmuş halde üzerini leğenle kapatalım üzerini bezle örtelim,arasıra yoğurup yine kapatalım bir gece bekletelim.Bir gece bekleyen hamur tepsiye girmeye hazır.

3. Aşaması:Kabaran hamurur kalan organik beyaz unu ilave edip tekrar spatulayla  yoğuralım,doğradığımız biberi,zeytini ilave edip karıştıralım,zeytinyağıyla yağladığımız tepsiye yayalım.

4. aşaması:Üzerini tekrar örtüp ikinci kabarba aşamasına bırakalım,tepside kabaran hamuru el sürmeden ısıttığımız fırında pişirelim

 

Malzeme Listesi:

  • 2  su bardağı organik tam buğday unu
  • 1 su bardağı organik beyaz un(hamurun kıvam alması için kullanılacak)
  • 1 su bardağı ılık kaynak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı kefir mayası(tahminen 3 yemek kaşığı kadardır plastik spatulayla göz kararı3 kere yemek kaşığı kadar alıyorum)

içine koymak için:

  • 1 avuç doğranmış kuru biber
  • 10,15  tane çekirdeği çıkarılmış zeytin
  • 1 tatlı kaşığı kekik

Tarif:

  1. İlk aşama dolaptan çıkardığım mayayı,kasede  yarım su bardağı ılık kaynak  suyla açalım,üzerine 2 yemek kaşığı un serpip karıştıralım,üstünü leğenle örtelim,üzerine bez saralım.
  2. Hamuru bir gün bekletelim, bu aşamada sabah hazırladıysam akşamleyin, akşamdan hazırladıysam sabahleyin 2 yemek kaşığı daha tekrar un ilave ediyorum donan mayayı uyandırıyorum,maya uyanırken biraz sulansada endişe etmeyin un ilave edince maya kıvamını alıyor.
  3. İkinci aşama resimde gördüğünüz gibi maya kabarıyor yoğurma safhası başlıyor,yoğurma kabıma 2 bardak unu döküp ortasını çukur açtım mayayı ortasına döktüm,unun kenarlarına tuz serptim,mayaya değmemesi için dikkat ettim, bir bardak ılık suyu katıp hamuru yoğurdum,cıvık hamur hazırladım.
  4. Hamurun üzerine naylon kapatıp üzerini örtüm,arasıra spatulayla sürekli karıştırarak yoğurdum mutfağımın bir köşesinde bir gece daha beklettim.
  5. Ertesi günü kalan unu ilave derek tekrar yoğurdum hamur biraz daha katı oldu,bu aşamada zeytin,kuru biber kekik ilave edip karıştırdım.
  6. Zeytin yağıyla 23 santimlik tepsiyi  bolca yağladım hamuru aktardım,elimi tepsinin taşan yağında yağlıyarak  şekil verdim,üzerini yine leğenle örterek hamuru sardım akşama kadar beklettim,hatta ne kadar uzun beklerse o kadar çok kabarıyor.
  7. Hamur iki katı olunca hamuru bozmadan önceden ısıttığım 200° C fırında ekmek kızarana kadar yaklaşık 35,40 dakika pişirdim,fırını kapatıp ılıması için 15 dakika fırında tutdum,çıkarıp mutfak bezine sarıdım.Afiyet olsun.
  8. Önerim bu ekmek satın aldığımız ekmekler gibi yumuşacık olmuyor,tok bol gözenekli,içi yumuşak kabuğu kalın ekmek şeklinde oluyor,ılıyınca hemen tüketmeyecekseniz poşete koyup dolapta bekletin,ısıtınca çıtır taze ekmek kıvamında yeniyor.Mayayı bekletince güzel ama pişerken daha az kabarıyor.İçinde hiç sanayi mayası olmadığı için kof kabarması olmuyor,onun için pişerken ekmeğim olmadı diye endişelenmeyin.Ekşi mayaylada aynı yöntemi uygulayıp ekmek hazırlayabilirsiniz.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Kefir mayasından ekşi ekmek

Kefirden ekşi ekmek mayası

“Kefir Mayalı Zeytinli Ekmek” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir